• MENTALE INNOVATIE •

16 september 2022
header-nwsbrf

Besef van je gedrag

Mentale innovatie is het herkennen en erkennen van jezelf, leren omgaan met wat niet te veranderen is en laten groeien wat versterkt kan worden.

Mentaal innoveren begint met drie vormen van bewustzijn. De eerste vorm bestaat erin dat je voor jezelf zichtbaar maakt dat je groeit en hoe je groeit. De tweede is het besef van je eigenheid; weten en accepteren waar jouw krachten en beperkingen liggen. Ten derde is er het besef van je gedrag; gaan inzien of en hoe je gedrag in lijn is met de eerste twee vormen van bewustzijn.


Deze nieuwsbrief gaat over het besef van je gedrag.
olliebbommel

In deze nieuwsbrief

  • Van zelfbeeld naar gedrag

  • Intenties en gedrag

  • Verkennen en volhouden

  • In de praktijk

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over gedrag

  • Hans over eigen gedrag bekijken

Van zelfbeeld naar gedrag

Zoals we vorige maand al bespraken, is hulp van anderen bij de drie fases van bewustwording heel belangrijk. Je persoonlijke ontwikkeling doe je nu eenmaal niet in isolatie. En waar je bij je zelfbeeld nog weleens negatiever over jezelf denkt dan de buitenwacht, is het bij je gedrag eerder omgekeerd. Dit zul je doorgaans niet al te kritisch beoordelen, terwijl er wel degelijk verbetering mogelijk is.

Het komt omdat je van jezelf je intenties kent, en van nature geneigd bent om externe invloeden te zien als ‘afbuigers’ van je zuivere intentie. Met andere woorden: je focust op je lijnrechte doel en meet je gedrag daaraan af. Als anderen je wijzen op suboptimaal gedrag, dan zie je dat zelf als kleine, onvermijdelijke koerscorrecties op die rechte lijn. Voor de buitenstaander ben je echter gewoon aan het zwabberen!

Intenties en gedrag

We zijn geneigd onszelf te beoordelen op onze intenties, terwijl we anderen beoordelen op hun gedrag. Dat zal wel moeten, want gedrag is wat we waarnemen; naar intenties van anderen kunnen we slechts raden. Iemands intentie (wat hij of zij beoogt te doen) en iemands gedrag (wat hij of zij werkelijk doet) kan behoorlijk uiteen lopen. Dat geldt ook voor jouzelf: wat je wilt bereiken en wat je feitelijk doet, hoeft niet in één lijn te liggen.

Wees je dus bewust van je eigen gedrag. In hoeverre strookt het met je doelen en intenties? Zit er een mismatch? Merk je dat in de reacties van anderen, of ben je aan het eind van de week ontevreden over de door jou behaalde resultaten?

Het valt vaak niet mee om eerlijk en rationeel te kijken naar je eigen gedrag. De confrontatie zit ‘m in dat verschil tussen intenties en gedrag; ‘Ja nee, ik deed dat wel maar dat was om...’ Met je intenties ben je vooral geneigd om niet-passend gedrag te vergoeilijken – waarmee je dus echte verandering blokkeert!

Hoe meer jouw gedrag overeenkomt met je intenties en doelen, en hoe beter je deze expliciet weet te maken, des te effectiever je wordt in je ontwikeling én in je communicatie.

Met dank aan flueres voor de inspiratie
volhouden

Verkennen en Volhouden

Je kent waarschijnlijk het volgende rijtje in gedragsveranderingen:
  • • Ontkennen
  • • Erkennen
  • • Verkennen
  • • Actie
  • • Terugvallen
  • • Volhouden
Op basis van het verschil tussen intenties en gedrag zul je nu snappen dat Erkennen en Volhouden de belangrijkste in het rijtje zijn. Werkelijk onder ogen zien dat je gedrag nog niet optimaal is voor het gewenste resultaat vereist Erkenning. Het vereist overigens ook mildheid ten opzichte van jezelf, de acceptatie dat er nog ‘room for improvement’ is.

Het stadium van Volhouden (inclusief Terugvallen) verdient ook extra aandacht. De mismatch tussen intentie en gedrag zul je waarschijnlijk nooit helemaal kwijtraken; en soms lopen de zaken nu eenmaal anders dan je wilt. Dit hoort erbij, persoonlijke ontwikkeling is een continu proces!

disc-engels

In de praktijk

Er zijn methoden om een beter beeld van je gedrag te krijgen. Een aantal maak je in je werk al mee: teambesprekingen, feedbackrondes, POP-gesprekken etcetera. Hoe formeler, hoe lastiger het vaak is om er wat mee te doen. Het kan je helpen om op informele manier, via een lunchgesprek bijvoorbeeld, wat tips of feedback te krijgen waardoor je nieuwe inzichten krijgt.

Een instrument dat je zelf kunt gebruiken – al wordt ook dit vaak formeel ingezet – is de DISC-analyse. Je kent het wel: Daadkrachtig (Direct), Interactief (Inspirerend), Stabiel (Sociaal) en Conformerend (Correct). DISC maakt inzichtelijk welke gedragsstijl je kiest in interactie met anderen, in het nemen van besluiten, in het omgaan met regels, details en veranderingen. Je leert daarmee je eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen. De behoeftes (en angsten) die schuilgaan achter gedrag te leren kennen, stelt je in staat om vanuit begrip en verbinding het gedrag van de ander te bekijken in plaats van te oordelen of het op jezelf te betrekken. Daarmee kun je dus ook je eigen gedrag (reacties) beter in lijn brengen met je eigen intenties.


Een paar andere handvatten:
  • Let eens een dag lang op je taalgebruik in reactie op anderen (veel ‘gedrag’ is uiteindelijk ‘reactie’)
  • Probeer eens te analyseren hoe mensen die je bewondert zich gedragen: wat is hun geheim?
  • Als je je ergert aan anderen, is dat dan omdat ze iets doen wat je eigenlijk ook zelf zou willen durven? Hoe zou jij dat op een bij jou passende manier kunnen doen?
  • Als je kritiek krijgt die je boos maakt, kun je er dan toch iets van leren als je je intentie en je gedrag (of de uitwerking ervan) los koppelt?

Laatste nieuws

Maatwerk in duurzame inzetbaarheid

Maatwerk in duurzame inzetbaarheid
Nieuwe samenwerking Centrum voor Mentale Kracht en team Mentale Innovatie Vanaf heden zullen Centrum voor Mentale Kracht (o.a. Colinda van Dijk en Erik Kaptein) en het team Mentale innovatie (Hans van Breukelen en Benno Diederiks) de krachten bundelen in een samenwerkingsverband. Hiermee ontstaat een unieke organisatie die als geen andere maatwerk kan leveren op het gebied van vitaliteit en duurzame …

Verder lezen

Van de 'ik' naar de 'wij'

OPMAAT NAAR EEN NIEUW BOEK Naast de trainingen, coachsessies en andere werkvormen waar veel van onze tijd aan opgaat, zijn we langzamerhand gaan nadenken over een nieuw boek. Het behelst een thema dat met name Hans al een tijd bezighoudt: hoe zorg je dat je van slimme, goed presterende individuen een goed samenwerkend team maakt? Vanuit zijn sportervaring kan hij …

Verder lezen

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Uitspraken over gedrag

Ons gedrag wordt bepaald door principes. In harmonie met hen leven brengt positieve gevolgen met zich mee; het schenden ervan heeft negatieve gevolgen.

Stephen R. Covey auteur van De 7 eigenschappen

Cindy Gallop – marketing- en organisatieadviseur
Menselijk gedrag vloeit voort uit drie bronnen: verlangen, emoties en kennis.

Plato

Hans over eigen gedrag bekijken

voetbalveld-camera

'In mijn voetbaltijd was er weinig ruimte voor reflectie en zelfkritiek. Nu zijn videoanalyses niet meeer weg te denken bij de topclubs, terwijl destijds het terugkijken van videobeelden werd gezien als een rondje afzeikhumor. Die sessies bestonden vooral uit lachen om elkaars fouten in plaats van de kans te grijpen om verbeterpunten te ontdekken en vervolgens gericht te trainen.

Bij FC Utrecht leerde Han Berger me hoe ik bij ballen in de hoek boven mijn schoudergordel mijn tegengestelde hand moest gebruiken. Ik moest die beweging soepeler uitvoeren, mezelf als het ware tegendraads optrekken. Wekenlang heb ik voor het slapengaan oefeningen gedaan om dat facet te beheersen.

Door medespelers van PSV en Oranje werd ik vaak gezien als een vreemde eend in de bijt omdat ik voor die tijd mijn sport extreem serieus nam. Ik vond dat mijn gedrevenheid eerder norm dan uitzondering zou moeten zijn. Ik was continu bezig mezelf te verbeteren; uit passie voor het voetbal, uit de absolute wil om te slagen en waarschijnlijk ook uit een zekere angst om te worden ingehaald door mijn concurrenten.'


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet