• MENTALE INNOVATIE •

4 maart 2022
header-nwsbrf

Over helden

In tijden van gevaar en onzekerheid is onze instinctieve reactie om bescherming te zoeken. Voor onszelf, voor onze naasten. Tegelijk zie je of het nu grote, ingrijpende gebeurtenissen zijn als oorlogen en overstromingen, of tegenslag op een meer menselijke schaal dat sommigen op een bijzondere manier in actie komen. Ze lijken vaak doortastend, moedig, voor niets of niemand bang. Maar dat is schijn.

Deze nieuwsbrief gaat over helden.
marvel heroes

In deze nieuwsbrief

 • Heldhaftig gedrag

 • Onderzoek naar helden

 • Criteria voor het heldendom

 • Laatste nieuws

 • Uitspraken over heldhaftigheid

 • Vergroot je eigen heldenstatus!

Heldhaftig gedrag

‘Wat kun je verstaan onder heldhaftig gedrag? Ware helden zijn niet personen die niet bang zijn, maar juist degenen die hun angst overwinnen, zo stelt de Canadese psycholoog Stanley Rachman. Hij deed onderzoek naar het onderscheid tussen fearless (onbevreesd) en courageous (moedig).

Rachman volgde 105 parachutisten-in-opleiding. Slechts een kwart van hen had voorafgaand aan de eerste sprong geen angst ervaren, de rest had aangegeven enigszins tot zeer gespannen te zijn geweest. Toch sprongen zij allemaal.

Na afloop vond het angstvrije kwart het springen nog steeds niet eng, maar de zenuwachtige groep viel nu uiteen in twee groepen: een grote groep die door deze ervaring over zijn angst heen was en de volgende ronde met vertrouwen tegemoetzag, en een kleine groep (7,5%) die het springen doodeng had gevonden en nu niet meer durfde.

Het overgrote deel van de parachutisten was dus gesprongen, ondanks hun angst, en was door die sprong minder bang geworden. Dat waren voor Rachman de ware helden en hij gaf hun het predicaat “moedig” (Rachman, 1989; Psychologie Magazine, 2012).’

Het bovenstaande citaat komt uit Bas Koddens boek Word een HELD. Een held heeft een doel, een visie en maakt vervolgens een inschatting van wat er moet gebeuren – en zet ondanks de onzekerheid en angst toch de stap op weg naar dat doel. Soms uit zelfovertuiging, soms op basis van de ervaring dat het achteraf altijd meevalt: wat je maar nodig hebt om vooruit te komen en niet stil te vallen.

In verband hiermee is Bas’ definitie van een HELD ook veelzeggend: ‘Hoog-Energieke, Leidingnemende Doener’. Zo zien helden er vanbuiten uit: ze zijn actief, energiek, ondernemend, en wachten niet af maar nemen het heft in handen.

Wat er binnen in deze mensen gebeurt, is een ander verhaal. Vraag het maar aan ondernemers, topsporters, performers, soldaten: ze ogen zelfverzekerd en recht-door-zee, maar ze doen niet meer dan: doorgaan ondanks de twijfel en de angst. Neem van ons aan, dit is iets wat je jezelf kunt aanleren.

parachute

Onderzoek naar helden

Heldhaftigheid en moed waren jarenlang vooral het terrein van historici en filosofen. Psychologen interesseerden zich meer voor angst. De opkomst van de positieve psychologie bracht daar verandering in. Psychologen willen tegenwoordig ook weten wat het is dat de mens moedige dingen laat doen. Al was het maar omdat het erop lijkt dat mensen die ondanks hun angst toch handelen minder vaak angststoornissen ontwikkelen (uit: Psychologie Magazine, 2012).

Het nieuwe onderzoek levert een paar opvallende inzichten op. Bijvoorbeeld dat het vermogen snel en daadkrachtig in te grijpen in onzekere situaties groter is bij ondernemende, soms zelfs wat brutale types. Niet dat brave burgers in zulke situaties per definitie falen, maar het initiatief ligt toch echt eerder bij energieke, meer eigengereide types.

Bedenk hierbij dat heldhaftigheid niet altijd per se over levensbedreigende situaties gaat. Soms ben je al een held als je je inzet voor een positieve verandering op je werk bijvoorbeeld; iedereen ziet dat het belangrijk is om er wat aan te doen, maar toch meldt niemand zich. Je bent een held als jij de impasse doorbreekt.

Criteria voor het heldendom

Zoals in het boek van Bas wordt beschreven, is er een aantal criteria te noemen waaraan je de Hoog-Energieke, Leidingnemende Doener kunt herkennen (met name in de werksfeer):


 1. Authentiek • Een HELD is een onafhankelijke denker, met een eigen stijl van werken, die juist gebruikmaakt van zijn authentieke talenten. Hij of zij voegt meestal iets toe aan gangbare werkmodellen.
 2. Passievol Helaas is er nog altijd een overwaardering van de cognitieve kant. Met name IQ, competenties en ervaring worden nog altijd bovenmatig tegen het licht gehouden. Intrinsieke motivatie en passie zijn als indicator van toekomstig succes van grotere waarde gebleken. De HELD straalt deze passie uit.
 3. Moedig Een HELD wijkt af van gebaande paden en neemt risico. Ook omdat hij beseft dat het nemen van geen risico juist meer onzekerheid en gevaar voor hem of zijn organisatie oplevert.
 4. Hoog absorptievermogen Een HELD absorbeert gretig alle kennis die hem of haar ter beschikking wordt gesteld. De HELD kan op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk.
 5. Leidingnemend Dankzij persoonlijke energiebronnen als eigenwaarde en stressbestendigheid beschikt de HELD over een proactieve opstelling: hij wacht niet af tot hij een opdracht krijgt en vervult taken vanuit onafhankelijk denken om het einddoel te bereiken. Vaak heeft de HELD al een eigen masterplan ontwikkeld.
 6. Vitaal en toegewijd Een HELD is herkenbaar aan vitaliteit en toewijding: hij of zij bruist van energie, voelt zich sterk en fit en is in staat om lang en onvermoeibaar door te werken. Hij is ook sterk betrokken bij het werk en straalt trots en enthousiasme uit.
 7. Ontwikkelingsgericht Een HELD is ontwikkelingsgericht en verzoekt leidinggevenden nadrukkelijk om meer coaching en feedback om zo grotere stappen te kunnen maken.
 8. Zelfstartend Een HELD is in staat om de eigen persoonlijke energiebronnen te activeren en te beginnen aan een plan dat nog niet volledig uitgewerkt is.
 9. Flexibel Een HELD is flexibel en maakt toevallige gebeurtenissen tot een hefboom van nieuwe kansen.
 10. Actiegericht Een HELD wacht niet op de perfecte gelegenheid, maar onderneemt actie vanuit de middelen die op dat moment ter beschikking zijn.

Laatste nieuws

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Een doelloze keeper

Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden. Een citaat: We leven in een machocultuur waar falen not …

Verder lezen

Uitspraken over heldhaftigheid

Als je 20 bent, maak je je zorgen om wat anderen van je denken; als je 40 bent, maak je je geen zorgen meer om wat ze van je denken; als je 60 bent besef je dat ze überhaupt niet over jou aan het denken waren. Heb je vijanden? Goed zo. Dat betekent dat je op enig moment in je leven ergens voor bent opgekomen.

Winston Churchill
We zijn allemaal gewoon. We zijn allemaal saai. We zijn allemaal spectaculair. We zijn allemaal verlegen. We zijn allemaal brutaal. We zijn allemaal helden. We zijn allemaal hulpeloos. Het hangt gewoon van de dag af.

Brad Meltzer – thrillerschrijver
Though nothing will drive them away
We can beat them, just for one day
We can be heroes, just for one day

David Bowie

Vergroot je eigen heldenstatus!

heldenstatus

Lezen over helden en heldendom kan je nog steeds het idee geven dat het iets voor anderen is, de quotes hierboven ten spijt.

Als je nog verdere aansporing kunt gebruiken, lees dan eens de verbazingwekkend praktische en to-the-point geformuleerde suggesties die we op wikihow vonden:

 1. Als je iets wil veranderen, doe er dan wat aan

 2. Laat je ego los: iets willen realiseren is belangrijker dan er de credits voor krijgen

 3. Denk aan wat je gedrag voor anderen kan betekenen

 4. Grijp in als je ziet dat anderen niets doen

 5. Probeer wat vaker zomaar iets aardigs te doen

 6. Zet je in (in tijd of talent) voor vrijwilligerswerk

 7. Vraag anderen of ze je hulp kunnen gebruiken

 8. Besef je dat ook kleine dingen verschil kunnen maken

 9. Denk in termen van 'pro', niet 'anti'

 10. Zoek actief naar kansen om iets goeds te doen

 11. Leer van anderen


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet