• MENTALE INNOVATIE •

2 april 2021
header-nwsbrf

Positiviteit

Deze week is het thema ingegeven door een treurig nieuwsfeit: Bibian Mentel heeft de steeds weer terugkerende kanker niet meer kunnen overwinnen. Ze overleed op 29 maart op 48-jarige leeftijd. We wensen haar gezin en naasten veel sterkte.

Bibian was en blijft een groot voorbeeld voor ons gedachtegoed en ze schreef het nawoord bij ons boek. Zij wist tegenslagen te overwinnen en bleef altijd positief. Ze bleef zichzelf uitdagen en nieuwe doelen stellen. Tot op het laatst bleef Bibian energie uitstralen en mensen enthousiasmeren. We zijn blij dat we haar gekend hebben en zullen ons nu met nog meer energie inzetten voor haar Mentelity Foundation.

Een afbeelding van...

In deze nieuwsbrief

  • Bibian over positiviteit

  • Positief labelen van negatieve ervaringen

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over positief blijven

  • Een positieve mindset oefenen

Bibian over positiviteit

'Niet iedereen is van nature geneigd om het glas als halfvol te zien maar je kunt dit oefenen, er ervaring mee opdoen en er beter in worden. Over halfvolle glazen gesproken, ik prijs me gelukkig dat ik deze levensvisie met de paplepel ingegoten kreeg.

Met name van mijn moeder leerde ik altijd positief te blijven, rationeel na te denken en dingen te relativeren: toen mijn been eraf moest, heb ik geprobeerd er niet te veel over na te denken. Samen met mijn moeder heb ik één dag hard gehuild, namen we afscheid van het been, en zetten we ons eroverheen.

Ik heb de kanker ook jarenlang als een soort blessure gezien: ja, het is een setback en ja, het is pijnlijk, maar ik weet dat ik erna weer terugkom. Als een wedstrijd niet goed is gegaan, vraag ik me meteen af wat ik kan doen waardoor het de volgende keer beter gaat. Dat deed ik ook bij de kanker: ik richtte me op de kansen, niet op de problemen. Ik leefde niet in angst.'

[bronnen Nawoord Mentale Innovatie en interview Women's Health]

Een afbeelding van...

Positief labelen van negatieve ervaringen

Positief labelen betekent dat je een minder aangename ervaring of belevenis op een afstand beziet en denkt: Oké, dit is vervelend, maar de wereld vergaat niet en ik hoef hier niet iets mee te doen. Als je wilt oefenen met positief labelen kun je te rade gaan bij het boeddhisme, bij mindfulnesstrainingen of NLP.

Probeer ook te bedenken: Wat kan ik hier mogelijk van leren en wat moet ik nu doen om de draad weer op te pakken? We geven ons te vaak over aan emoties en belevingen die ons niet verder helpen. Ze nemen energie weg en maken dat we stilstaan.

Het draait hier om de wisselwerking emotie versus ratio, ofwel: Wat zegt ons gevoel en wat zegt ons verstand?

Het is goed om niet te zwelgen in je verdriet als je eens een tegenvaller hebt. Je ratio is een heel goed therapeutisch instrument om jou te behoeden voor een gevoel van moedeloosheid. Als emotie de overhand krijgt in die situaties, kan dat leiden tot verkeerde beslissingen en ad-hoc besluiten waarvan je achteraf spijt hebt. Bij heftige emoties neem je de werkelijkheid waar op een manier die emotioneel ingekleurd is, dus niet in balans met de werkelijkheid.

Zie de emotie dus als een eerste, impulsieve reactie. Die is vaak niet productief maar gericht op het nu en op de pijn van verlies. Je ratio kan je vervolgens helpen om met een tweede reactie te komen die wel productief is, en toekomstgericht: Hoe nu verder? Hoe zoek ik weer de winst op?

Laatste nieuws

Benno's blogs

Benno's blogs
Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

Verder lezen

Terugblik congres HRM in de Overheid

Terugblik congres HRM in de Overheid
Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

Verder lezen

Online lezing Hans van Breukelen

Online lezing Hans van Breukelen
Vorige week vrijdag gaf Hans van Breukelen een online lezing voor rijksmedewerkers onder de titel 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' Maar liefst 400 mensen waren hierbij aanwezig. In zijn webinar 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' legde Hans in acht stappen uit hoe je jezelf opnieuw uitvindt na een tegenslag. Hij deed dat met aansprekende voorbeelden vanuit …

Verder lezen

Uitspraken over positief blijven

Hoe ga je om met slecht-nieuws-gesprekken?



'Ik ben me er heel bewust van dat de kans groot is dat het mis is. En daar wapen ik me van tevoren al tegen. Ik ga er eigenlijk van uit dat het slecht nieuws is, omdat ik er niet door overvallen wil worden. De dagen voor de uitslag van een onderzoek ben ik wat stiller en teruggetrokken en reageer ik feller op de kinderen als er iets misgaat. Ik ben dan erg on edge, maar dat helpt me om de kamer van de arts binnen te lopen en de klap op te kunnen vangen.'



Bibian Mentel – bron Magriet.nl

Goed advies



'When things go wrong, don't go with them.'


Elvis Presley



'Blijf weg van negatieve mensen. Ze hebben een probleem voor elke oplossing.'


Albert Einstein


Wat doe je in een negatieve bui?

'Als je in een negatieve bui bent, ga dan iets doen dat heel gemakkelijk is. Daardoor ga je je doorgaans snel weer positiever voelen.'

Santosh Kumar (San)

ik-vertrek-092018

Een positieve mindset oefenen

  1. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn: van het huis waarin je woont tot je favoriete gerecht. Dit lijstje zet je leven in perspectief en zorgt ervoor dat je meer dankbaarheid gaat voelen.
  2. Zoek mensen die zelf (ook) positief gedrag vertonen. Dat verbetert je eigen stemming en het beïnvloedt je gedrag in goede zin. En je zal merken: jouw toenemende positiviteit werkt aanstekelijk voor anderen.
  3. Eet gezond, neem genoeg rust en beweeg regelmatig. Hierdoor zit je fysiek en mentaal beter in je vel, waardoor het makkelijker wordt om optimistisch te blijven. Lukt het een keer niet, wees dan niet te streng voor jezelf.
  4. Erken je fouten, leer ervan en probeer ze vervolgens ook weer achter je te laten. Het is makkelijk om iemand anders de schuld te geven, maar dat is een negatieve en passieve houding waar je niets mee opschiet. Richt je op de toekomst!
  5. Iets voor anderen doen maakt je gelukkiger, of je nu iemand helpt met oversteken of je je inzet als vrijwilliger. Daarnaast maak je anderen (en jezelf!) blij door regelmatig een compliment te geven.
  6. Maak persoonlijke doelen zo concreet mogelijk, zodat je weet wat je te doen staat. Dat geeft focus en motivatie. Bovendien wordt het eenvoudiger om met tegenslagen om te gaan: je weet immers waarvoor je het uiteindelijk doet!
Positiever worden is een kwestie van tijd. Maar dat is niet erg: oefening baart kunst, op den duur zal je verandering merken (bron foreverliving.nl).

Neem een kijkje op Mentelity.org

Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks