• MENTALE INNOVATIE •

7 januari 2022
header-nwsbrf

Plannen maken

Hans, Benno, Bas en het team van Mentale Innovatie wensen je alle goeds voor 2022! Geluk en gezondheid, en hopelijk wat meer bewegingsvrijheid voor jou en voor alle vormen van innovatie...

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen nieuwe voornemens. Soms zijn die negatief: 'Stoppen met X, minder Y', maar meestal zijn ze positief: 'Dit jaar ga ik (eindelijk eens) Z.'

We weten niet hoe het jou is vergaan afgelopen jaar, maar wijzelf hebben wel behoefte om weer echt ergens naar uit te zien. Plannen maken is dus het devies!
plannen-maken

In deze nieuwsbrief

  • Plannen maken in Coronatijd

  • De Spelbepaler

  • Plannen in lijn met je visie

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over plannen maken

  • Hans over plannen maken

Plannen maken in Coronatijd

Uit een CBS-onderzoek van september 2021:

"De mentale gezondheid van Nederlanders is tijdens de coronacrisis achteruitgegaan: 28 procent voelde zich naar eigen zeggen vaker eenzaam dan voor de crisis. Angst, somberheid en stressgevoel kwamen bij 20 à 25 procent vaker voor. Voor een kleine groep pakte de coronacrisis gunstig uit. ‘Minder vaak stress’ werd het meest genoemd, door 8 procent van de bevolking."

Meer over de sociale gevolgen van Corona kun je hier vinden.

Niet in het onderzoek, maar wel te lezen op internetfora: een deel van de frustratie is dat (vakantie)plannen niet doorgaan, mensen minder durven te plannen of voorzichtiger plannen.

Wat dat betreft is het beter om te accepteren dat de toekomst nog wel even onzeker blijft, en toch maar voluit plannen te maken voor dit jaar. Het geeft je energie en perspectief. Voorpret op zich is ook heel veel waard!
cruijf-geeft-aanwijzingen

De Spelbepaler

In zijn boek Mentaal scoren introduceert Benno de term ‘Spelbepaler’. Die term komt uit de sportwereld en de definitie zoals die voor deze nieuwsbrief relevant is, luidt:

‘De Spelbepaler gaat over zijn of haar eigen groeipotentie, stimuleert zichzelf, stoomt zichzelf klaar voor de toekomst, is nieuwsgierig naar openingen, zoekt mogelijkheden, gelooft in een positieve aanpak en is hoopvol ten aanzien van de eigen toekomst.

Het is een mentaliteit, een instelling die aanstekelijk werkt. Een Spelbepaler vitaliseert ook de omgeving, voegt waarde toe, zoekt verbinding en zal ook anderen in betere posities brengen. Een Spelbepaler heeft en geeft vertrouwen.’

Voor het maken en – vooral – uitvoeren van plannen is het noodzakelijk dat je je als een Spelbepaler gaat opstellen. Maak je plannen dus realistisch en concreet, en houd je ontwikkeling bij. Versterk wat werkt en laat los wat remt. Makkelijk om te snappen, moeilijk om te doen!

Plannen in lijn met je visie

Het is altijd goed om ambitieus te zijn bij je plannen, wat hoger te reiken dan je nu zou kunnen. Tegelijkertijd is het voor je motivatie belangrijk om de juiste realiteitszin te ervaren en te denken in termen van mogelijkheden/kansen versus onmogelijkheden/bedreigingen. Jouw ambities kunnen afgeremd worden of verstoord worden door externe factoren waarop je je invloed niet kunt aanwenden.

Het kan op dit punt zinvol zijn om nog eens naar Nieuwsbrief 13 te kijken, die over persoonlijke visie gaat. Je persoonlijke visie is het fundament onder je plannen. Met andere woorden, als je plannen niet aansluiten op je visie, heb je grotere kans dat het lastig wordt om ze te realiseren of vol te houden.

Stem je plannen af op je persoonlijke visie en je eigen waarden, dan zul je langer gemotiveerd blijven, ook als het tegenzit. Bekijk bij serieuze remmingen of er werkelijk niet iets is te doen aan de externe factoren. Stephen R. Covey heeft met zijn theorie van de ‘Cirkel van Invloed’ helder laten zien dat je niet altijd van tevoren weet waar precies de grens van je invloed ligt – en hoe hard die grens is. Misschien kun je hem wel verder oprekken dan je je nu kunt voorstellen.

Laatste nieuws

Nieuwe datum seminar

Nieuwe datum seminar
Vroegboek-korting! Mentale Innovatie in Eén Dag op 10 maart 2022 in Helmond Dit exclusieve seminar zal plaatsvinden op donderdag 10 maart 2022 te Brainport Human CampusTopsprekers Hans van Breukelen, Benno Diederiks en hoogleraar Bas Kodden Nyenrode Business University geven je in één dag praktische handvatten om de kracht van Mentale Innovatie en gedurfd leiderschap in te zetten voor jezelf, jouw …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Een doelloze keeper

Een doelloze keeper
Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden. Een citaat: We leven in een machocultuur waar falen not …

Verder lezen

Uitspraken over plannen maken

Geef woorden aan je werkelijke verlangen. Dat is vaak de hang naar vrijheid, naar autonomie over je leven. Het gaat niet om een bepaalde jaaromzet, materialistische doelen of maatschappelijk aanzien. Het gaat om de simpele vraag: hoe haal ik het beste in mezelf naar boven zonder concessies te doen aan mijn normen en waarden?Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver

Ik toets mijn plannen en ideeën bij een select groepje mensen buiten mijn gezin of werk.
Zij geven mij niet altijd de concrete antwoorden, maar wel de kaders om mijn plannen te beoordelen. Goede gesprekken door de veiligheid die ik voel.
Daarna trek ik, gevoed door de gesprekken, mijn eigen plan.


André Batenburg – eigenaar Think360 en Uwmerkwaardig.nl
Ik wilde beter worden in fotografie en had daarbij drie voornemens: (1) beter worden, (2) een prijs winnen, en (3) voor mijn foto's zou er ooit betaald moeten worden. Alle drie zijn gebeurd! Zo stond een foto van mij in de NY Times en ben ik genomineerd voor de Tegel, een journalistieke prijs. Niet gewonnen, maar de nominatie zie ik als een prijs. Maar ik zet door, want het kan nog beter.

Humberto Tan – presentator

Hans over plannen maken

Hans van Breukelen als onderwijzer

"Mijn drie kinderen zijn, net als ik, opgevoed met het idee: als je iets wilt bereiken, moet je daar wat voor doen. Zij hebben de ruimte gekregen en genomen, hun eigen doelen gesteld, hebben plannen gemaakt om deze te bewerkstellingen. Met ups en downs, waarin zij veerkracht tonen en nieuwe doelen en plannen maken.

Mijn plan was om onderwijzer te worden. De eerste vier jaar als keeper van Utrecht heb ik tegelijkertijd voor de klas gestaan. Met het idee: als ik een rotschop in het voetbal krijg, kan ik altijd terugvallen naar mijn baan als onderwijzer. Het is anders gelopen, al heb ik wel een paar mentale rotschoppen gekregen.

Na de moeilijke periode vond ik, met name in de gesprekken met Benno, mijn perspectief terug. In dat perspectief kwamen dezelfde waarden naar voren die ik als onderwijzer al had, namelijk mensen laten groeien en in hun kracht zetten. Ik kon daarmee weer doelen formuleren en plannen maken."


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks

Email Marketing Powered by MailPoet