Van de ‘ik’ naar de ‘wij’

OPMAAT NAAR EEN NIEUW BOEK

Naast de trainingen, coachsessies en andere werkvormen waar veel van onze tijd aan opgaat, zijn we langzamerhand gaan nadenken over een nieuw boek. Het behelst een thema dat met name Hans al een tijd bezighoudt: hoe zorg je dat je van slimme, goed presterende individuen een goed samenwerkend team maakt?

Vanuit zijn sportervaring kan hij er natuurlijk veel over zeggen, maar het thema resoneert ook in organisaties, zeker nu veel medewerkers (terecht) actief bezig zijn met zelfontwikkeling en carrièreplanning. Ook vanuit het perspectief van teamcoaching is ‘van de ik naar de wij’ een boeiend en actueel thema.

Het boek, dat als een vervolg op Mentale Innovatie gelezen kan worden, zal naar verwachting vóór de zomer van 2023 verschijnen. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Nieuwe podcast: heden en verleden

Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei.

Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!):

 • Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftal
 • Hoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwam
 • Welke inzichten hij kreeg in 1987 waardoor hij zijn comeback maakte en weer regisseur van zijn eigen leven werd
 • Zijn grote inspiratiebronnen Bibian Mentel en Nick Vuijcic
 • Wat is Mentale Innovatie?
 • De mentaliteit van het Duitse voetbalteam in ’74 en ’88
 • Wat is een OMA-land?
 • Met wiens droom ben jij bezig?
 • Wanneer ben je een Held: Een Hoog-Energieke Leidingnemende Doener
 • De 3E’s van Hans van Breukelen: Educatie, Entertainment en Emotie
 • De ups en downs in topsport: een snelkookpan van glorie tot verlies en vernedering en pijn lijden
 • Het moment dat Maarten tegen Hans voetbalde en scoorde!
 • Hoe tijdens iedere training de spelers van PSV gemonitord worden en hoeveel aandacht is er voor mentale weerbaarheid en zelfregulering
 • Het geluk van pech
 • Wat zijn zijn nieuwe plannen?

De hele podcast kun je hier beluisteren:

Nieuwsbrief #19 over helden

“Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen.”

Deze, iets uitgebreide quote uit Simon Sineks boek Een voor allen, allen voor een is een mooie inleiding op het thema van onze laatste nieuwsbrief over helden. Wat is een held (of zoals Bas zeg, een H.E.L.D.)?

Lees de brief hier (je kunt je hier ook abonneren op alle komende brieven).

Podcast Hans

Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid — met name in-house bij bedrijven — om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie.

In afwezigheid van deze samenkomsten doen we ons best om hier en daar ons verhaal te kunnen doen. Zo was Hans laatst te gast in de podcast van Michiel Wetzer. Deze muzikant weet vanuit zijn ervaring en interesses een boeiend gesprek op te zetten. Er is veel aandacht voor Hans voetbalcarrière, maar met name in de tweede helft (vanaf 36:36) komt het thema Mentale Innovatie ruimschoots aan bod.

Beluister de podcast hier op Spotify, of hier op Apple podcasts.

Een doelloze keeper

Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine

Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden.

Een citaat:

We leven in een machocultuur waar falen not done is. Dat is wel aan het veranderen. We mogen onszelf steeds meer kwetsbaar opstellen. En dat is goed: door falen leer je. Dat mag je omgaan met teleurstelling noemen, maar het zijn de momenten waarop je het snelst groeit omdat je leert wat voor jou wel en niet werkt.

Lees het hele artikel op Managementboek.nl

Mentale Innovatie in de top-5

We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com

Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen of fietsen bent, dan kun je terecht op de onderstaande links.

We wensen je veel leesplezier! En alle feedback op het boek is welkom.

Paperback en ebook:

Managementboek

Bol.com

Luisterboek:

Storytel

Luisterrijk

Bol.com

Tweede boekpresentatie

Donderdag 10 juni hebben we in samenwerking met onze uitgever alle medewerkers aan het boek uitgenodigd voor een informele boekpresentatie. Het was leuk om iedereen letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten!

Al deze mensen leverden quotes, inspiratie en ervaring die we benut hebben om ons boek zoveel mogelijk te gronden in de realiteit. Er zit een model achter het Mentale Innovatie-traject, maar dat gaat pas leven en werken met inzichten uit de werkelijkheid.

We zijn hun allen heel dankbaar voor de soms heel persoonlijke bijdragen. Je leest ze in het boek, in de nieuwsbrief en in de quote-blocks die we de komende weken zullen verspreiden.

Hans van Breukelen en Herma Kluin

Laatste podcast online

Vandaag is de dertiende aflevering van onze podcast-reeks online gekomen. Dertien weken lang hebben we toegewerkt naar de presentatie van het boek Mentale Innovatie, dat inmiddels is verschenen.

In de laatste aflevering gaat Hans van Breukelen in gesprek met Manon van Meel, med-oprichter en eigenaar van Checkmark, dat werving en selectie organiseert voor de specialistische wereld van Chemie & Life Sciences. Zij vertelt over haar ups en downs bij het opzetten van haar eigen bedrijf.

Nu de reeks voltooid is, kunnen we terugkijken op een inspirerende hoeveelheid persoonlijke gesprekken met zeer uiteenlopende mensen. Op eigen wijze, in hun eigen levenssituatie, hebben ze kansen gezien, hordes genomen, verdriet verwerkt en successen gevierd. We zijn hun allen zeer erkentelijk voor het delen van hun levenswijsheid.

Gezamenlijk laten ze zien wat Mentale Innovatie in de praktijk kan betekenen. Zo makkelijk als het voor ons was om het boek te schrijven, zo moeilijk was het soms voor hen om het gedachtegoed ook echt te ‘leven’. Maar dat is wel wat we met deze reeks wilden laten zien: dat Mentale Innovatie je heel veel kan brengen, maar dat je daarvoor wel echt aan de bak moet, keer op keer.

Op deze pagina kun je alle podcasts nog eens beluisteren. We danken het team van New Heroes voor de uitstekende begeleiding.

Hans in het AD

Op 29 mei stond er een interview met Hans van Breukelen in het AD. Over zijn carrière, het vallen en opstaan, en hoe hij wat hijzelf leerde en ervoer weet om te zetten in levenslessen voor anderen. Een citaat:

Mentale innovatie kan leiden tot grote veranderingen, ingrijpende keuzes in werk, relaties, leefstijl of toekomstplanning, maar dat hoeft helemaal niet. ‘Voor iedereen is er een andere stap te zetten, een andere sleutel te vinden. Als je het vermogen hebt om er bewust van te zijn dat je keuzes hebt, dan heb je kans dat er iets gaat veranderen of verbeteren.’

Hij noemt zijn kinderen. ‘Hoeveel druk die dertigers zichzelf opleggen. Tracht nou toch ook eens een moment te vinden om te genieten, tevreden te zijn. Prachtig die millennials, dat ze zoveel druk voelen. Maar de meeste druk leggen ze zichzelf op,’ grijnst hij. ‘Echt, je bepaalt zelf hoe je in je vel zit en wat daarvoor nodig is.’

Je leest het hele artikel op de site van het AD.

Eerste boekpresentatie

Wat je ook tegenkomt in je leven, jij kunt bepalen hoe je ermee omgaat. Mentale innovatie helpt je daarbij!

Woensdag beleefden we met een aantal ‘ambassadeurs’ de presentatie van ons nieuwe boek #Mentaleinnovatie. Het werd een inhoudelijke bijeenkomst, met persoonlijke, bevlogen verhalen.

De voorbeelden van hoe Mentale Innovatie een rol speelt in leven en werk kwamen van Eric van Schagen (Simac Techniek NV), Willem-Jan Bosch (Canon Business Center Nederland), Winny Hoffmann (Hoffmann Groep), Jorn van Wijk MBA (New Heroes), Eugene Tuijnman (SLTN), Gerard Egberts (EVI Groep) en Edwin Spee van de Mentelity Foundation.

We werden bijgestaan door het redactieteam van Uitgeverij Thema en de crew van THINK360 video learning • live coaching • video tours

Hierbij een korte impressie.