• MENTALE INNOVATIE •

29 april 2022
header-nwsbrf

Over de Schaker

Persoonlijke groei heeft vrijwel altijd te maken met het loslaten van schijnzekerheden en het accepteren van (tijdelijke) onzekerheid. Veel mensen hebben daar moeite mee, en dat is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om overtuigingen en waarden die je niet meer helpen, los te laten. Vervolgens beweeg je een tijdje in stuurloosheid: hoe nu verder? Ben ik op het goede spoor? Onprettig misschien, maar alleen zo ontwikkel je een mindset voor duurzame ontwikkeling.

Daarom verdiepen we ons deze keer in de mindset van de Schaker.
staunton chess pieces

In deze nieuwsbrief

  • Willen, kunnen, durven en mogen

  • Sport: de race visualiseren

  • De droom concreet maken

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over de Schaker

  • Michiel Muller over omgaan met onzekerheid

Willen, kunnen, durven en mogen

Willen
Verandering in denken en gedrag wordt pas reëel als je daadwerkelijk wilt veranderen. De voordelen van het nieuwe gaan zwaarder wegen dan de nadelen van het oude en de 'pijn' van de onzekerheid. Oprecht openstaan voor nieuwe ideeën en inzichten is een eerste stap in het veranderproces.

Kunnen
Door te weten en te ervaren hoe je nieuw waarden ontwikkelt, en nieuw gedrag kunt volhouden, zal het je lukken om niet in oude gewoontes terug te vallen. Je moet dus ook inzien wat de nieuwe overtuigingen of het nieuwe gedrag inhouden.

Durven
Nu moeten onvoorziene problemen en tegenslagen overwonnen worden. Je hebt je weg gekozen, maar er komen altijd ongewenste veranderingen. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Ontken ze niet, maar laat je ook niet uit het veld slaan.

Mogen
Het nieuwe, aangepaste gedrag moet een tweede natuur worden. Door positieve resultaten en steun vanuit je omgeving houd je dit vol. Op een gegeven moment zal het niet meer voelen als ‘volhouden’. Je staat jezelf toe om op de ingeslagen weg door te gaan.

wayne rooney

Sport: de race visualiseren

Je hebt het vast weleens gezien bij schaatsers, sprinters of zeilers: ze visualiseren hun race. Door zich voor te stellen hoe ze de wedstrijd perfect beheersen krijgen deze sporters het zelfvertrouwen om een topprestatie neer te zetten. Maar het gaat verder.


Ze visualiseren hun techniek maar ook hun gevoel, ze voelen zich sterk en snel, ze voelen de koude lucht tegen hun gezicht... Ook hun eindtijd wordt gevisualiseerd, als afsluiting van het perfecte plaatje met de bijbehorende emoties die ze willen voelen.

Sportpsycholoog Steve Bull is erachter gekomen dat het visualiseren ervoor zorgt dat neuronen in de spieren bij een vergelijkbare situatie geactiveerd worden. De visualisatie traint als het ware de neuronen om in actie te komen wanneer het telt.

Voor het beste succes is het belangrijk om meerdere zintuigen bij de visualisatie te betrekken. Over bijvoorbeeld de Engelse topvoetballer Wayne Rooney zegt Bull: ‘What makes Rooney unique is his imagination. When he visualises scoring a goal, he can feel his foot hitting the ball, smell the grass under his feet and hear the sounds of the crowd. This incredibly vivid imagery helps an athlete to prepare mentally, by improving their confidence, focus, clarity and speed of thought.’

Ook in je werk of andere activiteiten waarin je moet presteren maar waarover je onzeker bent, kan het helpen om te visualiseren. Door je concreet voor te stellen hoe je iets aanpakt en hoe je je daarbij voelt, zowel emotioneel als zintuiglijk, is de kans groter dat het lukt en dat je dit met meer zelfvertrouwen doet.

De droom concreet maken

Hans schreef een stukje over visualiseren in zijn eerste boek Winnen:

"De vader van elke handeling is een besluit. Veel topvoetballers blijken al op jonge leeftijd het besluit te hebben genomen om in voetbal uit te blinken en zijn gecommitteerd aan hun doelstelling. Mensen met zo'n instelling kom ik ook tegen in het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en andere branches. Van Nistelrooy, De Boer, Seedorf: het zijn slechts enkele voorbeelden van jongens die als kind hun droom concreet hebben gemaakt en ook daadwerkelijk overtuigd waren dat ze die droom konden verwezenlijken.

Als je in je gedachten al bij je doel bent, is het veel gemakkelijker daar te komen. In gedachten is het al 'gedaan'. Mohammed Ali was al een kampioen in zijn hoofd voordat hij dit in werkelijkheid was. Een bekende term uit de psychologie is 'self-fulfilling prophecy'. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je denkt dat iets misgaat, het vaak ook gebeurt. Andersom is dat dus ook waar! Het gaat erom je gedachten te sturen."

Laatste nieuws

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Uitspraken over de Schaker

Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik mezelf moest 'mengen' in een vriendschap, om ruimte te geven aan de verschillen tussen mensen. Ik ben echter gaan beseffen dat er een punt komt waarop je jezelf als uniek moet zien en identificeren; en zie en identificeer ook de anderen!

Op een gegeven moment wil je geen tijd meer verspillen aan jezelf wegcijferen omwille van een mooi ideaal; het is beter als je de verschillen expliciet maakt. Uiteindelijk zijn er allemaal paden in het leven, en je moet er één kiezen, je kunt ze niet allemaal bewandelen.

C. JoyBell C. – blogger, schrijfster
Too often folks get caught up in a false dichotomy, an either-this-or-that trap. There’s usually at least a third good option waiting to be found.

Merida Johns – uit de roman Flower Girl
Visualiseren is doelbewust dagdromen.

Bo Bennett – schrijver en spreker

Michiel Muller over omgaan met onzekerheid

onzekerheid-nieuwe-wegen
"Toen Marc Schröder en ik met Route Mobiel van start gingen, hadden we geen idee wat we overhoop gingen halen en of het zou lukken. We gingen op weg met veel onzekerheid. We hadden wel een duidelijke visie waar we volledig in geloofden, namelijk dat we met een disruptive businessmodel goedkopere en snellere pechhulp konden bieden dan de ANWB.

We waren zeer gemotiveerd, maakten een degelijk plan, yertrouwden op onze ervaring, intuïtie en werklust en werkten samen met getalenteerde, goede partners. En we hadden een diepgeworteld geloof in het feit dat het ons ging lukken.

Veel organisaties hebben hun mond vol van innoveren en in beweging komen, maar dan wel binnen de veilige oude werkwijze, inclusief kokervisie. Dat werkt dus niet. Old ways won't open new doors. Je zult op een andere manier uit je comfortzone moeten komen. Die manier ken je nog niet, dus zul je die moeten gaan ontdekken. Daarvoor heb je een nieuwsgierige instelling nodig waarmee je kunt verkennen, onderzoeken, pionieren. Je wilt oprecht weten wat er achter de horizon ligt.

Veel mensen vinden dat pionieren eng en deinzen ervoor terug. Of ze weten niet hoe ze het oude los moeten laten en vallen terug op beproefde methodes en ideeën. Om de stap naar onbekend terrein te zetten, moet je dingen achter je laten en soms offers brengen. Anders kun je niet uit je comfortzone komen.

Maar probeer je eens voor te stellen wat het kan opleveren! Het zit een beetje in onze aard om meer waarde te hechten aan wat we hebben dan aan wat we kunnen krijgen, maar je weet vast nog wel hoe opgelucht je was toen je stopte met die studie die niet bij je paste, toen je eindelijk verhuisd was naar een andere stad, toen je je baan opzegde en je weer om je heen kon kijken. Heb je toen niet gezegd: Ik wou dat ik het eerder had gedaan?"Michiel Muller uit Ondernemen is een ABC'tje (Business Contact, 2015)


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet