• MENTALE INNOVATIE •

19 maart 2021
header-nwsbrf

Aanpassings­vermogen

Onze definitie van het proces van Mentale Innovatie luidt: ‘Op basis van bevlogenheid en doorzettingsvermogen bewegen naar een leven zonder beperkingen, waarbij aanpassingsvermogen en zelfeffectiviteit de doorslag geven.’
Mentale innovatie stelt je in staat om beter te kiezen waarheen je wilt groeien en beter te reageren op veranderende omstandigheden. In deze derde brief kijken we naar aanpassingsvermogen.

Herbert_Spencer

The fittest: niet Darwin maar Spencer!

Survival of the fittest is de natuurlijke selectie die optreedt door het overleven van het nageslacht van de best aangepaste dieren binnen een populatie.

De term is bedacht door Herbert Spencer na het lezen van Charles Darwins On the Origin of Species. In zijn boek The Principles of Biology uit 1864 gebruikte Spencer de term voor het eerst en legde hij parallellen tussen Darwins biologische theorieën en zijn eigen economische theorieën. Spencer stelde dat de bekwaamste (rijkste) mensen uiteindelijk zouden overblijven en er een superbeschaving zou ontstaan waaruit de zwakkere groepen geëlimineerd zouden zijn. Hij keurde overheidsingrijpen en socialisme af omdat die in zijn ogen een 'natuurlijk proces' ondermijnden. Hiermee legde Spencer het fundament onder de zeer kwestieuze stroming van het sociaal-darwinisme.

In de vijfde editie van On the Origin of Species uit 1869 nam Darwin in enkele passages 'survival of the fittest' op als synoniem voor zijn eigen term natuurlijke selectie.
[aangepaste bron Wikipedia]

In deze nieuwsbrief

  • Wat is aanpassings-vermogen?

  • Wie is Bas Kodden?

  • Laatste nieuws

  • Ervaringen met aanpassen

  • Ik vertrek! Uit mijn vaste denkomgeving

Wat is aanpassings­vermogen?

We vinden het tegenwoordig belangrijk dat mensen - vooral op het werk - kunnen meeveranderen met (on)verwachte veranderingen. Hiervoor zijn een aantal eigenschappen nodig, zoals een blik naar buiten. De wendbare medewerker kijkt verder dan zijn/haar comfortzone. Hierdoor kan hij/zij anticiperen op die verandering waardoor de comfortzone leuk blijft en niet opeens heel oncomfortabel en klein wordt. De wendbare medewerker ziet bijvoorbeeld wel dat social media, ondanks het ongemak over privacy, een belangrijke rol kunnen spelen voor een bedrijf.

Maar er zijn ook onvoorspelbare veranderingen. Hoe vaak komt het niet voor dat er 's morgens zonneschijn wordt voorspeld en je 's middags toch in je zomerkleding aan het ‘genieten’ bent van een plensbui? Hoe vaak hoor je dat het goed gaat met de economie en toch gaat je werkgever failliet?

De veerkracht die nodig is voor de omgang met onverwachte verandering is belangrijk. Je moet kunnen bijkomen van een schok, de nieuwe werkelijkheid incasseren en een oplossing vinden voor het probleem. Of een nieuwe route opzoeken.

Bas-Kodden-2018

Wie is Bas Kodden?

Bas Kodden is schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, in het bijzonder op het thema bevlogenheid.

BIO
Voordat Bas in 2010 onderdeel werd van het Center for Leadership & Management Development aan Nyenrode Business Universiteit, was hij bijna zijn gehele loopbaan als ondernemer werkzaam. In 1998 startte hij zijn eerste onderneming letterlijk vanuit de woonkamer, een bedrijf dat uitgroeide tot een organisatie met diverse vestigingen en tientallen werknemers.

Na 12,5 jaar zijn organisaties te hebben geleid droeg hij in 2010 de onderneming over om wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten, boeken te schrijven en jonge, ambitieuze studenten te kunnen trainen en coachen tot toekomstig leiders.

MOTIVATIE
‘Leiding geven aan anderen is het gemakkelijkste wat er is, dat kan iedereen. Leiding nemen over je eigen leven en je professionele ontwikkeling, dat is in mijn ogen het moeilijkste wat er is. De hoogste graad van leiderschap is het optimaal leiding laten nemen door medewerkers. Zoveel mogelijk ruimte laten aan je professionals zodat ze zich maximaal kunnen ontplooien. Dat is lastig, want dan moet je zowel je ego, je angsten als je empathie aan de kant kunnen zetten. Professionals “helpen” door leidinggevenden is de doodskus voor duurzaam presteren.’

WERKWIJZE
Bas is een van de meest gevraagde trainers in leiderschap en verandering. Hij geeft zowel nationaal als internationaal lezingen op het gebied van leiderschap en bevlogenheid. Daarnaast is hij auteur van ruim 100 artikelen en boeken over leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, waaronder internationaal gepubliceerde bestsellers als Word een HELD, De kunst van duurzaam presteren en The Devil inside. In zijn presentaties werkt Bas vanuit een aantal basisverhalen, maar toch is elke keynote anders. Na elk uitgevoerd onderzoek of gepubliceerd boek komen er nieuwe verhalen bij.

Laatste nieuws

Benno's blogs

Benno's blogs
Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

Verder lezen

Terugblik congres HRM in de Overheid

Terugblik congres HRM in de Overheid
Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

Verder lezen

Online lezing Hans van Breukelen

Online lezing Hans van Breukelen
Vorige week vrijdag gaf Hans van Breukelen een online lezing voor rijksmedewerkers onder de titel 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' Maar liefst 400 mensen waren hierbij aanwezig. In zijn webinar 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' legde Hans in acht stappen uit hoe je jezelf opnieuw uitvindt na een tegenslag. Hij deed dat met aansprekende voorbeelden vanuit …

Verder lezen

Ervaringen met aanpassen

Is er wel eens iemand geweest die je de waarheid zei?


Kon je daarnaar luisteren?Een collega hield mij, gretige en ambitieuze twintiger, eens staande en zei dat ik niet zo arrogant moest doen. Ik schrok me te pletter. Hij hield me een spiegel voor, dwong me naar mezelf te kijken. Hij had gelijk. Het was misschien geen arrogantie, meer onzekerheid over mezelf. Maar ik ben hem er nog steeds dankbaar voor.Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt meegemaakt?


Ik heb al vrij vroeg twee broers en mijn moeder verloren. Op dat verdriet kon ik mij enigszins voorbereiden, hoewel de dood altijd onverwacht komt en altijd meer pijn doet dan je verwacht. Maar de dood van mijn hond Billy en mijn reactie daarop hebben mij echt verrast. Ik had nooit gedacht dat het verlies van een huisdier mij zo zou raken.

Humberto Tan – presentator


Heb je weleens ervaren dat je er helemaal alleen voor stond?Mijn vader werd ernstig ziek en alle aandacht in het gezin ging daarheen. Op zich begrijpelijk, maar op mijn veertiende is de opvoeding vanuit mijn ouders eigenlijk gestopt en ben ik zelf gaan leren en ervaren. Ik ontwikkelde het gevoel dat mijn jeugd, de onbezorgde tijd die je kinderen gunt, toen is gestopt. Enerzijds jammer, anderzijds heeft het mij gevormd en vrij snel zelfstandig en weerbaar gemaakt.

André Batenburg – eigenaar Think360 en Uwmerkwaardig.nl


ik-vertrek-092018

Ik vertrek! Uit mijn vaste denkomgeving

Het televisieprogramma Ik vertrek is geweldig om te zien. Door onder meer cultuurverschillen waar mensen tegenaan lopen moeten ze allerlei onverwachte problemen oplossen. De verandering van omgeving betekent ook de verandering van problemen die opgelost moeten worden; hierdoor voldoet de vaste denkomgeving vaak niet meer en moeten er nieuwe gedachtepatronen worden aangeboord om tot een oplossing te komen.

Het is een ontdekkingstocht naar het omgooien van het roer en wat dit voor je leven kan doen. De deelnemers zetten stappen om hun leven volledig te veranderen. Hiervoor is een behoorlijke dosis lef nodig, er moet veel geregeld worden, er moeten keuzes gemaakt worden en er wordt soms fors risico genomen.

Het is bij dit alles mooi om te zien dat deze mensen ontzettend toekomstgericht zijn. Verwachtingsvol kijken ze naar het leven dat komen gaat en op een positieve manier dromen ze over de kansen van het leven. Vooral die positieve blik naar de toekomst is erg belangrijk. Ze worden hiermee een bepaler en een maker.

Toch krijgen ze gaandeweg allerlei tegenslagen te verduren. Hoe gaan ze daarmee om? Je ziet in Ik vertrek dat de mensen die het snelst meeschakelen met de nieuwe situatie (cultuur, taal, klimaat) het snelst vooruitkomen: 'Ik wilde dit eerst oplossen zoals ik dat in Nederland gewend was, maar ik zag al snel dat het beter was als ik...' Hun denken ontwikkelt zich op basis van de lessen die ze uit hun ervaringen trekken. Anders denken en anders doen zijn dus heel nauw met elkaar verweven.

Bekijk hier een aflevering. Je ziet onmiddellijk wie makkelijker met verandering omgaat, wie moeilijker, aan welke principes en gewoontes mensen vasthouden (al zijn ze 'opnieuw begonnen' in een ander land) en hoe nieuwe invloeden ook tot nieuwe aspecten van relaties leiden.

We wensen je veel succes!

Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks