• MENTALE INNOVATIE •

24 augustus 2021
header-nwsbrf

De groeimindset

“Geloven mensen met deze mindset dat je alles kan bereiken, dat iedereen Einstein of Beethoven kan worden als je maar de juiste motivatie hebt en het juiste leertraject volgt? Nee, maar ze geloven wel dat het ware potentieel van iemand onbekend (en onkenbaar) is; dat je onmogelijk kunt voorspellen wat iemand kan bereiken die bereid is om jarenlang zijn passie, energie en leervermogen in te zetten.”

In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op de theorie van de groeimindset, van Carol Dweck.
groeimindset

In deze nieuwsbrief

 • Wil om te leren vs Zucht naar erkenning

 • Twee mindsets (infographic)

 • Erkenning en succes

 • Laatste nieuws

 • Uitspraken over de groeimindset

 • Oefening: je groeimindset testen

 • Meer informatie

Wil om te leren versus Zucht naar erkenning

Het openingscitaat is van Carol Dweck, die het beroemde boek The Growth Mindset schreef. Het is terecht een klassieker, omdat het op een fundamentele – en wetenschappelijk sterk onderbouwde – manier aantoont hoe groot de invloed van ons zelfbeeld is op wat we bereiken in het leven. Haar boek is geen Amerikaans, juichend zelfhulpboek maar een serieus onderzoek naar de invloed van zelfbeeld op ontwikkeling. Ze richt zich hierbij vaak op hoe kinderen les krijgen en leren leren. Maar ook voor volwassenen is er veel op te steken uit dit boek. Iedereen zal bepaalde elementen van de fixed mindset en de growth mindset in zichzelf herkennen – je valt nooit absoluut in het ene of andere kamp.

Gekoppeld aan de twee mindsets is een belangrijk verschil tussen twee vormen van motivatie: de wil om te leren versus het verlangen naar erkenning. Als je gelooft dat je talenten gegeven zijn en vastliggen, zul je sneller geneigd zijn die te willen beschermen en consolideren. Je wijst situaties af waarin je talenten kunnen falen, en je zoekt situaties op waarin je talenten gezien kunnen worden door anderen.

Geloof je dat talent het gevolg is van hard werk, leren en groeien, dan zoek je juist situaties op waarin je nog niet bekend bent, waar de kans op falen groter is. Je wilt vooral je talenten – of het begin ervan – zichtbaar maken aan jezelf: je wilt weten of je ze hebt.

Een simpel voorbeeld is de test die gedaan werd met bepaalde puzzels onder jonge schoolkinderen. Wie vaak te horen kreeg dat hij een ‘knappe puzzelaar’ was, zocht de bevestiging van zijn talent in puzzels die hij al gemaakt had en beheerste. Wie vaak te horen kreeg dat ze ‘goed haar best had gedaan’, zocht de uitdaging juist in nieuwe, moeilijkere puzzels.

Een meisje uit groep acht vertelde het zo:

“Ik denk dat intelligentie iets is waar je voor moet werken... je hebt het niet zomaar. De meeste kinderen zullen, als ze niet zeker zijn van het antwoord, hun hand niet opsteken. Maar wat ik meestal doe, is mijn hand opsteken, want als ik het fout zeg, wordt mijn fout verbeterd. Of ik steek mijn hand op en zeg: 'Hoe moet je dit oplossen?' of 'Ik snap dit niet. Kun je me helpen?' Alleen daardoor al verbeter ik mijn intelligentie.

Dweck-Twomindsets
boyan slat

Erkenning en succes

Wat niet helpt in het ontwikkelen van een groeimindset is dat we, met name in het werkende leven, erg gefocust zijn op succesverhalen, op positieve presentatie (in social media) en op kracht.


Durven falen, openstaan voor groei en daarmee accepteren (en openlijk toegeven) dat je bepaalde zaken nog niet kunt – of misschien hebt geprobeerd maar ervan hebt afgezien – wordt zelden als een kracht gezien. We belijden deze levenshouding wel in de likes op Facebook en Linkedin, maar in de praktijk houden we missers liever voor onszelf en posten vooral de momenten waar we #trots op zijn.


Momenteel zie je vaak deze vermeende Pippi Langkous-spreuk voorbijkomen: 'Ik heb het nog nooit gedaan (of: geprobeerd), dus ik denk dat ik het wel kan.' Doorgaans wordt deze uitspraak uitgelegd als: wees ondernemend, want je weet pas of je iets kan als je het hebt gedaan. Laat je niet tegenhouden door wat je denkt dat je beperkingen zijn. Dat is prachtig natuurlijk.


Maar volgens ons ligt hier vaak de ondernemersillusie achter: heb je eenmaal iets succesvol gedaan waarvan je dacht dat je het niet kon, dan heb je gewonnen. Achteraf is dat altijd prettig om vast te stellen. Heb je evenwel gedacht dat je het kon maar bleek dat niet te kloppen, wat doe je dan?

Een echte Pippi zegt dan: 'Ik dacht dat ik het kon, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat heb ik geleerd.' Veel ondernemers zul je in deze fase niet meer horen. Die melden zich pas weer als de volgende stap wél succesvol is.

Een inspirerend voorbeeld van een Pipi is Boyan Slat, die werkt aan zijn Ocean Cleanup-systeem. Op zijn site lees je over de ontwikkelingen en de tests van zijn systeem. Als een wetenschapper deelt hij mee wat er fout ging en wat hij ervan leren kon; als een ondernemer weet hij je te enthousiasmeren en mee te nemen in zijn denk- en werkwijze.

Voor je eigen ontwikkeling raden we je aan om wat vaker als een wetenschapper in plaats van als een ondernemer te denken...


Laatste nieuws

Laatste week inschrijfkorting!

Laatste week inschrijfkorting!
Op dinsdag 12 oktober organiseren we met CKC Seminars het eerste 'Mentale Innovatie in één dag'-seminar. Het wordt gegeven in Stadion Galgenward, Utrecht, volgens de laatste Covid-voorschriften (er is een doorgang-garantie). Om de mensen die nu terug zijn van vakantie terwille te zijn, hebben we nog één week een inschrijfkorting van 100 euro! Meld je dus snel aan bij CKC …

Verder lezen

Mentale Innovatie in de top-5

Mentale Innovatie in de top-5
We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen …

Verder lezen

Tweede boekpresentatie

Tweede boekpresentatie
Donderdag 10 juni hebben we in samenwerking met onze uitgever alle medewerkers aan het boek uitgenodigd voor een informele boekpresentatie. Het was leuk om iedereen letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten! Al deze mensen leverden quotes, inspiratie en ervaring die we benut hebben om ons boek zoveel mogelijk te gronden in de realiteit. Er zit een model achter …

Verder lezen

Uitspraken over de groeimindset

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt meegemaakt?

Het kan mij niet moeilijk genoeg zijn. Elke nieuwe baan of uitdaging moet mij het gevoel geven dat ik het nog niet kan, dat het misschien weleens te moeilijk zou kunnen zijn. Televisie, radio en internet, zelf filmen en monteren, met vallen en opstaan het vak leren. Ik ben vaak genoeg radeloos geweest van onmacht, maar het gaf me ook het broodnodige zetje om door te zetten.

Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver
Hoe kan je je eigen grenzen verruimen?


Door altijd open te staan voor andere denkbeelden.

Eric van Schagen – directeur/eigenaar Simac
Welke keuzes maak je om je nieuwe toekomst een kans te geven?

Ik volg nu een opleiding. Dit wilde ik al langere tijd, maar nooit durfde ik de stap te zetten. Zag altijd beren op de weg: kan ik dit wel, wat als ik het niet haal?
Maar nu doe ik het!

Marlous Hamann – zorgcoördinator Diakonessenhuis Zeist

Oefening: je groeimindset testen


Beantwoord de volgende vragen met een score van 1 punt (helemaal niet), 3 punten (tja, af en toe) of 5 punten (zeker waar!).

 1. Ik ben over het algemeen positief ingesteld en geloof in mijn mogelijkheden.
 2. Ik ben overtuigd dat leren niet stopt met je eindexamen. Ik kan altijd wat nieuws ontwikkelen.
 3. Mijn intelligentie is niet bepaald, ik kan altijd slimmer worden.
 4. Hard werken, focus en doorzettingsvermogen bepalen de uitkomst van mijn plannen.
 5. Hoeveel ik ook denk te weten, er is altijd iets wat ik nog niet kan of ken.
 6. Er zijn geen echte beperkingen, en ik kan nieuwe mogelijkheden voor mezelf creëren.
 7. Ik mag dan geen natuurtalent zijn, ik kan wel degelijk ergens goed in worden.
 8. Ik probeer graag onbekende dingen uit en zoek uitdagingen op.
 9. Naarmate ik harder werk, word ik beter in wat ik doe.
 10. Mislukken doet maar even pijn, ik kan leren van mijn fouten.
 11. Feedback is een kans om te leren en beter te worden in wat ik doe.
 12. Perfectie is geen nastrevenswaardig doel want er is altijd ruimte voor verbetering.
 13. Als ik anderen iets leer of ze help kan ik daar zelf ook beter van worden; het is goed voor mijn talenten en skills.
 14. Ik probeer zo weinig mogelijk negatief tegen mezelf te zijn en geef doorgaans alleen positieve kritiek aan mezelf en anderen.
 15. Ik kan van alles ontwikkelen, het hangt geheel en al af van mijn houding.
Tel je punten op. De score is logisch: je bent echt niet zo sterk in de growth mindset (15-30 punten), je zit in de lage middencategorie (31-45 punten) en kunt met stevige hulp een goede mindset creëren, je bent een high potential (46-60 punten) en hebt nog maar een klein zetje nodig, of (61-75 punten) je bent al een goede groeier!

Interessanter is op welke vragen je laag en hoog gescoord hebt. Daar zit voor jou de meest waardevolle informatie en een aanknopingspunt voor ontwikkeling.

Bron: Wasabi Learning

Meer informatie

Boek

Het boek van Carol S. Dweck is zowel in het Engels als het Nederlands verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld bij managementboek.nl maar het staat ook in de grotere boekhandels in de grotere steden. Het is zeker niet alleen boeiend voor werkende mensen; ook ouders, leraren en jongvolwassenen kunnen ervan leren.

Artikel

Er is een goed artikel in het Engels dat het concept inleidt en meteen de belangrijkste elementen van het onderzoek bespreekt. Het werd geschreven door Maria Popova op haar site Brain Pickings. We baseerden stukjes van deze brief op haar artikel.

Video

Als je de auteur zelf wilt horen, zijn er langere 'Talks' op Youtube, maar dit korte interview geeft je al een uitstekende indruk. Korte instructiefilmpjes zijn er in alle soorten en maten; deze vonden we het sterkst. Terloops wordt hier iets heel belangrijks gezegd aan het begin: 'Sometimes, we like to switch from one to the other.'

Een valkuil met dit gedachtegoed is immers dat je in de tweedeling Fixed=slecht, Growth=goed valt. Het gaat er vooral om de groeimindset bij jezelf te herkennen, en te benutten op momenten dat je fixed mindset jou in de weg zit.


Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht
en je geduld,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks