• MENTALE INNOVATIE •

1 april 2022
header-nwsbrf

Over de Architect

Wie zijn droom heeft uitgesproken en zijn koers heeft uitgezet, moet aan de slag. Het abstracte doel moet vertaald worden in een stappenplan. Binnen Mentale Innovatie spreken we over deze fase als die van de Architect.

In deze nieuwsbrief bekijken we wat aspecten van de Architect.

architect

In deze nieuwsbrief

  • De schep in de grond

  • The science of 'Muddling Through'

  • Het water in

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over de Architect

  • Benno over besluit­vaardigheid

De schep in de grond

Hoe ga jij je vernieuwing aanpakken? Welke kwaliteiten ga je inzetten? Welke moet je ontwikkelen of versterken? Hoe ga je invulling geven aan een effectieve herontdekking van jouw eigen leven? Hoe stem jij dit proces af met jouw omgeving?

Wie zijn droom heeft uitgesproken en zijn koers heeft uitgezet, moet aan de slag. Het abstracte doel moet vertaald worden in een stappenplan.

Binnen Mentale Innovatie spreken we over deze fase als die van de Architect. De architect (soms ook: de bouwmeester) is de man of vrouw met het plan in de hand en het oog op de wereld. Iemand moet de eerste schep in de grond gaan zetten: de architect weet waar dat is. Zij weet ook wat er vervolgens stap voor stap moet gebeuren om het gebouw werkelijkheid te maken.
charles e. lindblom

The science of 'Muddling Through'

In 1959 publiceerde hoogleraar politicologie en economie Charles Lindblom een beroemd geworden artikel, ‘The Science of Muddling Through.’ Hij vergeleek daarin twee manieren om overheidsbeleid te veranderen, met de bedoeling om de laatste op de kaart te zetten. Deze tweede manier, incrementalisme of gradualisme genoemd, legde de basis voor het idee van ‘Baby Steps’ of wel successive limited comparisons.

In het kort gaat het erom dat je op weg naar een grote verandering steeds kleine ‘keuzeproblemen’ aan jezelf voorlegt en daarvoor een oplossing bedenkt. Je kunt door de kleinere focus en doordat een ‘deelkeuze’ minder zwaar weegt, makkelijker kiezen en doorgaan naar de volgende beslissing. Als je elke beslissingsstap moet afwegen aan het grote doel, kan dat snel tot besluiteloosheid leiden.

Wat betekent dit voor de architect? Een bouwkundig architect zal waarschijnlijk door vooraf bodemonderzoek etcetera te doen in de praktijk niet snel meer op problemen stuiten die zijn getekende plan beïnvloeden. Jij als architect van je levensdoel kunt echter sneller vooruit komen en je droom realiseren als je je eerst alleen richt op het fundament. Dan ga je een muur bouwen, de eerste die zich aandient; vervolgens kijk je waar je de ramen wilt hebben... enzovoort.

Een goede architect houdt altijd rekening met onvoorziene omstandigheden en ontwikkelingen. De balans tussen zelfsturing en meebewegen is cruciaal.

Het water in

Hoe kun je nieuwe inzichten het best toepassen in de praktijk? Hoe pak je het bouwen van je fundament aan? We kunnen hier ingewikkeld over doen, maar uiteindelijk moet je gewoon 'het water in en gaan zwemmen', om op een andere metafoor over te stappen. We kunnen je niet vertellen hoe je dat doet, je moet het gewoon doen. Het is wel zinvol om er tijdens, voor en na dat ‘doen’ een paar ideeën bij te betrekken. Dit hoort bij een leerproces.

Zorg dat er iemand langs de kant staat
Dit is de fase waarin je op zoek gaat naar de nieuwe status-quo van jouw brein. De kernvraag is: Wie ga ik worden? Wat zijn werkende opvattingen, waardoor raak ik nu nog uit balans maar straks niet meer? Maar ook: Hoe zie ik mezelf als speler?

Misschien is dit wel de eerste keer in je leven dat je op deze manier met jezelf wordt geconfronteerd: weten wat er beter kan (of hoe je het wilt) is iets anders dan er in de praktijk naartoe werken. Dit kan heftig zijn. Het is aan te bevelen om dit met een coach te doen, die dit proces zorgvuldig begeleidt.

Sta open voor feedback
Als iemand je begeleidt moet je openstaan voor feedback. We maken een onderscheid tussen opbouwende en corrigerende feedback. Bij de eerste variant wordt benoemd wat de andere partij goed doet, aspecten om te versterken. De tweede variant bestaat eruit dat pijnpunten worden benoemd waar je aan zou kunnen gaan werken.

Ook straks, als je je droom hebt waargemaakt, zul je altijd met feedback en kritiek om moeten gaan. Mede daarom is het belangrijk dat je ervaart hoe het is om feedback te krijgen en wat dat met je doet.

Focus op een beperkt aantal verbeterpunten
De inzichten die je als schaker opdeed, zijn de input voor vernieuwing. Je doel is bijvoorbeeld om wat socialer te worden, en een van je inzichten is dat je wel vaak boos bent op jezelf en je teamleden als iets misgaat. Dat maakt dat ze liever niet een biertje met jou drinken aan het eind van de werkweek. Op zich mogen ze je wel, maar ze zijn een beetje beducht voor uitvallen. Als je je dus eerst richt op een week niet boos worden, en daarna jezelf ertoe aanzet ook eens wat positiefs te zeggen, zullen ze langzamerhand het vertrouwen weer terugkrijgen dat heus wel een geschikte peer bent.

Laatste nieuws

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Uitspraken over de Architect

Er is een groot verschil tussen beweging en actie. Alleen omdat je uit bed komt, wil nog niet zeggen dat je vooruitgang boekt. Actie ondernemen vereist daadkracht, toewijding en een duidelijke richting.

Farshad Asl – auteur van 'The No-Excuses Mindset'
Ik denk dat architectuur, zoals alles in het leven, evolutionair is. Ideeën groeien; ze komen niet zomaar uit de lucht op je tekentafel vallen.

Bjarke Engels – architect
Succes is van mislukking naar mislukking struikelen zonder je enthousiasme te verliezen.

Winston Churchill

Benno over besluitvaardigheid

besluitvaardigheid

Er zijn mensen die het heel moeilijk vinden om besluiten te nemen. Die twijfelen, telkens weer. Niet weten of ze voor a voor b moeten kiezen omdat zowel a als b voordelen kent.

Hoe komt het toch dat een mens zo vaak twijfelt en niet durft te kiezen? Hoe komt het dat twijfel en aarzeling vaak drijfveren zijn in ons gedrag? In mijn beleving is het zo dat we onszelf willen behagen door meerdere optie open te houden, waardoor we niet hoeven te kiezen. Voor veel mensen is het maken van keuzes tegelijkertijd gevoelsmatig een rem op andere opties.

Als we de vertaalslag maken naar mentale processen is besluitvaardigheid een must om jouw proces in werking te zetten - maar ook om dat proces te sturen en de twijfel onderweg te elimineren.

Al sinds onze kindertijd moeten we besluiten nemen. Als kind werd er voor jou besloten door je ouders. Naarmate je meer op je eigen benen kwam te staan, merkte je dat jouw autonomie en zelfstandigheid steeds groter werden en je derhalve teruggeworpen werd op je eigen ik. De verantwoordelijkheid, zoals de ouders die voor jou hadden, is nu verschoven naar jouw eigen verantwoordelijkheid.

Besluitvaardigheid heeft te maken met zelfstandigheid en vrijheid, maar ook met het aanvaarden van risico’s. Het zou zomaar kunnen dat je op enig moment een besluit neemt waarvan je achteraf spijt hebt. In dit verband wil ik besluitvaardigheid koppelen aan controle. Je zult moeten accepteren dat, op het moment dat je in vrijheid een besluit neemt, het anders kan uitpakken.

Bedenk dan: je cirkel van invloed en je cirkel van controle zijn niet even groot. In ons intermenselijk verkeer voltrekken zich voortdurend zaken buiten onze controle, die wel van invloed zijn op ons leven. Anders gezegd: het besluit dat je nam kan door een externe partij of externe ontwikkeling zomaar om zeep geholpen worden.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet