• MENTALE INNOVATIE •

22 juli 2022
header-nwsbrf

Beseffen dat je groeit

Mentale innovatie is het herkennen en erkennen van jezelf, leren omgaan met wat niet te veranderen is en laten groeien wat versterkt kan worden.

Mentaal innoveren begint met drie vormen van bewustzijn. De eerste vorm bestaat erin dat je voor jezelf zichtbaar maakt dat je groeit en hoe je groeit. De tweede is het besef van je eigenheid; weten en accepteren waar jouw krachten en beperkingen liggen. Ten derde is er het besef van je gedrag; gaan inzien of en hoe je gedrag in lijn is met de eerste twee vormen van bewustzijn.


Deze nieuwsbrief gaat over beseffen (zien en begrijpen) dat je groeit.
groeien

In deze nieuwsbrief

  • Schijnbare stilstand

  • Hoe lang kun je groeien?

  • Een persoonlijk groeiplan opzetten

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over groeien

  • Benno over 'zekere onzekerheid'

Schijnbare stilstand

Echt beseffen dat je groeit is heel moeilijk. Meestal kijk je terug op een periode en ziet dan dat je gegroeid bent; je hebt je ontwikkeld in een nieuwe baan, een certificaat gehaald, een lange reis gemaakt, de 'tropenjaren' van het ouderschap overleefd, een moeilijke gebeurtenis achter de rug... Allemaal periodes van groei en ontwikkeling.

Als je echt het gevoel hebt dat je stilstaat; dat je niet vooruitkomt in je carrière of in het realiseren van je plannen, dan kan er sprake zijn van een blokkade. Doorgaans is een blokkade een teken van weerstand. Zie je een weg die is afgesloten, of ligt er iets op je pad dat je niet wilt oppakken? Ben je tegen de grens van je comfortzone gestoten? In elk geval lijkt het of er geen beweging meer is.

Maar groeien is onvermijdelijk; het resultaat is alleen niet altijd zichtbaar. Bewustwording van je leerproces(sen) maakt het makkelijker om tijdelijke stilstand te zien voor wat het is: tijdelijk.

brein groei

Hoe lang kun je groeien?

Hoe lang kun je je blijven ontwikkelen? Naarmate mensen ouder worden, nemen alle lichaamssystemen, inclusief de hersenen, geleidelijk af in kracht. Vergeetachtigheid bijvoorbeeld wordt geassocieerd met ouder worden. Maar mensen ervaren vaak hetzelfde lichte geheugenverlies als ze nog in de twintig zijn, alleen zien we het dan niet als een probleem.

Veelvoorkomende geheugenveranderingen die verband houden met normale veroudering zijn onder meer:

Moeite met het leren van iets nieuws: het vastleggen van nieuwe informatie in het geheugen kan langer duren.
Multitasking: vertraagde verwerking kan het plannen van parallelle taken bemoeilijken.
Namen en nummers onthouden: het strategisch geheugen, dat helpt bij het onthouden van namen en nummers, begint af te nemen vanaf je 20ste.
Afspraken onthouden: zonder het juiste label of een goeie reminder kunnen de hersenen afspraken ‘opslaan’ en de toegang ‘kwijtraken’.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die de minste achteruitgang in cognitie en geheugen ervaren, bepaalde gewoonten delen:

• Aan regelmatige lichaamsbeweging doen
• Intellectueel stimulerende activiteiten ondernemen, zoals een instrument spelen, spellen en puzzels maken
• Sociaal actief blijven
• Goeie omgang met stress
• Gezond eten
• Goed slapen

Als je deze (eigenlijk logische) ‘leefregels’ in acht houdt, staat niets je in de weg om tot op hoge leeftijd te kunnen groeien!

Bron: Medicalnewstoday.com

Een persoonlijk groeiplan opzetten

De bovenstaande punten komen ook terug als je gaat werken aan een persoonlijk groeiplan. (We hebben het niet over POP-gesprekken, die blijven in de werkcontext.)

Er zijn verschillende modellen maar terugkerend zijn deze vier gebieden:

• Intellectueel (focus op: kennis, ervaring)
• Professioneel (focus op: erkenning, betekenis, evt status en geld)
• Sociaal (focus op: plezier, betekenis)
• Fysiek (focus op: gezondheid, plezier)

Je kunt op elk van deze vier gebieden aan je groei gaan werken. Soms is het prettig om 'fysiek' te combineren met een van de andere. Maar bij alle doelen die je jezelf kunt stellen, verdient het aanbeveling de ‘Gouden cirkel’ van Sinek te betrekken:

1 Waarom wil je dat doel bereiken? Hoe past het bij jouw eigenheid?
2 Wat wil je precies gerealiseerd hebben (hoe gaat je doel er concreet, in SMART termen uitzien?)
3 Hoe ga je je doel realiseren? Welke terugkerende gewoontes kun je hierin ontwikkelen?

Vervolgens is het slim om:
4 Eén doel tegelijk te kiezen
5 Jezelf steeds een beetje meer uit te dagen
6 Je groei en ontwikkeling bij te houden (op te schrijven)



Verder lezen:
https://dansilvestre.com/personal-growth-plan/
https://www.tonyrobbins.com/productivity-performance/how-to-create-personal-growth-plan/

Laatste nieuws

Van de 'ik' naar de 'wij'

OPMAAT NAAR EEN NIEUW BOEK Naast de trainingen, coachsessies en andere werkvormen waar veel van onze tijd aan opgaat, zijn we langzamerhand gaan nadenken over een nieuw boek. Het behelst een thema dat met name Hans al een tijd bezighoudt: hoe zorg je dat je van slimme, goed presterende individuen een goed samenwerkend team maakt? Vanuit zijn sportervaring kan hij …

Verder lezen

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Uitspraken over groeien

Je bent tot je laatste adem nooit klaar met leven. Persoonlijke groei, verbinding met mensen, dat is elke keer de drijfveer om op te staan.

Tim Overdiek – therapeutisch coach, schrijver
Je kunt kiezen om terug te gaan naar veiligheid of vooruit naar groei. Er moet steeds opnieuw voor groei worden gekozen; de angst moet keer op keer worden overwonnen.

Abraham Maslow – psycholoog
Het moeilijkste is de beslissing om een stap te zetten, de rest is alleen maar uithoudingsvermogen.

Amelia Earhart – eerste vrouwelijke solovlieger over de Atlantische Oceaan

Benno over 'zekere onzekerheid'

benno op het podiun

Ik werk vanaf 1998 als zelfstandig coach. Hieraan ontleen ik zin, plezier en creatiekracht. De vele coachtrajecten deden me op een gegeven moment inzien dat er lessen zijn te leren. Die wilde ik graag delen met anderen.

Zodoende sleet ik vele avonden op mijn zolderkamer achter een beeldscherm. Maar ik voelde me uiteindelijk toch bezwaard: wie zit hierop te wachten en wat voeg ik eigenlijk toe met deze schrijfsels?

Totdat ik medio 2015 mijn tekst mailde naar Hans. En warempel: een week later spraken we elkaar op een terras onder de Eindhovense lentezon. We hadden een klik en ‘mijn verhaal’ werd ‘ons verhaal’.

Het schrijven van boeken heeft mijn inspiratiekracht een boost gegeven. Aanvullend trokken we het land in en stond ik, een gewone Brabantse jongen, zomaar met Hans voor volle zalen! Het duurde nog een lange tijd voordat ik mezelf als auteur en spreker durfde te uiten.

Maar de Schaker in mij zegt me dat ik af en toe mijn loper moet verplaatsen om ruimte en mogelijkheden te laten ontstaan. Deze stappen zet ik dus niet per se uit een vurige ambitie of geldingsdrang; het is eerder een 'zekere onzekerheid'. Ik realiseer me dat bepaalde beweging nodig is om mijn doelen te bereiken en om mezelf weer beweegruimte te geven.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet