• MENTALE INNOVATIE •

16 april 2021
header-nwsbrf

Keuzes maken

Een mens is elke dag bezig met het maken van keuzes. Grofweg kunnen we die in twee hoofdgroepen verdelen:
  1. We stoten mensen, dingen en situaties af.
  2. We omarmen mensen, dingen en situaties.
Ofwel, we zeggen ‘ja’ of we zeggen ‘nee’. En soms ‘misschien’. Een mens moet keuzes maken om zich te positioneren en om vooruit te kunnen komen. In de eerste plaats voor zichzelf en in de tweede plaats voor anderen. In deze nieuwsbrief bekijken we wat keuzes maken kan betekenen voor je ontwikkeling.


kiezen

In deze nieuwsbrief

  • Kiezen voor jezelf en voor anderen

  • De angst voor het nieuwe

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over keuzes maken

  • Tips voor makkelijker kiezen

Kiezen voor jezelf en voor anderen

Voor jezelf wil je graag het goede realiseren, leuke ervaringen opdoen, risico’s minimaliseren en plannen uitvoeren. Dat betekent kiezen. Maar of een keuze goed is, weet je vaak pas achteraf en dat maakt onzeker. We maken een afweging tussen winst en verlies -- en helaas is de mens sterker gefocust op verlies minimaliseren dan op winst realiseren.

Je moet ook kiezen om controle en overzicht te houden, er is immers zoveel waar je elke dag gedachten aan kunt wijden.

Anderen willen graag weten hoe je over zaken denkt, en of je betrouwbaar bent. Ze willen je in een bepaalde context kunnen plaatsen. Dat geeft hén weer structuur en duidelijkheid. Als je niet consistent bent in je gedrag of je houding, schept dat verwarring. Als je je niet of onvoldoende profileert, gaan anderen jou zien als een vaag figuur of als iemand die met alle winden meewaait.

Belangrijk is dus dat je mentaal autonoom bent en zelf het best weet wat goed voor je is, en dat je achter je keuzes staat.


Tegelijk zou het zomaar kunnen dat je na tien jaar in een andere fase terecht bent gekomen. Als je 20 jaar bent heb je ideeën over de toekomst. Als je 35 jaar bent heb je die al ideeën bijgesteld. Als je 45 jaar bent, zullen je denkbeelden over de toekomst weer veranderd zijn. Dat is onderdeel van je normale ontwikkeling.

Hier zit voor velen een spanning: houd je vast aan je autonomie (met risico van verwarring voor jezelf en anderen) of durf je je koers te verleggen en nieuwe keuzes te gaan maken? Nieuwe ideeën en mensen omarmen, oude afstoten?

De angst voor het nieuwe

Waarom is nieuwe wegen inslaan, ervoor kiezen om dingen anders te gaan doen of andere doelen nastreven, zo moeilijk voor veel mensen? We noemden al het verlies-minimaliseren en de spanning tussen consistentie en ontwikkeling.

In de psychologie is er veel onderzoek gedaan naar de angst voor het nieuwe, en in het kort kunnen deze factoren van invloed zijn:

• De onwil of angst om in onzekerheid te verkeren; ‘liever de bekende ontevredenheid dan het onbekende on/geluk’
• Persoonlijkheid: gebrek aan zelfvertrouwen of -effectiviteit, sterk perfectionisme of sterke controlebehoefte. Dit kun je ook in je opvoeding hebben meegekregen
• Onvolledige hechting in je kindertijd: heb je weinig vertrouwen in nieuwe situaties ontwikkeld in je vroege jeugd, dan kan je dat later in de weg zitten
• Nare ervaringen: je kan een paar keer slechte keuzes hebben gemaakt, die je kopschuw gemaakt hebben.



    Sommige van deze oorzaken zijn makkelijker te beïnvloeden dan andere. In alle gevallen geldt: met kleine stapjes oefenen is de weg vooruit. Begin eens met iets van de menukaart kiezen dat je nog nooit at, of een stad bezoeken waar je nog niet eerder was. Als je je nieuwsgierigheid en het plezier van de verbazing weet aan te wakkeren, ben je op de goed weg. Er valt weer meer te kiezen!


    Laatste nieuws

    Benno's blogs

    Benno's blogs
    Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

    Verder lezen

    Terugblik congres HRM in de Overheid

    Terugblik congres HRM in de Overheid
    Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

    Verder lezen

    Online lezing Hans van Breukelen

    Online lezing Hans van Breukelen
    Vorige week vrijdag gaf Hans van Breukelen een online lezing voor rijksmedewerkers onder de titel 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' Maar liefst 400 mensen waren hierbij aanwezig. In zijn webinar 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' legde Hans in acht stappen uit hoe je jezelf opnieuw uitvindt na een tegenslag. Hij deed dat met aansprekende voorbeelden vanuit …

    Verder lezen

    Uitspraken over keuzes maken

    Wanneer voelde je dat je je veiligheid moest opgeven?



    'In het eerste jaar na mijn zelfgekozen echtscheiding verloor ik vrijwel alles, zo voelde dat. Mijn kinderen, mijn levensvreugde, mijn kapitaal, mijn gestructureerde leven met carrière en succes. Toch voelde het vanaf het tweede jaar als mijn beste beslissing. Het was de weg terug naar mijn persoonlijke vrijheid, ook al moest ik opnieuw beginnen en mijn kinderen alleen opvoeden. Mijn gevoel van veiligheid was weg, maar ik hervond het meer dan ooit.'



    André Batenburg – eigenaar Think360 en Uwmerkwaardig.nl

    Wanneer dacht je: En nu ga ik!

    'Het belangrijkste moment in mijn leven was op mijn 29ste, ontslag nemen als journalist en de liefde achterna. Zij woonde in New York. Ik vertrok en wist, het komt goed, hoe dan ook. Als ik dit niet doe, dan zal ik er altijd spijt van krijgen. Ook als het fout was gegaan, dan had ik hier toch de juiste keuze gemaakt.'

    Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver

    Welke keuzes maak je om je toekomst een kans te geven?



    'Wat wil je achterlaten in de wereld, wat wil je dat mensen over je zeggen als je er niet meer bent? Waarom ben je hier? Wat is je purpose?

    Deze vraagstukken zijn de laatste jaren persoonlijker geworden terwijl het voorheen vooral zakelijke doelstellingen waren.

    Uiteindelijk gaat het niet om zoveel mogelijk financiële winst maken, maar om het creëren en achterlaten van iets écht waardevols.'


    Willem-Jan Bosch directeur Canon Business Center Nederland

    bonbons

    Tips voor makkelijker kiezen

    Vergeet niet dat de keuzes die je maakt
    De juiste zijn want je hebt ze zelf gemaakt
    (Van Dik Hout)

    Het NLP College heeft een aardig lijstje met tips voor mensen die moeite hebben met keuzes maken. Een selectie:
    • Neem elke beslissing in 30 seconden
    • Als je moeite hebt met een keuze ook echt uitvoeren, moet je stoppen met wikken en wegen. Tel van 5 naar 1 en doe het (de regel van Mel Robbins)
    • Zorg dat je je lekker voelt als je belangrijke beslissingen neemt
    Daar willen wij nog aantoevoegen:
    • Slaap er een nachtje over, maar niet langer dan één
    • Vraag je af: Wat kan ik alleen nu doen, wat kan ik ook later nog doen?
    • Ben je een maximizer of een satisficer? Wat levert je het meest op?
    • Realiseer je dat bijna alle keuzes ongedaan kunnen worden gemaakt
    En ten slotte: houd de woorden van Van Dik Hout in gedachten.


    Bekijk ook de lezing van Barry Schwartz over het gevaar van te veel keuzes!
    Met
    Met dank voor je aandacht,
    Hans van Breukelen & Benno Diederiks