Leef jij je leven zoals jij dat wil? Of ben je voortdurend bezig met het managen van verwachtingen? Leef je of word je geleefd?
Dat is het thema van het event dat de Driessen Groep i.s.m. 24 Uur In Bedrijf organiseert op vrijdag 21 april 2023 in Helmond. Sprekers zijn Paul Ramakers en Menno Lanting.
Ramakers start zijn nieuwe leven in februari 2019. Hij blijkt een agressieve vorm van kanker te hebben en zonder twijfel laat hij meteen zijn been amputeren. Bepakt met zijn verhaal trekt hij de wereld door om ogen te openen. Hij vertelt een brutaal, eerlijk verhaal dat hij, met een gezonde dosis humor en zelfspot, met iedereen deelt die het horen wil.
Menno Lanting neemt het stokje over, hij geldt als dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Menno neemt ons mee in het verhaal van werkgeluk in het digitale tijdperk.
Maar voor Benno en Hans is dit de dag van de presentatie van Benno’s nieuwe boek, Mentaal winnen. Zij zullen een presentatie geven over dit praktische boek, dat voortbouwt op Mentale Innovatie.
Meer informatie over het event (en inschrijvingsmogelijkheid) vind je hier
Benno heeft een nieuw coachingboek geschreven, dat in het voorjaar zal uitkomen bij uitgeverij Kloosterhof. De titel is Mentaal winnen: Zelfleiderschap op de werkvloer. Het boek gaat over talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid, en is geschreven voor medewerkers die met hun P&O- of HRM-managers willen werken aan persoonlijke ontwikkeling, in samenhang met de organisatiedoelen.
Hieronder vast een voorproefje uit het boek Mentaal winnen:
ELK MENS BESCHIKT OVER mentale energie en is van nature tot actie geneigd. Op primair niveau ligt dat voor de hand; als je dorst hebt pak je een glas water, bij honger is een boterham een oplossing.
Gaat het om het leveren van mentale prestaties, zeker als die binnen teamverband vorm krijgen in een bedrijf, dan kunnen diverse mechanismen ervoor zorgen dat jouw mentale energie niet wordt omgezet in daden. Op de een of andere manier kom je niet tot handelen. Of je doet alsof. Welke mechanismen bedoelen we dan? Het blijkt dat gevoelens van angst en onvermogen, spijt en schuld maar ook strategieën als rationalisering en vluchtgedrag veel voorkomende fenomenen zijn die mensen weghouden bij de vervulling van werk en leven.
Laten we een paar karakter- en gedragstypes bekijken waarbij (soms subtiele) drogredenen een rol spelen in hun doen en laten. Ik noem dat voor het gemak maar even ‘mentale schwalbes’, al blijft natuurlijk staan dat vluchtgedrag vaak geen bewuste keuze is maar eerder een geheel van reflexen, ontstaan in reactie op eerdere ervaringen.
De perfectionist
De perfectionist is iemand met een scherp oog voor details, iemand die het bijna niet over de lippen krijgt om te zeggen dat een karwei geklaard is, omdat hij of zij moeilijk de neiging kan onderdrukken naar verdere verbetering te blijven zoeken. Je voelt wel waar dit heen gaat: een perfectionist hanteert zodanig hoge standaarden dat het ontzettend moeilijk wordt om die te halen. Je doet het perfect of niet.
Perfectionisten willen absoluut geen fouten maken en hun zelfbeeld staat in direct verband met persoonlijke competenties. Het gevoel van eigenwaarde wordt bepaald door vaardigheden, kwaliteiten en prestaties. Altijd zijn er wel redenen om een proces of product te vervolmaken, altijd zijn er wel motieven te bedenken waarom het oordeel wordt uitgesteld.
Onderzoekers Linda Sapadin en Jack Maguire noemen dit een vorm van self-handicapping; door steeds grenzen op te schuiven en de mentale energie niet te richten op een uiteindelijke oplossing, komt er niets uit de handen van de perfectionist, die zichzelf op deze manier beschermt tegen de negatieve consequenties van fouten maken.
We gaan de nieuwsbrief rond Mentale Innovatie beëindigen met nummer 30. Er valt nog genoeg over het thema te zeggen maar we onderzoeken een andere vorm van de nieuwsbrief, en we zijn momenteel aan het nadenken over het vervolg op Mentale Innovatie, een boek dat gaat over samenwerking, team spirit en het gezamenlijk creëren en gaande houden van mentale innovatie. Daar hoort ook een andere reeks brieven bij. Er komt nog een speciaal bericht over.
Nummer 29 verschijnt vandaag, op 8 december. Het laatste nummer verschijnt rond Oud en Nieuw. We hopen dat je met plezier en interesse de nieuwsbrieven gelezen hebt en danken je hartelijk voor de steun die we van jullie allemaal kregen.
Netwerkbijeenkomst in Kaatsheuvel voor HR Professionals
‘Je hebt misschien geen controle over de tegenslag die jou of je team is overkomen, maar jij bent wél degene die bepaalt hoe je ermee omgaat’
Op vrijdag 18 november is er een netwerk event met Hans en Benno in Chalet Fontaine, Kaatsheuvel. Het wordt georganiseerd door NVP (het Netwerk voor HR-professionals), Koning Willem I College, LaBuLa, Sell en Netwerk Waalwijk.
Ervaar de kracht van het zogenaamde Comeback-model en leer hoe je tegenslag en teleurstelling weet om te zetten in kansen en successen voor jouw bedrijf, voor jouw team en voor jezelf. Om vervolgens samen nieuwe kansen te ontwikkelen en met hervonden moed en vitaliteit aan de slag te gaan.
Hans van Breukelen en Benno Diederiks leren je in 8 stappen het model toe te passen. Daarbij bouw je meteen aan de pijlers van Mentale Innovatie: bevlogenheid, beweging, aanpassingsvermogen, zelfreflectie, zelfeffectiviteit en doorzettingsvermogen.
Het event is toegankelijk voor leden van het NVP maar ook voor niet-leden. Alle verdere praktische informatie en mogelijkheid tot aanmelden vind je hier:
Nieuwe samenwerking Centrum voor Mentale Kracht en team Mentale Innovatie
Vanaf heden zullen Centrum voor Mentale Kracht (o.a. Colinda van Dijk en Erik Kaptein) en het team Mentale innovatie (Hans van Breukelen en Benno Diederiks) de krachten bundelen in een samenwerkingsverband. Hiermee ontstaat een unieke organisatie die als geen andere maatwerk kan leveren op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.
Wij richten ons op alle organisaties en bedrijven in ons land, met bijzondere aandacht voor het onderwijs, de zorg en de jeugdzorg. In deze sectoren kan het nieuwe samenwerkingsverband een wereld van verschil maken bij thema’s waarbij mentale kracht een rol speelt. Denk aan bevlogenheid, werkplezier, stressvermindering, uitval- en verlooppreventie en leidinggeven.
We zijn dé partij die de vertaalslag van theorie naar praktijk kan maken. Wij kunnen meetbare vooruitgang op individueel, team- en organisatieniveau toezeggen. Onze programma’s zijn gericht op het aanreiken van praktische handvatten, aangepast aan elke gewenste situatie.
Erik Kaptein en Colinda van Dijk
Onze aanpak:
We werken strategisch vanuit het 4C-model van Centrum voor Mentale Kracht. Dit behelst de vier pijlers Control, Commitment, Challenge en Confidence.
Vervolgens helpen we leidinggevenden en medewerkers met het ontwikkelen van de juiste inzichten, mindset en focus. Het resultaat op operationeel niveau is dat zij een concrete vertaalslag kunnen maken naar groter werkgeluk en minder stress en werkdruk in de organisaties.
Onze gebundelde krachten komen tot uiting in inspiratiesessies en leerprogramma’s waarin onder meer de volgende thema’s ter sprake komen:
Omgaan met onzekerheid over de toekomst en voortdurende veranderingen;
Werken aan minder werkstress en ziekteverzuim;
Jezelf heruitvinden en herontwikkelen om verandering te omarmen;
De kunst en de kunde aanleren om mee te gaan in organisatieverandering;
Je eigen autonomie versterken en vanuit deze kracht je verbinden met anderen.
Naast de trainingen, coachsessies en andere werkvormen waar veel van onze tijd aan opgaat, zijn we langzamerhand gaan nadenken over een nieuw boek. Het behelst een thema dat met name Hans al een tijd bezighoudt: hoe zorg je dat je van slimme, goed presterende individuen een goed samenwerkend team maakt?
Vanuit zijn sportervaring kan hij er natuurlijk veel over zeggen, maar het thema resoneert ook in organisaties, zeker nu veel medewerkers (terecht) actief bezig zijn met zelfontwikkeling en carrièreplanning. Ook vanuit het perspectief van teamcoaching is ‘van de ik naar de wij’ een boeiend en actueel thema.
Het boek, dat als een vervolg op Mentale Innovatie gelezen kan worden, zal naar verwachting vóór de zomer van 2023 verschijnen. We houden je natuurlijk op de hoogte!
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei.
Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!):
Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftal
Hoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwam
Welke inzichten hij kreeg in 1987 waardoor hij zijn comeback maakte en weer regisseur van zijn eigen leven werd
Zijn grote inspiratiebronnen Bibian Mentel en Nick Vuijcic
Wat is Mentale Innovatie?
De mentaliteit van het Duitse voetbalteam in ’74 en ’88
Wat is een OMA-land?
Met wiens droom ben jij bezig?
Wanneer ben je een Held: Een Hoog-Energieke Leidingnemende Doener
De 3E’s van Hans van Breukelen: Educatie, Entertainment en Emotie
De ups en downs in topsport: een snelkookpan van glorie tot verlies en vernedering en pijn lijden
Het moment dat Maarten tegen Hans voetbalde en scoorde!
Hoe tijdens iedere training de spelers van PSV gemonitord worden en hoeveel aandacht is er voor mentale weerbaarheid en zelfregulering
“Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen.”
Deze, iets uitgebreide quote uit Simon Sineks boek Een voor allen, allen voor een is een mooie inleiding op het thema van onze laatste nieuwsbrief over helden. Wat is een held (of zoals Bas zeg, een H.E.L.D.)?
Lees de brief hier (je kunt je hier ook abonneren op alle komende brieven).
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid — met name in-house bij bedrijven — om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie.
In afwezigheid van deze samenkomsten doen we ons best om hier en daar ons verhaal te kunnen doen. Zo was Hans laatst te gast in de podcast van Michiel Wetzer. Deze muzikant weet vanuit zijn ervaring en interesses een boeiend gesprek op te zetten. Er is veel aandacht voor Hans voetbalcarrière, maar met name in de tweede helft (vanaf 36:36) komt het thema Mentale Innovatie ruimschoots aan bod.
Beluister de podcast hier op Spotify, of hier op Apple podcasts.
Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine
Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden.
Een citaat:
We leven in een machocultuur waar falen not done is. Dat is wel aan het veranderen. We mogen onszelf steeds meer kwetsbaar opstellen. En dat is goed: door falen leer je. Dat mag je omgaan met teleurstelling noemen, maar het zijn de momenten waarop je het snelst groeit omdat je leert wat voor jou wel en niet werkt.