• MENTALE INNOVATIE •

24 juni 2022
header-nwsbrf

Over talent

Vroeger droomde je er misschien van om topsporter of topmuzikant te worden, maar (zo hoorde je) 'dan moet je wel echt over talent beschikken...' Wellicht ben je sindsdien gaan denken dat jij geen 'echt' talent hebt, maar dat is niet waar. Je moet er alleen achter komen wat jouw eigen talent is. Zo kan je goed zijn in het maken van connecties, of systemen doorzien of mensen uit de put praten.

Talent heeft dus lang niet altijd met zichtbare prestaties of creativiteit te maken, maar ook met alledaagse dingen. Het gaat je makkelijk af, en je vindt het leuk om ermee bezig te zijn.

Deze nieuwsbrief gaat over talent.
magic

In deze nieuwsbrief

  • Talent ontwikkelen

  • 10.000 uur

  • Verborgen talenten ontdekken

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over talent

  • Hans over zichtbaar en onzichtbaar talent

Talent ontwikkelen

Als je je eenmaal bewust bent van je talent of een vermogen dat je graag wilt ontwikkelen, dan helpt een groei-mindset hierbij. Oftewel: ‘ik ben misschien geen natuurtalent maar ik kan wel beter worden in iets als ik er tijd en moeite in stop’. Dit vertrouwen in het kunnen beïnvloeden van talent is ook iets wat veel topsporters gebruiken om nog beter te worden.

Je kunt kinderen stimuleren om een groeimindset te krijgen door de moeite die kinderen doen en het proces om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen te belonen. Dus ‘Wat heb je hard gewerkt!’ en niet ‘Wat een prachtige tekening!’ of ‘jij bent knap zeg!’

Dit is ook iets wat jij voor jezelf kunt doen. Heb je een cursus gevolgd, een lastige klus geklaard of een uurtje een studieboek gelezen? Beloon jezelf dan voor de moeite die je hebt gedaan, ongeacht het wel of niet behaalde succes.

Daarnaast kan je ook samenwerken met talentvolle mensen en elkaar op die manier inspireren om het beste uit jezelf naar boven te halen.

outliers-1

10.000 uur

Je kent vast de 10.000-uur regel van Malcolm Gladwell. Op basis van een groot onderzoek (1993) onder klassieke vioolspelers, en aangevuld met eigen bronnenonderzoek naar succesvolle mensen als Bill Gates en The Beatles kwam Gladwell in zijn boek Outliers op het ‘magische getal voor grootsheid’.

Dat getal is vervolgens als een soort streefcijfer een eigen leven gaan leiden. Zolang je eronder zat, kon je alleen maar jezelf verwijten als je nog niet ergens op een podium stond (even afgezien van de vraag of wat voor vioolspelers geldt, ook meteen voor allerlei andere talenten geldt).

De werkelijkheid is natuurlijk ingewikkelder -- zeker nu al twee keer (in 2016 en 2019) het oorspronkelijke onderzoek werd herhaald en telkens bleek dat oefening maar voor een klein deel (18-26%) bepaalt of iemand werkelijk doorstoot naar hoge niveaus met zijn of haar talent. Het oorspronkelijke onderzoek waarop Gladwell zich baseerde, sprak van 48%.

En je weet het zelf: je hebt misschien al jarenlang piano gespeeld en je nooit verder ontwikkeld dan ‘Für Elise’. Zolang je daar maar plezier aan beleeft, is het ook geen enkel probleem. Je hoeft jezelf niets te verwijten.

Verborgen talent ontdekken

Een verborgen talent kan een talent zijn dat je hebt ontwikkeld door tegenslagen of speciale situaties in je leven. Het kunnen bijvoorbeeld lessen zijn die je onbedoeld hebt meegekregen van je ouders. Als die vaak werkten en jij veel alleen thuis was, heb je noodgedwongen het talent ontwikkeld dat je voor jezelf kunt zorgen en jezelf kunt vermaken.

Andere verborgen talenten zijn bijvoorbeeld dat je goed dreigingen kunt inschatten, creatief bent in het vinden van oplossingen, mensen goed kunt begrijpen of goed kunt omgaan met veranderingen in je omgeving. Het zijn vermogens die je zelf wellicht niet rekent tot een talent, maar die jou wel degelijk heel speciaal maken. En het zijn vermogens die, als je je ervan bewust wordt, door jou versterkt of uitgebreid kunnen worden.

Een manier om je verborgen talenten te achterhalen is dus: nagaan wat je hebt ontwikkeld door bepaalde tegenslagen of momenten die je niet leuk vond in je leven. In coachsessies helpt het sommige mensen om het woord 'dankbaar' te gebruiken, als ze niet onmiddellijk zien hoe een lastige gebeurtenis tot een verborgen talent heeft geleid. Twee voorbeelden:

'Ik ben dankbaar dat ik zo lang zelf voor mijn rijlessen moest betalen, want sindsdien kan ik goed sparen en neem ik financiële verantwoordelijkheid.'

'Ik ben dankbaar dat mijn ouders mij naar voetballes stuurden ondanks dat ik het toen niet echt wilde, want ik ben er wel een goede teamplayer van geworden.'

Wat je speciale vermogens ook zijn, koester ze. Ze maken jou tot de unieke persoon die je bent geworden.

Laatste nieuws

Van de 'ik' naar de 'wij'

OPMAAT NAAR EEN NIEUW BOEK Naast de trainingen, coachsessies en andere werkvormen waar veel van onze tijd aan opgaat, zijn we langzamerhand gaan nadenken over een nieuw boek. Het behelst een thema dat met name Hans al een tijd bezighoudt: hoe zorg je dat je van slimme, goed presterende individuen een goed samenwerkend team maakt? Vanuit zijn sportervaring kan hij …

Verder lezen

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Uitspraken over talent

Je kunt niet zeggen dat een roman het resultaat is van 30 procent talent en 70 procent hard werken. Het feit dat je bereid bent zo hard op een blaadje papier te werken maakt deel uit van je talent.
Je kunt niet zeggen: Deze man heeft talent, maar hij is lui. Nee, hij heeft geen talent, want hij is lui.

Harry Mulisch – schrijver
Talent is als de schutter die een doel raakt dat de anderen niet kan bereiken; genie is als degene die iets raakt dat ze niet eens kunnen zien...

Arthur Schopenhauer – filosoof en schrijver
The world loves talent but pays off on character.

John W. Gardner – US Secretary of Health, Education and Welfare, circa 1965

Hans over zichtbaar en onzichtbaar talent

Als 18-jarige amateurkeeper ging ik naar FC Utrecht en werd mij al snel bewust dat ik zowel technisch, tactisch als op fysiek en mentaal vlak nog heel veel te ontwikkelen had. Ik was vooral bezig om mijn keeperstalent te verbeteren. En omdat ik keepen het mooiste vond dat er was, vond ik pijn lijden onderdeel van het beter worden. Ik legde de lat hoog voor mijzelf en maakte van iedere tegengoal een halszaak. Ik zag de tekortkomingen als barrières die weggewerkt moesten worden.

Gaandeweg ontdekte ik echter dat die vechter in mij maar een deel was van mijn persoonlijkheid: er schuilde ook een verbinder in me, die zoekt naar draagvlak, verbinding. Die creatief en geduldig is en ruimte kan creëren voor zichzelf en anderen. Hier ging het niet om barrières naar zichtbaar talent wegwerken, maar om het laten groeien van onzichtbaar talent.

De kunst is om je bewust te zijn van je zichtbare én je onzichtbare talenten, en de juiste balans tussen die twee te vinden. Daarmee kom je in een andere modus van denken.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht, en excuses voor de late bezorging van deze nieuwsbrief
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet