• MENTALE INNOVATIE •

13 januari 2023
header-nwsbrf

Go your own way

Dit is de laatste nieuwsbrief van Mentale Innovatie. We gaan ons in de loop van dit jaar op een nieuw project richten. Hartelijk dank voor de trouw waarmee jullie de brieven hebben geopend en gelezen!

Het laatste thema is heel toepasselijk: Go your own way. Ofwel: over individualiteit en je eigen kracht vinden. En wie kan ons daar beter bij inspireren dan Bibian Mentel, die voor ons boek het nawoord schreef en aan wiens Mentelity Foundation wij onze royalties schenken.

bibian

In deze nieuwsbrief

 • De beste versie van jezelf

 • Individualisme

 • Conformeren

 • Laatste nieuws

 • Uitspraken over je eigen kracht

 • Praktische tips

 • Bibian Mentel over je eigen weg vinden

De beste versie van jezelf

"Als je erover nadenkt, is het eigenlijk een vreemde tegenstelling: iedereen wordt aangemoedigd om uniek te zijn in onze samenleving, maar als iemand afwijkt van wat als standaard wordt gezien, vinden we dat weer raar.

Met Bibians Mentelity Foundation willen we mensen de beste versie van zichzelf laten worden en hen de kans geven zich volledig te ontwikkelen. Zonder bijvoorbeeld de belemmering van een slechte prothese of andere omstandigheden om te kunnen sporten. Mensen moeten leren kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Onze boodschap is: doe wat je het liefst doet in dit leven, dan word je de beste versie van jezelf. En als je de beste versie van jezelf bent, ben je automatisch ook de beste vriend, de beste ouder, de beste leider."

-- Edwin Spee, Mentelity Foundation

uniquepebbles

Individualisme

In het Westen ontwikkelde het idee dat mensen unieke personen met bepaalde kwaliteiten zijn, zich pas na de Verlichting. Maar er zijn meerdere opvattingen over het individu en individualiteit. Denk aan de tabula rasa: het idee dat een kind een onbeschreven blad is dat geleidelijk tot een individu wordt gevormd door zijn ervaringen en de cultuur waarin hij opgroeit.

Onder de individualiteit van een persoon vallen alle kwaliteiten die hem tot een uniek mens maken, afzonderlijk van andere mensen. Dit zijn bijvoorbeeld uiterlijkheden en geschiedenis, maar vooral overtuigingen, doelen en verlangens. Het in het Westen gangbare individualisme is een ideologie die de onafhankelijkheid van het individu ondersteunt en belangrijk of wenselijk acht.

Daarentegen zou een boeddhist kunnen beweren dat wat een individu lijkt, meer een indruk is die wordt gegeven door een bundel gedachten en processen die toevallig samenwerken. Dit is een zeer vereenvoudigde samenvatting van het concept van anatman, wat 'geen zelf' betekent. Dit concept stelt dat er niet afzonderlijke individuen zijn; alleen de verschijning van individuen binnen een onderling verbonden universum. een onderling verbonden universum.
-- Spirit Vine

Conformeren

Hoewel dus ieder mens een zekere mate van individualiteit heeft, leeft lang niet iedereen in een samenleving of cultuur die individualisme bevordert.

Het tegenovergestelde van individualiteit wordt gewoonlijk conformiteit genoemd. Dat is handelen naar (en denken volgens) de normen of overtuigingen van een bepaalde groep of samenleving en proberen deze te evenaren.


In tegenstelling tot individualiteit wordt conformiteit vaak als negatief beschouwd. Maar er zijn bepaalde situaties waarin conformeren aan de samenleving zinnig is. Zo is het zinvol – voor jezelf en voor anderen – om te voldoen aan de verkeersregels en aan de regels op school of in sportwedstrijden.

Een echt of vermeend verlies van individualiteit kan een uitdaging worden voor het functioneren in de Westerse samenleving. Het kan leiden tot een laag zelfvertrouwen, weinig verlangen om jezelf te ontwikkelen of doelen of dromen te realiseren.

Laatste nieuws

Nieuw boek van Benno

Benno heeft een nieuw coachingboek geschreven, dat in het voorjaar zal uitkomen bij uitgeverij Kloosterhof. De titel is Mentaal winnen: Zelfleiderschap op de werkvloer. Het boek gaat over talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid, en is geschreven voor medewerkers die met hun P&O- of HRM-managers willen werken aan persoonlijke ontwikkeling, in samenhang met de organisatiedoelen. Wil je meer weten over het boek, …

Verder lezen

Einde nieuwsbrief

We gaan de nieuwsbrief rond Mentale Innovatie beëindigen met nummer 30. Er valt nog genoeg over het thema te zeggen maar we onderzoeken een andere vorm van de nieuwsbrief, en we zijn momenteel aan het nadenken over het vervolg op Mentale Innovatie, een boek dat gaat over samenwerking, team spirit en het gezamenlijk creëren en gaande houden van mentale innovatie. …

Verder lezen

Bijeenkomst op 18 november

Netwerkbijeenkomst in Kaatsheuvel voor HR Professionals ‘Je hebt misschien geen controle over de tegenslag die jou of je team is overkomen, maar jij bent wél degene die bepaalt hoe je ermee omgaat’ Op vrijdag 18 november is er een netwerk event met Hans en Benno in Chalet Fontaine, Kaatsheuvel. Het wordt georganiseerd door NVP (het Netwerk voor HR-professionals), Koning Willem …

Verder lezen

Uitspraken over je eigen kracht

De belangrijkste vorm van vrijheid is te zijn wie je werkelijk bent. Je ruilt je realiteitszin in en gaat een rol spelen; je zet je common sense opzij en voert een toneelstukje op. Je levert je gevoeligheid in en zet in ruil daarvoor een masker op. Er kan geen maatschappelijke revolutie plaatsvinden totdat er een persoonlijke revolutie komt, op individueel niveau. Het moet eerst vanbinnen gebeuren.

Jim Morrison – zanger van The Doors
Oordeel niet over anderen volgens je eigen normen. Iedereen zoekt zijn eigen weg naar huis, op de manier die het best bij hem past.

Leon Brown – basketbalspeler en hoogleraar
Utilisez vos défauts. Utilisez vos défauts, et vous serez une star!

Edith Piaf – chansonniere
desk personality

Praktische tips

Je eigen weg gaan hoeft niet meteen te betekenen dat je een outsider of een eenzame wolf gaat worden. Het betekent wel dat je op je hoede bent voor conformisme -- zker daar waar het je ideeën en meningen betreft, maar ook al in je kleding of (werk)omgeving. Deze simpele tips kunnen je op weg helpen:

De buitenkant

 • Zoek je kleren eens in tweedehands winkels; daar ben je eerder 'gedwongen' om je eigen smaak te ontdekken en te volgen.
 • Blijf zoveel mogelijk weg van kleren met logo's erop.
 • Steek tijd in het persoonlijk maken van de ruimtes waarin je veel tijd doorbrengt (vooral op je werk dus!). Probeer af en toe eens wat nieuws uit om de aandacht voor je interesses levend te houden.

Je gedrag

 • Praat over je hobby's en zoek gelijkgestemden. Als niemand in jouw omgeving actieve interesse heeft in wat je doet, kun je er toch over vertellen. Stop je eigen voorkeuren niet weg!
 • Probeer af en toe eens een dag of middag dingen alleen te gaan doen. Natuurlijk is het gezelliger om met anderen te zijn maar het risico van conformisme is wel groter. Als je alleen de dag mag bepalen, kom je dichter (of sneller) bij wat jou uniek maakt.
 • Probeer contact te maken met mensen die buiten je comfort zone zijn. Je leert er altijd van en het scherpt weer de blik op je uniciteit.
Eerlijkheid
 • Zeg wat je vindt, ook al ben je de enige die dat vindt. Het kan altijd op een manier die anderen niet in verlegenheid brengt. Maar het is belangrijk dat ze weten wat je bezighoudt, en voor jezelf dat je gehoord wordt -- ook al wordt een bepaald suggestie niet meteen overgenomen.
 • Gebruik je eigen taal. Let eens op hoe je in jezelf praat. Op die manier zou je ook met anderen moeten praten. Probeer niet slimmer of netter over te komen (of juist je kakkineuze R te verbergen :-). Gebruik de woorden en uitdrukkingen die in jezelf opkomen.
 • Het is beter om ergens op terug te komen dan om je eigen gevoelens of meningen niet uit te spreken.
-- op basis van Wikihow

Bibian Mentel over je eigen weg vinden

We weten allemaal dat we veel meer kunnen dan we denken. En we weten ook hoeveel rijker je leven wordt als je gelooft in (soms onvermoede) mogelijkheden en talenten. Nu is niet iedereen van nature geneigd om het glas als halfvol te zien maar je kunt dit oefenen, er ervaring mee opdoen en er beter in worden. Goede voorbeelden en positieve levenservaringen, dat zijn de manieren waarop je een positieve mindset ontwikkelt en je eigen weg gaat vinden.

Als je me vraagt de grondgedachte van Mentelity te definiëren, zou ik zeggen dat het begint en eindigt met vijf levenslessen (of leefregels):

 1. Kijk naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen. Laat niemand je vertellen wat je wel of niet kunt doen.

 2. Je hebt altijd een keus. Soms is het een keus tussen twee kwaden, maar er is er altijd één die beter bij jou past en dan is het ook jouw keus.

 3. Steek af en toe je kop in het zand. Het helpt natuurlijk niet op de lange termijn maar in elk geval leidt het even af van je verdriet of problemen. Het is goed om je af en toe te realiseren dat je sterfelijk bent, maar je kunt daar niet dag in, dag uit mee bezig zijn.

 4. Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen. Vraag ouderen wat ze aan het eind van hun leven het meest waardevol vinden, en ze beginnen niet over die mooie auto die ze ooit hadden, maar vertellen over hun naasten en hun geliefden.

 5. Stop nooit met dromen en volg je passie. Dan word je de beste versie van jezelf en dus ook de beste partner, de beste vriend(in) en beste ouder.

-- Bibian Mentel, voorjaar 2021


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met grote dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet