• MENTALE INNOVATIE •

27 mei 2022
header-nwsbrf

Over de Dromer

Dromen zijn heel belangrijk. Ze komen uit een deel van je geest waar je met je ratio en gegeven de waan van alledag moeilijk bij kunt. Dromen raken vaak een kern of een oud verlangen in je. Ga je dus op zelfonderzoek uit (en dat is wat we met Mentale Innovatie doen) dan moet je oriëntatie op de grote wereld beginnen bij die kern en oude verlangens.

Na de Held, de Architect en de Schaker, is het deze keer tijd voor de Dromer.
clouds

In deze nieuwsbrief

 • De droom zit vanbinnen

 • Het nut van dagdromen

 • Schrijf je droom op of teken hem

 • Laatste nieuws

 • Uitspraken over de Dromer

 • Hans over dromen en groeien

De droom zit vanbinnen

Dromen raken vaak een kern of een oud verlangen in je.
Dit is een cruciaal punt uit de inleiding. Vaak denken mensen dat de Dromer op zoek moet gaan naar iets buiten hem- of haarzelf, iets dat groter is dan het 'beperkte' leven dat hij nu leidt.

Maar nee, als je zorgvuldig zelfonderzoek doet, zul je vaak merken dat je naar binnen keert, of terug in de tijd gaat. Veel mensen kennen bijvoorbeeld de ervaring van een oud verlangen dat de kop opsteekt in momenten van ommekeer. Denk aan trouwen, verhuizen, scheiden, met pensioen gaan... Allemaal momenten van grote verandering waarin we teruggeworpen worden op onszelf en ons onderbewuste signalen uitzendt die aandacht vragen voor de kern van onze persoonlijkheid.

Dat oude verlangen is soms een jeugdwens, of een beroepskeuze uit je middelbare-schooltijd die je destijds opzij zette. Het kan ook een hobby zijn die je al die tijd wel beoefende, maar waar je nu meer uit wilt halen.

De Dromer gaat aan de slag met deze signalen of zoekt ze bewust op. De Dromer vertegenwoordigt de eerste fase van Mentale Innovatie.

jerome l singer

Het nut van dagdromen

De wetenschap had lang geen hoge pet op van dagdromen. Freud vond dat dagdromers infantiel en neurotisch waren. In de jaren zestig werden leraren ervoor gewaarschuwd dat dagdromende studenten in een psychose terecht konden komen. Zelfs in een recent onderzoek (2010) verkondigden twee vooraanstaande psychologen nog dat 'een dwalende geest een ongelukkige geest is'.

Maar ruim 50 jaar geleden stelde baanbrekend onderzoek onder leiding van Jerome L. Singer vast dat dagdromen een normaal aspect van het menselijk functioneren is. Singer ontdekte dat een groot deel van de samenleving bestaat uit 'gelukkige dagdromers': mensen die een levendig voorstellingsvermogen en fantasie hebben. Zij gebruiken dagdromen om hun toekomst uit te stippelen.

Deze dagdromers 'genieten gewoon van hun privé-ervaringen, zijn bereid er een bepaalde hoeveelheid tijd aan te verspillen, maar kunnen ze blijkbaar ook gebruiken voor effectieve planning of om zichzelf te vermaken in perioden van saai werk of verveling,' aldus Singer. Hij noemde dit 'positief-constructief dagdromen'.

Bron: Psychology Today

Schrijf je droom op of teken hem

Het gaat er als Dromer expliciet niet om, je dromen op hun realiseerbaarheid te testen. We hebben het nog niet over ambities, laat staan over doelen. Droom je op je 40ste ervan dat je balletdanser bent of wordt? Kijk, dan heb je iets beet van je verlangens. Peuter het los uit je wensen, gedachten of tegenwerpingen. Formuleer de droom in zijn zuiverste vorm. Hoe je de droom gaat vertalen, is van later zorg.

Het vergt soms moed om je droom zwart-op-wit op papier te zetten. Je bent maar al te snel geneigd je logica of realiteitszin als redacteurs te laten optreden. Toch is deze stap heel belangrijk voor het vervolg. Wil je de deur openzetten voor vernieuwing? Dan is het zinvol om juist ‘oude’ maar nog onverkende energie op te zoeken.

In de coaching bestaat een aantal manieren om je innerlijke leven op papier te krijgen. Twee daarvan kun je eventueel benutten als je geen duidelijke eigen droom kunt formuleren. De eerste is 'je leven als plant of boom'. Je tekent die dan zoals die het best bij jou past, zonder referentie aan de buitenwereld. Vragen die je daarbij beantwoordt zijn:
 1. Hoe ziet het midden van de boom eruit?
 2. Hoe sterk zijn de takken?
 3. Wat voor wortelstelsel heb je?
 4. Heb je een plant die meebuigt met de wind of eentje die stevig vast staat?
Je begrijpt wel dat 'je leven als plant' iets zegt over hoe je tegenover groei en beweging staat. De tweede visualisatie richt zich meer op je karaktertrekken en eigenschappen, oftewel 'wat je in huis hebt'. Teken jezelf als gebouw! Vragen daarbij zijn:
 1. Is het gebouw groot of klein, oud of modern?
 2. Wat is de functie, is het een woonhuis, boerderij, fabriek...?
 3. Zijn er ook mensen/dieren bij of is het gebouw leeg?
 4. Wat voor landschap is er omheen? Stad, platteland, bos...

Laatste nieuws

Nieuwe podcast: heden en verleden

Nieuwe podcast: heden en verleden
Hans was te gast in de podcast van Pauline Smale & Karin de Goederen. Zij publiceren wekelijks verhalen over boeken, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Wat onder meer ter sprake kwam in dit gesprek van anderhalf uur (!): Zijn rol binnen PSV, de KNVB en Het Nederlands elftalHoe hij met Bas en Benno tot het schrijven van dit boek kwamWelke …

Verder lezen

Nieuwsbrief #19 over helden

Nieuwsbrief #19 over helden
"Leiderschap is geen vrijbrief om zelf minder te doen; het is een verantwoordelijkheid om voor anderen meer te doen. Leiderschap is hard werk. Het kost tijd en energie. De gevolgen zijn niet altijd meteen zichtbaar en ze zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar leiderschap is in elk geval altijd jezelf ondergeschikt maken aan andere mensen." Deze, iets …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Uitspraken over de Dromer

Toen mijn vader op jonge leeftijd overleed, was het verdriet groot. De verantwoordelijkheid voor ons gezin lag in één keer op mijn schouders. Het was een logische stap dat ik, als oudste van het gezin, het bedrijf van mijn vader zou overnemen. Ik wist echter al héél vroeg dat ik niet gelukkig zou worden als ik dit pad zou gaan volgen. Het moeilijkste was dan ook om mijn vaders droom achter mij te laten en mijn eigen droom te realiseren. Dit was een situatie waarin emoties van verdriet, schuldgevoel, opluchting en geluk heel dicht bij elkaar kwamen.

Willem-Jan Bosch – directeur Canon Business Center Nederland
Mensen denken dat dromen niet echt bestaan, alleen maar omdat ze niet gemaakt zijn van materie, van deeltjes. Dromen bestaan wel echt, maar ze zijn gemaakt van meningen, van voorstellingen, van herinneringen en woordspelingen en verloren hoop.

Neil Gaiman – schrijver
If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them.

Henry David Thoreau in Walden

Hans over dromen en groeien

onzekerheid-nieuwe-wegen

Als kind droomde ik ervan om priester te worden. Kapelaan Eppink uit De Bilt was mijn grote voorbeeld. Maar hij adviseerde me om niet op twaalfjarige leeftijd naar het seminarie te gaan. ‘Als je op achttien- of twintigjarige leeftijd nog de roeping voelt, is het vroeg genoeg om theologie te gaan studeren,’ zei hij. En na het eerste schoolfeestje wist ik wat hij waarschijnlijk al gezien had: het celibataire leven is niet voor mij weggelegd.

De vervolgstap was voor mij simpel: ik wilde onderwijzer worden. Jonge mensen verder helpen in hun ontwikkeling en groei naar volwassenheid. Na het behalen van mijn diploma werd ik toegelaten op de PA en kreeg ik tegelijkertijd een contractje aangeboden bij FC Utrecht als derde keeper. Iedereen weet hoe me dat is vergaan, maar je ziet ook dat ik toch weer teruggekeerd ben naar mijn oude droom.

Ik ben erachter gekomen dat ieder mens twee levenslijnen heeft. De een is die van goed zijn; daar waar je competenties en vaardigheden zitten. De ander is van goed worden: daar bevinden zich je dromen, ambities, wensen. En die twee lijnen lopen soms volledig uit elkaar, waardoor je in een spagaat terecht kunt komen. En dat voelt slecht. Je bent jezelf niet meer en voelt je ongelukkig.

De vraag is dan: wil je in die situatie blijven of voel je een urgentie om je leven weer op te pikken en jezelf opnieuw uit te vinden? Zo heb ik dat in mijn leven een aantal keren meegemaakt en weet ik dat je door de juiste vragen te stellen, soms met de juiste hulp, weer terugkomt in je kracht. Dat gun ik ieder mens en daar zet ik me voor in.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet