• MENTALE INNOVATIE •

7 februari 2022
header-nwsbrf

De kracht van beperkingen

Nu de Olympische Winterspelen begonnen zijn, kan het niet anders of we denken weer aan Bibian Mentel. Zij won in 2014 en 2018 de gouden medaille op het onderdeel snowboard cross. Het is Bibian die het onderwerp van deze maand als geen ander kan introduceren: de kracht van beperkingen.
toch weer goud

In deze nieuwsbrief

 • Bibian over beperkingen

 • Een motor, geen rem

 • Beperking actief inzetten

 • Laatste nieuws

 • Uitspraken over de kracht van beperking

 • Benno over mentale ruimte

Bibian Mentel over beperkingen

“Sporters zijn vaak een inspiratiebron, en mensen zetten je nog weleens op een voetstuk omdat ze lijken te zien dat je gedisciplineerd, gefocust en energiek bent en niets aan het toeval overlaat. Voor mij gold dit in eerste instantie ook, maar in 2002 was ik ineens ‘gehandicapt’ en kreeg ik van iedereen te horen wat ik allemaal niet meer zou kunnen doen. Ik werd daar kriegel van.

Hoeveel beter zou het zijn als bijvoorbeeld een arts zou zeggen: ‘Mevrouw Mentel, het spijt me vreselijk dat we geen andere keus hebben dan uw been te amputeren, maar er is daarna nog van alles mogelijk. Deze en deze organisaties kunnen dit en dat voor u doen, en kijk eens naar deze man of vrouw, wat zij nog allemaal bereikt hebben met één been.’

Hoeveel sterker maakt het je niet als patiënt als je met deze positieve benadering wordt geconfronteerd? Ik heb zelf ervaren dat het werkt: het maakte van mijn leven met beperkingen een leven zonder beperkingen. Ik formuleerde nieuwe doelen, ontwikkelde nieuwe vermogens.”
bob ross

Beperkingen zijn een motor, geen rem

“We klagen zo vaak over de dingen die we niet hebben.
 • Ik heb niet genoeg tijd om te trainen.
 • Ik heb niet genoeg geld om een eigen bedrijf te starten.
 • Ik mag dit niet eten met mijn dieet.
Maar beperkingen zijn niet het kernprobleem. Elke kunstenaar heeft een beperkt aantal vermogens om mee te werken. Elke atleet heeft een beperkt aantal vaardigheden om te trainen. Elke ondernemer heeft een beperkt aantal middelen om mee te bouwen. Zodra je je beperkingen kent, kun je gaan uitzoeken hoe je ermee kunt werken."

Dit schrijft James Clear, de schrijver van Atomic Habits (Elementaire gewoontes), op zijn website. Hij noemt het ‘the size of your canvas’: als je gaat schilderen, bepaalt de grootte van je canvas niet of je schilderij mooi of lelijk is, goed of slecht lukt. Zodra je de maat weet, ga je kijken wat je daarbinnen kunt realiseren.

Beperkingen actief inzetten

James Clear stelt zelfs dat beperkingen je kunnen helpen om creatiever, doelbewuster en effectiever te worden. Inderdaad is er -- met name vanuit de wereld van de kunsten -- veel anekdotisch bewijs dat beperkingen eerder aanzetten tot nieuwe, sterke ideeën dan ongelimiteerde mogelijkheden. Hij geeft een aantal tips om met goed gekozen beperkingen je talenten te versterken:

1. Wees specifiek. Hoe specifieker de vaardigheid, hoe gemakkelijker het is om een ​​goede beperking te ontwerpen. Probeer bijvoorbeeld niet om 'goed in marketing' te worden. Richt je in plaats daarvan op het ‘leren schrijven van boeiende koppen’ of ‘het analyseren van websitegegevens’ -- iets specifieks en tastbaars.

2. Organiseer je beperking zo dat de specifieke vaardigheid moet worden ingezet. Het kan op drie manieren: met behulp van tijd, middelen en omgeving.

 • Tijd: geef jezelf minder tijd om een ​​taak te volbrengen of stel een schema op dat je dwingt om consistenter aan een vaardigheid te werken.
 • Middelen: Geef jezelf minder middelen (of andere middelen) om een ​​taak uit te voeren. Hij noemt het bekende voorbeeld van een kleine rugzak waar alles wat je wilt meenemen, in moet passen. Een minder bekend voorbeeld komt van vlaggenontwerpers: een vlag kun je het best ontwerpen op een papiertje van 2,5 bij 4 cm. Als je dat op je bureau legt (40 cm afstand) is dat namelijk hoe groot de meeste vlaggen op mensen overkomen.
 • Omgeving: Volgens een onderzoek scheelt het op jaarbasis ruim 20% in je calorie-intake als je van een kleiner bord eet. Een simpele verandering in de omgeving kan tot opmerkelijke resultaten leiden. Clear vindt omgevingsbeperkingen het best omdat ze je gedrag beïnvloeden zonder dat je het doorhebt.
3. Werk eraan. Beperkingen kunnen de ontwikkeling van je versnellen, maar ze zijn geen wondermiddel. Je moet er nog steeds tijd in steken.

Laatste nieuws

Vroegboekkorting seminar

Vroegboekkorting seminar
Het seminar Mentale Innovatie in Eén Dag staat gepland voor 10 maart 2022 in Helmond. De eerste Earlybird-kaarten zijn al gevlogen, maar je hebt tot 1 februari nog de kans op een korting van 100 euro! Hierbij tref je de flyer aan met alle info in het kort: Ga naar mentale-innovatie-in-een-dag.nl voor alle informatie en schrijf je meteen in!

Verder lezen

Nieuwe datum seminar

Vroegboek-korting! Mentale Innovatie in Eén Dag op 10 maart 2022 in Helmond Dit exclusieve seminar zal plaatsvinden op donderdag 10 maart 2022 te Brainport Human CampusTopsprekers Hans van Breukelen, Benno Diederiks en hoogleraar Bas Kodden Nyenrode Business University geven je in één dag praktische handvatten om de kracht van Mentale Innovatie en gedurfd leiderschap in te zetten voor jezelf, jouw …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Uitspraken over de kracht van beperking

Toen Sochi Nederland het snowboarden afkeurde voor de Olympische Spelen, was ik daar al acht jaar mee bezig. Ik was écht wel teleurgesteld maar binnen een uur sloeg dat om in strijdlust. Ik bedacht: Dan ga ik maar zorgen dat er straks een enorme kweekvijver vol staat met allemaal jongeren die met hetzelfde issue zitten, en die graag willen snowboarden. Zo kunnen we straks met een mooi aantal Nederlanders naar Korea die in principe allemaal een goede kans maken op een medailleplaats.

Bibian Mentel
Ik trek een harnas aan en probeer dan zo elegant mogelijk te dansen.

Drs P – schrijver, dichter en cabaretier, over de keuze van ingewikkelde rijmschema's
Hoe meer men zich begrenst, des te vindingrijker wordt men.

Søren Kierkegaard – filosoof, theoloog, cultuurcriticus

Benno over mentale ruimte

mentale ruimte

Laat jij je beperken door de overtuigingen van anderen of bepaal jij zelf de mentale ruimte die je jezelf gunt?

Bij mentale ruimte denken veel mensen vaak aan beperkingen. Een ruimte is immers per definitie beperkt door muren en misschien een dak. Je eigen mentale ruimte bepalen is echter heel wat anders dan je beperkingen bepalen. Het gaat om evalueren en pragmatisch zijn. Dit gaat juist over het creëren van mogelijkheden en over creativiteit. Hiervoor is het nodig dat jij jezelf mentale ruimte gunt.

De kern bij het bepalen van je mentale ruimte is helder formuleren waarin jij gelooft en wat je kunt doen. Wat geloof jij bijvoorbeeld over hoe je functioneert op je werk? Geloof je dat je beter kunt worden in je (sport)hobby's? Geloof je dat je een verschil kunt maken in de maatschappij? Wat kun je in al deze scenario's gaan doen om je invloed te vergroten?

Door te handelen in jouw eigen mentale ruimte wordt je motivatie versterkt en word je aangezet tot creëren, experimenteren en onderzoeken.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet