• MENTALE INNOVATIE •

17 september 2021
header-nwsbrf

Persoonlijke visie

Wat je kan bereiken in je leven, wordt bepaald door wie je bent en door de richting die je aan je leven wilt geven. Richting geven is makkelijker als je een persoonlijke visie en persoonlijke waarden kunt formuleren.

In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op het hoe en waarom van een persoonlijke visie formuleren.

persoonlijke visie

In deze nieuwsbrief

  • Wat is een persoonlijke visie?

  • Wishful thinking

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over persoonlijke visie

  • Oefening: je visie formuleren

  • De ogen van de ander

Wat is een persoonlijke visie?

Formuleren waar je naartoe wilt betekent zowel de huidige realiteit onder ogen zien als helder voor ogen hebben wat het resultaat is dat je wilt creëren. De keuze voor dat resultaat -- jouw persoonlijke visie -- veroorzaakt spanning die je kunt omzetten in creatieve energie.

Een persoonlijke visie is het antwoord op de vraag: Waar wil ik naartoe en wat wil ik in mijn leven, tijdens mijn studie en mijn loopbaan bereiken?

Met een persoonlijke visie ben je in staat om:
  • een duidelijke richting te kiezen en te verwoorden. Jij en je omgeving weten waar jullie aan toe zijn.
  • duidelijke doelen, afgeleid van de visie, te formuleren. Mensen met persoonlijke doelen presteren over het algemeen beter.
  • bewuster te kiezen voor een studie of voor een baan. De visie stelt je in staat na te gaan of de studie of het werk overeenkomt met de richting die jij voorstaat.
  • proactief te handelen. Je hoeft niet meer te wachten op wat anderen doen of voor je bepalen. Zelf weet je wat je wilt en dat stuurt mede je gedrag.
Een persoonlijke visie inspireert je om gedrag te ontwikkelen waardoor je de gestelde doelen in de toekomst (geheel of gedeeltelijk) kunt realiseren. Je persoonlijke waarden helpen je bij het maken van keuzes. Ze moeten congruent zijn met je persoonlijke visie, maar zijn minder doelgericht. Een waarde is bijvoorbeeld ‘altijd eerlijk zijn’, of ‘succes moet zichtbaar zijn’.

wishful thinking

Wishful thinking

Veel mensen vinden het moeilijk om een persoonlijke visie te formuleren. Dat komt onder andere omdat het niet eenvoudig is om een goed beeld van je toekomst te vormen. Het is lastig om te bepalen wat je wilt zijn, wat je wilt doen, en hoe werken en leven voor jou vorm en inhoud krijgen. Vaak voelt het ook als jezelf een onprettige beperking opleggen.


Maar stel je eens deze vragen:
1 - Op welke prestaties die je tot nu toe hebt geleverd, ben je trots?
2 - Welke prestaties wil je voortzetten in de toekomst en welke niet?
3 - Wie is voor jou een voorbeeld voor wat betreft het halen van uitzonderlijke prestaties en resultaten? Waarom?

Beperk je hierbij niet tot wat je denkt wat mogelijk of haalbaar is. Wishful thinking is heel gezond. Dit is de moed hebben om te dromen, je fantasie te laten gaan. Hierin wordt het veel mensen niet gemakkelijk gemaakt door de omgeving. Dagelijks krijgen zij opmerkingen te horen als ‘Je moet wel realistisch blijven’, waarbij realisme ingevuld wordt als ‘niet te veel willen’.

Laatste nieuws

Een doelloze keeper

Een doelloze keeper
Interview met Hans van Breukelen in Managementboek Magazine Je had het misschien nog niet gezien, maar aan het eind van de vakantie stond er een leuk interview met Hans in Managementboek Magazine. Over de Olympische Spelen, omgaan met de druk van altijd moeten presteren, en terugkeren tot je eigen waarden. Een citaat: We leven in een machocultuur waar falen not …

Verder lezen

Laatste week inschrijfkorting!

Laatste week inschrijfkorting!
Op dinsdag 12 oktober organiseren we met CKC Seminars het eerste 'Mentale Innovatie in één dag'-seminar. Het wordt gegeven in Stadion Galgenward, Utrecht, volgens de laatste Covid-voorschriften (er is een doorgang-garantie). Om de mensen die nu terug zijn van vakantie terwille te zijn, hebben we nog één week een inschrijfkorting van 100 euro! Meld je dus snel aan bij CKC …

Verder lezen

Mentale Innovatie in de top-5

Mentale Innovatie in de top-5
We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen …

Verder lezen

Uitspraken over persoonlijke visie

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt meegemaakt?

Het kan mij niet moeilijk genoeg zijn. Elke nieuwe baan of uitdaging moet mij het gevoel geven dat ik het nog niet kan, dat het misschien weleens te moeilijk zou kunnen zijn. Televisie, radio en internet, zelf filmen en monteren, met vallen en opstaan het vak leren. Ik ben vaak genoeg radeloos geweest van onmacht, maar het gaf me ook het broodnodige zetje om door te zetten.

Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver
Hoe kan je je eigen grenzen verruimen?


Door altijd open te staan voor andere denkbeelden.

Eric van Schagen – directeur/eigenaar Simac
Welke keuzes maak je om je nieuwe toekomst een kans te geven?

Ik volg nu een opleiding. Dit wilde ik al langere tijd, maar nooit durfde ik de stap te zetten. Zag altijd beren op de weg: kan ik dit wel, wat als ik het niet haal?
Maar nu doe ik het!

Marlous Hamann – zorgcoördinator Diakonessenhuis Zeist

Oefening: je visie formuleren

1. Bepaal je doel en begin klein
Begin, als je nog geen ervaring hebt met deze techniek, met een doel waarvan je tamelijk zeker bent dat je het binnen niet al te lange tijd kunt bereiken en dat geen zware emotionele lading heeft. Als je bijvoorbeeld al tien jaar wilt stoppen met roken, is dat een doel dat nu te ver weg ligt.

Een goed doel om mee te beginnen zou kunnen zijn: Een weekeinde eropuit met je partner naar iets waar je al lang naartoe wilt, maar wat er maar niet van komt. Zo voorkom je dat je eerste pogingen bijna zeker mislukken. Door eerst, weliswaar kleine successen te boeken wordt je zelfvertrouwen vergroot en leer je de techniek, zodat je vervolgens grotere doelen kunt stellen.

2. Maak één heldere visie
Meerdere beelden verdelen je aandacht en verminderen je concentratie. Schep één helder beeld dat de kern weergeeft van wat je wilt bereiken, zo concreet en gedetailleerd mogelijk. Je wilt bijvoorbeeld een andere functie. Je krijgt beelden van leuke nieuwe werkzaamheden en collega’s, salarisverhoging, prettiger werkomstandigheden, enzovoort.

Maar wat is nu essentieel in je visie: macht, geld, samenwerking of iets anders? Kies dan het beeld dat daarbij hoort. Is het status, kies dan de auto, type, kleur, accessoires, et cetera. Is het samenwerking? Neem dan een beeld voor ogen van een bespreking of een gezamenlijke klus waarin jij je gelukkig voelt.

3. Geef jezelf een plek in die visie
Jij bent de schepper van het beeld. Zie jezelf die nieuwe functie vervullen, in de auto rijden, een vergadering voorzitten. Sta jezelf toe daarvan te genieten.

4. Stel je voor dat je visie al is gerealiseerd en ervaar hoe dat voelt
Reclame wekt met behulp van toekomstbeelden het verlangen op om iets nu te willen kopen of hebben. Datzelfde doe je met jouw eigen visie. Schep een beeld alsof het al bestaat. Voel de opwinding alsof je het nu al hebt of bent.

5. Formuleer positief
Dit is het belangrijkste voor het scheppingsproces. Groei en verandering zie je vaak als het overwinnen van obstakels. Een visie moet de focus leggen op de gewenste toekomst, niet op het obstakel ervóór. Dus niet: ‘Ik wil minder ruzie’, maar: ‘Ik ga voortaan leuk om met mijn vrienden.’

Herhaal deze stappen tot je visie glashelder is en het echt voelt alsof het al werkelijkheid is geworden, compleet met alle bijbehorende gevoelens en emoties.

De ogen van de ander

In het boek De logica van geluk van Mo Gawdat staat een mooie parabel. Een vader en een zoon lopen in de woestijn en zien bij een oase een ezel. Omdat de zoon moe is, mag hij als eerste op de ezel zitten. Al snel zeggen mensen tegen de twee dat het belachelijk is dat de zoon de vader laat lopen. Ze draaien de rollen om.

Vervolgens zeggen andere mensen dat de vader zijn zoon zeker uitbuit. Waarom niet samen op de ezel? Dat doen ze. Maar niet veel later horen ze: Jullie zijn dierenbeulen! Vader en zoon stappen beiden af en tillen de ezel boven hun hoofd wanneer ze door de poort van de stad lopen. De mensen schreeuwen: die mannen zijn GEK!

In de ogen van anderen is er altijd iets op te merken, dus daar probeer ik me niet te veel van aan te trekken. Ook niet als het heel goed gaat...

Humberto Tan, presentator


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
Hans van Breukelen & Benno Diederiks