• MENTALE INNOVATIE •

5 maart 2021
header-nwsbrf

Doorzettings­vermogen

Onze definitie van het proces van Mentale Innovatie luidt: ‘Op basis van bevlogenheid en doorzettingsvermogen bewegen naar een leven zonder beperkingen, waarbij aanpassingsvermogen en zelfeffectiviteit de doorslag geven.’
Mentale innovatie stelt je in staat om beter te kiezen waarheen je wilt groeien en beter te reageren op veranderende omstandigheden. In deze tweede brief kijken we naar doorzettingsvermogen.

percy
Deze week is Percy, zoals Perseverance vaak genoemd wordt, in zijn tweede week op Mars. Zijn naam Perseverance (Engels voor doorzettingsvermogen) werd gekozen uit een essaywedstrijd onder Amerikaanse scholieren. Alexander Mather, de winnaar, verklaarde zijn keus als volgt:

'Nieuwsgierigheid. Inzicht. Geest. Kansrijk. Als je erover nadenkt, zijn alle namen van vroegere Mars-rovers eigenschappen die we als mensen bezitten. (...) Maar als rovers de kwaliteiten van ons moeten vertolken, hebben we het belangrijkste gemist. Doorzettingsvermogen. Wij mensen zijn geëvolueerd als wezens die konden leren zich aan elke situatie aan te passen, hoe moeilijk ze ook waren. We zijn een soort ontdekkingsreizigers en we zullen op weg naar Mars veel tegenslagen tegenkomen. We kunnen echter doorzetten. Wij, niet als land maar als mensen, zullen niet opgeven. De menselijke soort zal altijd doorzetten in de toekomst.'

In deze nieuwsbrief

  • Wat is doorzettings-vermogen?

  • Wie is Benno Diederiks?

  • Laatste nieuws

  • Ervaringen met doorzetten

  • Hoe Gritty ben jij?

Wat is doorzettings­vermogen?

We hebben het in deze nieuwsbrief over de belangrijkste elementen van mentale innovatie: volhouden en doorzetten. Het gaat om het geloof in jezelf dat je mentaal zo sterk bent dat je hoe dan ook je doel gaat behalen. Dit geloof wordt gevoed door zelfvertrouwen, zelfregulering en zelfeffectiviteit. Dat laatste begrip verdient extra uitleg.

Het begrip is relatief nieuw en ligt dicht tegen zelfvertrouwen aan. Zelfeffectiviteit is ‘het vertrouwen in je eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op je omgeving door een bepaalde taak te volbrengen of een probleem op te lossen’, aldus Albert Bandura, die de Self-Efficacy Theory heeft opgesteld. Zelfeffectiviteit gaat dus een stuk verder dan zelfvertrouwen. Je zou kunnen zeggen dat zelfvertrouwen gaat over het vertrouwen in jezelf, terwijl zelfeffectiviteit gaat over het vertrouwen in je sterke punten. Een zeer belangrijk verschil.

Zelfeffectiviteit wordt als een van de belangrijkste elementen gezien binnen theorieën over motivatie. Personen zijn sneller gemotiveerd voor een bepaalde handeling als zij het idee hebben dat zij de bekwaamheid hebben om deze met succes te verrichten. Zij zullen volgens Bandura het gedrag sneller ontplooien en doorzetten.

benno

Wie is Benno Diederiks?

Benno Diederiks is Master Practioner coach, de hoogste accreditatie van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Benno staat voor een heldere, onorthodoxe aanpak, waarbij het vooral op handelen aankomt.

BIO
Benno studeerde Sociale Wetenschappen (Organisatie en bedrijf) aan de KU in Nijmegen. Als reisleider bij een Zuid-Europese tour operator leerde hij veel over de dynamische praktijk van mens en organisatie. Later werkte hij als vestigings- en regiomanager bij een landelijk detacherings- en werving & selectiebureau. Vervolgens werd hij opleidingsmanager bij een landelijke aanbieder van arbeidsmarkttrainingen.

Nu ruim 25 jaar geleden vestigde Benno zich als zelfstandig trainer/coach. Zijn niet-aflatende nieuwsgierigheid en ontwikkelvermogen maakte hem tot onder meer Master in Human Resource Management, Mediator en Master NLP.

MOTIVATIE
‘Ik kom uit een zeemansfamilie en ben daar trots op. Ik had een hang naar het ontdekken van (on)mogelijkheden, het exploreren van verhalen en de vraag “wat brengt iemand in beweging?” Dit was later een belangrijke motivatie om sociologie en sociale psychologie te gaan studeren. Ik raakte ervaren in mensen ertoe aanzetten het beste uit zichzelf te halen. Daarmee kon ik uiting geven aan mijn drang om aan te pakken, iets te presteren en verbinding te zoeken.’

WERKWIJZE
‘Ik heb na jarenlange ervaring een vorm van intuïtief werken ontwikkeld, waarmee ik moeiteloos kan schakelen tussen technieken en methoden, afhankelijk van de omstandigheden. Dit werkt extra goed bij het type cliënten dat ik veel krijg: ondernemers, DGA’s, CEO’s: alfamannen en -vrouwen die relatief laat in hun carrière tegen de grenzen van hun kunnen aanlopen.

Het zijn “lastpakken” voor zichzelf en hun omgeving, ze werkten als opdrachtgever altijd met grote dadendrang. Nu komen ze meer alleen te staan, en moeten de weg naar hernieuwde zelfeffectiviteit vinden. “Durf jij me wel aan?” is een onderliggende vraag voordat ik als “loods” aan boord van deze tankers mag komen. Snel schakelen en intuïtief werken is iets wat ik met hen deel.’

Laatste nieuws

Benno's blogs

Benno's blogs
Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

Verder lezen

Terugblik congres HRM in de Overheid

Terugblik congres HRM in de Overheid
Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

Verder lezen

Online lezing Hans van Breukelen

Online lezing Hans van Breukelen
Vorige week vrijdag gaf Hans van Breukelen een online lezing voor rijksmedewerkers onder de titel 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' Maar liefst 400 mensen waren hierbij aanwezig. In zijn webinar 'Hoe blijf jij positief in deze tijd?' legde Hans in acht stappen uit hoe je jezelf opnieuw uitvindt na een tegenslag. Hij deed dat met aansprekende voorbeelden vanuit …

Verder lezen

Ervaringen met doorzetten

Wanneer ben je voor het laatst 'gevallen'? Hoe wilde je jezelf herstellen?



Na het overlijden van mijn vrouw bij een verkeersongeval zakte de grond onder mijn voeten weg. In eerste instantie wilde ik er voornamelijk voor mijn kinderen zijn. Daardoor cijferde ik mezelf en mijn eigen verdriet soms te veel weg. Maar ik moest verder, voor mezelf en anderen. Ik ben niet de enige in de wereld die iets verschrikkelijks meegemaakt heeft. Ik voelde de verplichting om er het beste van te maken, want ik leefde nog. Ik heb het gevoel dat ik daardoor ook het geluk weer heb gevonden.



Patrick Lodewijks – oud-doelman en keeperstrainer

Wanneer had je het gevoel dat je je veiligheid moest opgeven?



Toen ik op mijn 19de mijn vader, mijn held, moest loslaten, omdat hij ongeneeslijk ziek was. Veiligheid leidt namelijk ook tot confrontatie met je emoties en ambities. Inmiddels heb ik de veiligheid in mijzelf gevonden en heb ik een grote focus op het creëren van een veilige omgeving voor mijn kinderen.

Willem-Jan Bosch – directeur Canon Business Center Nederland


Wat zijn zaken waar je je echt in vastbijt?



Als ik onrecht voel, dan heb je aan mij een lastige. Geen betere drijfveer dan iets of iemand die mijn integriteit in twijfel trekt.
Dat heeft ook een keerzijde, want ik kan erin doorslaan, en dat is ongezond. Deze les blijf ik keer op keer leren. Maak het niet per-soonlijk, maar laat ook niet over je heen lopen.

Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver

Hoe Gritty ben jij?

Grit is volgens Angela Duckworth (2017) het vermogen om onophoudelijk te werken naar langetermijndoelen zonder je te laten afleiden door zaken die dit doel in de weg zouden kunnen staan. Je behoefe aan afwisseling wordt minder door deze sterke wil om het einddoel te behalen. Grit heeft geen directe relatie met IQ of EQ, wel met hoge en buitengewone prestaties, zo concludeert Duckworth.

Benieuwd wat jouw Grit-factor is? In haar gelijknamige boek presenteert Duckworth verschillende testjes om je op weg te helpen. Onderstaand testje is een begin. Om je Grit-factor te berekenen, tel je alle punten op van de door jou aangekruiste hokjes en deel je die door 10. De maximumscore op deze schaal is 5 (Extreem Gritty) en de laagst mogelijke score is 1 (Totaal Niet Gritty). Als je niet tevreden bent over je score, kijk dan eens naar de vragen waarop je laag hebt gescoord. Dat zijn punten om je tanden eens in te zetten.



1. Nieuwe ideeën en projecten leiden me soms af van de vorige.
5
4
3
2
1
2. Tegenslagen ontmoedigen me niet. Ik geef niet gauw op.
1
2
3
4
5
3. Ik stel mezelf vaak een doel, maar kies later voor een ander doel.
5
4
3
2
1
4. Ik ben een harde werker.
1
2
3
4
5
5. Ik heb moeite om te blijven concentreren op projecten die langer dan een paar maanden duren.
5
4
3
2
1
6. Ik maak af waar ik aan begin.
1
2
3
4
5
7. Mijn interesses verschillen van jaar tot jaar.
5
4
3
2
1
8. Ik ben toegewijd. Ik geef nooit op.
1
2
3
4
5
9. Ik ben korte tijd geobsedeerd door een bepaald idee of project, maar verlies later mijn belangstelling.
5
4
3
2
1
10. Ik heb tegenslagen overwonnen bij het aangaan van een belangrijke uitdaging.
1
2
3
4
5

We wensen je veel succes!

Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks