• MENTALE INNOVATIE •

15 oktober 2021
header-nwsbrf

Motivatie als motor


Motivatie is dé motor voor gedragsverandering en ontwikkeling. Soms zorgt de schok van een ingrijpende gebeurtenis voor de motivatie om je leven en je gedrag te veranderen. Maar als de impact van de schok voorbij is, val je vaak weer terug in oude routines en gewoontepatronen. Voor wie blijvende verandering nastreeft, is het dus beter om duurzame motivatie te ontwikkelen en te onderhouden. Hoe doe je dat?

In deze nieuwsbrief gaan we in op de waarde van motivatie, en hoe je die kunt richten en versterken.

race boat

In deze nieuwsbrief

  • Motivatie sturend maken

  • Bijzondere ervaringen

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over motivatie

  • Psychology of Self-Motivation

  • De verkeerde motivatie

Motivatie sturend maken

Motivatie ontwikkelen gaat het snelst door je te focussen op één grote vraag: Wat vind ik belangrijk in het leven? Hoe meer je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoe gemotiveerder. Klinkt simpel, toch?

De confrontatie met de eigen kwetsbaarheid en vergankelijkheid vormt voor veel mensen de eerste echte aanleiding om stil te staan bij deze vraag. Hun antwoorden gaan vaak over verbondenheid met kinderen, partner, vrienden en familie.

Maar als je er bij ingrijpende gebeurtenissen over na gaat denken, is het meestal omdat je de belangrijke elementen in je leven (bijna) kwijt ben geraakt: je gedachteproces is vanuit het negatief. Ten bate van blijvende gedragsverandering zoek je liever een doel dat jou elke dag een positieve 'drive' kan geven; iets waarmee je makkelijker besluiten kan nemen en kunt kiezen.

Om werken aan duurzame motivatie concreter te maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat vind jij belangrijke waarden? Wil je jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied of wil je streven naar een gevoel van tevredenheid met wat je hebt? Wat kun je zelf doen om dit te bereiken?
  • Wat kun jij doen om een goede relatie met je naasten op te bouwen? (Bijvoorbeeld de eigenschap ‘luisteren met aandacht’ ontwikkelen.) Welke persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen zou je verder willen ontwikkelen? (Denk aan zelfvertrouwen, invoelingsvermogen, relativeringsvermogen, geduld, inzicht, et cetera.)
  • Waar wil je je tijd aan besteden? Los van alle basisvoorwaarden, druk en verwachtingen van anderen? En welke (stress-)factoren wil je wel kwijt?
peak moment

Bijzondere ervaringen

Er zijn verschillende manieren om de bovenstaande vragen te beantwoorden. Je kunt erover nadenken. Je kunt ook op basis van ervaring nagaan wat je als waardevol beschouwt. Door je levenslijn langs te lopen en waardevolle ervaringen op te sommen, dus. Het zijn ervaringen waarbij je een gevoel ervaart van tevredenheid, welbevinden, verbondenheid, ontroering, schoonheid, heelheid, rust of voldoening.

Meestal ben je tijdens zo’n moment met volle overgave ergens mee bezig en word je niet afgeleid door allerlei remmende of negatieve achtergrondgedachten. 'Flow', kun je zeggen.

Dit soort momenten zegt iets over wat jij belangrijk en de moeite waard vindt, of waar jij enthousiast van wordt. Andere kenmerken van waardevolle ervaringen: je had het gevoel belangrijke inzichten op te doen of je had het besef een belangrijke stap te hebben gezet.


Door bewust stil te staan bij waardevolle gebeurtenissen -- zeker als je er een aantal uit je leven op een rij weet te zetten -- krijg je een duidelijker beeld van wat je altijd al belangrijk hebt gevonden. En vraag jezelf dan het volgende af: Als ik méér van dat soort ervaringen wil hebben, welke persoonlijke eigenschappen of kwaliteiten zou ik dan moeten (her)ontwikkelen? Wat moet ik meenemen, wat moet ik loslaten?


Laatste nieuws

Een doelloze keeper

Een doelloze keeper
Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden. Een citaat: We leven in een machocultuur waar falen not …

Verder lezen

Laatste week inschrijfkorting!

Laatste week inschrijfkorting!
Op dinsdag 12 oktober organiseren we met CKC Seminars het eerste 'Mentale Innovatie in één dag'-seminar. Het wordt gegeven in Stadion Galgenward, Utrecht, volgens de laatste Covid-voorschriften (er is een doorgang-garantie). Om de mensen die nu terug zijn van vakantie terwille te zijn, hebben we nog één week een inschrijfkorting van 100 euro! Meld je dus snel aan bij CKC …

Verder lezen

Mentale Innovatie in de top-5

Mentale Innovatie in de top-5
We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen …

Verder lezen

Uitspraken over motivatie

Kinderdroom waargemaakt


Als kind wilde ik al detective worden, maar de carrière van mijn toenmalige partner en de zestien verhuizingen die daarbij kwamen, belemmerden mij om aan mijzelf te denken. Ik nam een veilige parttime baan bij een bank en verzekeraar. Pas toen ik vijftig werd ben ik de rechercheopleiding gaan volgen, omdat in mijn beleving het nooit te laat is om je dromen waar te maken.

Helma Kluin – privédetective
Levensthema's

Thema’s die in mijn leven een rode draad zijn; sport en kinderen met een handicap. Als ik met mijn kwaliteiten en ervaringen (onder andere vanuit de topsport) anderen kan helpen, inspireren, motiveren of een situatie beter kan maken geeft mij dat veel voldoening.

Minke Booij – oud-hockeyster en directeur van Spieren voor Spieren
Een nieuw leven visualiseren


Ik kreeg botkanker op mijn 16de. Door de vele chemokuren, operaties en bestralingen was mijn lichaam helemaal op.
Toen dacht ik: waar doe ik dit allemaal voor? Wat kan mij energie geven zodat ik opsta en deze levensberg weer ga bewandelen?
In gedachten zag ik mijzelf vol energie genieten van de zon op mijn huid met een eigen geschreven boek in handen. Ik wist diep van binnen dat ik dit kon bereiken. Nu voel ik mij goed en heb ik dat boek geschreven.
Lisanne Spaander – zangeres en 'wondernemer'

Psychology of Self-Motivation

scott geller
Scott Geller is Alumni Distinguished Professor aan Virginia Tech in Amerika. Hij is verbonden aan de American Psychological Association, een van de meest prestigieuze instituten aldaar. Een van zijn boeken is getiteld When No One's Watching: Living and Leading Self-motivation.

In deze TED-talk op Youtube legt hij op levendige manier uit wat er op basis van onderzoek bekend is over jezelf goed motiveren, op elk terrein van zelfontwikkeling. De kern van zijn betoog begint met het beantwoorden van drie vragen:

  1. Heb ik het vermogen om dit gewenste doel bereiken? (Dit gaat over training, gedrag aanleren)
  2. Heb ik kans van slagen? (Dit gaat over vertrouwen, de uitkomst leren inschatten)
  3. Is het de moeite waard om ermee bezig te zijn? (Dit is de echte motivatie).
Kun je de drie vragen positief beantwoorden, dan ben je 'empowered' om je gedrag te veranderen, aldus Geller. Kun je ze niet positief beantwoorden (of wil je, volgens zijn betoog, anderen helpen om empowered te worden) dan moet je aan vier C's werken:

  1. Competenties ontwikkelen
  2. Consequenties leren zien
  3. Choice: keuzes zien en zelf kunnen maken
  4. Community: snappen en ervaren dat je elkaar nodig hebt om jezelf te kunnen ontwikkelen.

De verkeerde motivatie

Paralympisch zeiler Rolf Schrama vertelt zijn verhaal:

‘Hoe verder ik de wereld introk, des te meer mensen mij lieten voelen dat ik niet gewoon was. Ik was zielig of juist heel knap omdat ik naar school ging. Getergd door al die opmerkingen, besloot ik dat ik beter wilde worden dan de rest. Na de mavo doorliep ik de havo, de heao en de universiteit en werd uiteindelijk doctorandus in de economie. Het speelgoedautootje dat mijn moeder net buiten mijn bereik had gelegd, werd een Porsche, symbool voor aanzien. Ik wilde meer zijn dan iedereen.

Ik vond een baan als econoom en zat op een rijdende trein naar succes, maar ik was verre van gelukkig. Ik dacht steeds meer na over wat ik echt wilde zijn: gewoon. Op mijn eenendertigste raakte ik de bodem. Het leven was een gevecht waarin ik mezelf steeds maar moest bewijzen. Ik was moegestreden.

Tijdens mijn werk als financieel specialist in de Amsterdamse grachtengordel keek ik op een dag uit het raam, en toen realiseerde ik me dat ik me hemelsbreed slechts twintig kilometer van mijn ouderlijk huis bevond. Ik had nog helemaal niets bereikt. Ik zou nooit gewoon worden. Toen besloot ik het roer om te gooien en alleen bezig te zijn met wie ik wilde zijn.’


Deze passage komt uit het boek Geven is Leven van Wim de Bundel.

Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks