• MENTALE INNOVATIE •

10 december 2021
header-nwsbrf

Nieuw gedrag ontwikkelen


Nieuw gdrag ontwikkelen is een onderdeel van vooruitgang definiëren. Het is een thema dat in het boek vrij kort wordt behandeld. Wat we daar aan de orde stellen, is de noodzaak om goed naar jezelf te kijken en ook te zien hoe anderen naar jou kijken. Zo word je je ten eerste bewust(er) van je eigen gedrag, en ten tweede kun je op die manier bekijken hoe nieuw gedrag, nieuwe gewoontes, aanslaan. Hoe erop gereageerd wordt door je omgeving, en of dat als versterking voor jezelf kan gelden: ik zit op de goede weg!

In deze nieuwsbrief duiken we dieper in dit onderwerp.

over-gedrag-veranderen
fotografie Rachel Neville

In deze nieuwsbrief

  • De theorie

  • Bad Habits

  • Nieuw gedrag makkelijk maken

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over (nieuw) gedrag

  • Ander taalgebruik

De theorie

Engels onderzoek uit 2009 wijst uit dat het gemiddeld 66 dagen kost om nieuw gedrag aan te leren dat wil zeggen, te zorgen dat nieuw gedrag niet meer ‘gestuurd’ hoeft te worden door spiekbriefjes, herinneringen aan jezelf, speciale inrichting van je werkkamer of anderszins. Gedrag dat automatisch gaat om met Kahneman te spreken: gedrag dat van Systeem 2 naar Systeem 1 is verhuisd heeft doorgaans twee maanden consequente aandacht nodig.

Dit gemiddelde verdient overigens wel een voetnoot, want in het onderzoek liepen de cijfers uiteen van 28 dagen tot 254 dagen! Als het je dus langer kost, maak je dan niet ongerust. Het lukt altijd, al moet je er soms wat harder voor werken. Het onderzoek was overigens ook onder 96 mensen uitgevoerd, wat geen heel grote groep is.
power of habit

Bad Habits

Nieuw gedrag aanleren is soms niet meer dan: oud gedrag opheffen. Dat is voor velen van ons al moeilijk genoeg. Hoe dat werkt, en hoe makkelijk het eigenlijk is om slechte gewoontes te doorbreken, wordt overtuigend uitgelegd door Charles Duhigg in zijn beroemde boek The Power of Habits. (Dat heet in het Nederlands Macht der gewoonte.)

In dit filmpje legt hij in drie minuten uit waar de crux zit:

YOUTUBE

Nieuw gedrag makkelijk maken

Wat inmiddels duidelijk is, is dat je in het begin alle zeilen bij zult moeten zetten om ander gedrag te ontwikkelen. Willen is niet genoeg. Als het kan, verander dan de omstandigheden om het nieuwe gedrag makkelijker toe te laten. (En let op de 'rewards' waar Duhigg het over heeft.)


Wil je bijvoorbeeld iedere dag iets schrijven, dan kun je het best je werkplek de avond ervoor hierop voorbereiden. Schrijf op een notitieblaadje wat de drie belangrijkste dingen zijn die je morgen wilt afronden. De eerste actie is dan 15 minuten schrijven.

Verwijder alle spullen van je bureau en zorg ervoor dat alleen de dingen klaarliggen die je nodig hebt om te gaan schrijven. Legt het notitieblaadje met de drie doelen op je bureau zodat je het direct ziet als je binnenkomt. Sluit je mailprogramma de avond van tevoren af. Leg je smartphone op een plek neer die niet logisch is, weg van je bureau. Deel met iemand dat je de volgende ochtend 15 minuten gaat schrijven. Noem jezelf een schrijver.

Deze tip komt van Erno Hannink. Je hoeft dit allemaal niet direct te doen, maar het helpt wel!

Ook een werkelijk nieuwe omgeving maakt het veel gemakkelijker om nieuw gedrag te ontwikkelen. Dat heb je wel gemerkt als je ergens anders ging werken of ging verhuizen. Maar ‘in het klein’ kan het betekenen dat je je bureau anders inricht, de tv op een andere plaats in de kamer zet, of bijvoorbeeld in plaats van thuis werken in een bedrijfsverzamelgebouw gaat zitten. Een nieuwe omgeving helpt enorm bij het toepassen en volhouden van nieuw gerag.

Laatste nieuws

Nieuwe datum seminar

Nieuwe datum seminar
Vroegboek-korting! Mentale Innovatie in Eén Dag op 10 maart 2022 in Helmond Dit exclusieve seminar zal plaatsvinden op donderdag 10 maart 2022 te Brainport Human CampusTopsprekers Hans van Breukelen, Benno Diederiks en hoogleraar Bas Kodden Nyenrode Business University geven je in één dag praktische handvatten om de kracht van Mentale Innovatie en gedurfd leiderschap in te zetten voor jezelf, jouw …

Verder lezen

Podcast Hans

Podcast Hans
Het blijft tobben met de publieke optredens. Er is weinig gelegenheid -- met name in-house bij bedrijven -- om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald thema. Dat is jammer, want we hebben zo niet het optimale platform om aandacht te besteden aan (en te werken met) het concept van Mentale Innovatie. In afwezigheid van deze samenkomsten doen we …

Verder lezen

Een doelloze keeper

Een doelloze keeper
Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden. Een citaat: We leven in een machocultuur waar falen not …

Verder lezen

Uitspraken over (nieuw) gedrag

Je bent altijd verantwoordelijk voor je gedrag, onafhankelijk van hoe je je voelt.


– Robert Tew

We beoordelen anderen vaak op hun gedrag. Onszelf liever op onze intenties.


- Albert F. Schlieder

Leg ze eens naast elkaar: je doelen en je gedrag. En kijk dan of je gedrag nog wel in lijn is met wat je wilt bereiken.


- Ken Blanchard

Ander taalgebruik

Two faced head. Talk and think concept.
Als je merkt dat je via nieuw gedrag je mindset gaat veranderen, is dat een grootse prestatie. Je zult merken dat je anders in de wereld staat, anders op mensen of uitdagingen reageert, en waarschijnlijk zul je ook aan de woorden die je gebruikt merken dat er iets veranderd is.

Hierna staan voorbeelden die respectievelijk op een oude en een nieuwe situatie slaan. Het is gebleken dat mensen met een veranderde mindset meer nadenken over hoe ze bepaalde dingen zeggen. Ze hanteren taal veel bewuster en geven daarmee ook een duidelijk signaal af aan hun omgeving.

Probeer op deze manier ook naar jouw taalgebruik te kijken. Herken je de positieve of negatieve lading die je aan jouw woorden meegeeft? En als jij hierna naar ‘oud’ en ‘nieuw’ kijkt, herken je dan jezelf? Of zie je dat je nog een weg te gaan hebt?

OUD
‘Hier ben ik nog nooit geweest!’

‘Vindt u het niet leuk om met ons mee te gaan?'

‘Vergeet uw handtekening niet!’

‘Je hebt gelijk.'

'Je maakt me ongelukkig.'

'Ik wil de salade.'

‘Ik begrijp je niet.'

'Ja, maar...'

'Ik heb zoveel problemen, het is zo moeilijk.'

'erg, zeer, verschrikkelijk, geweldig, ontzettend...'

NIEUW
‘Hier kom ik voor het eerst!’

'Vindt u het leuk om met ons mee te gaan?'

'Zet uw handtekening alstublieft!'

'Ik ben het met je eens.'

'Ik voel me ongelukkig.'

'Wil je me de salade geven?'

'Wil je dat uitleggen?'

'Ja, én...'

'Er liggen wat taaie uitdagingen vóór me.'

'heel, bijzonder...’


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks