• MENTALE INNOVATIE •

23 juli 2021
header-nwsbrf

Beweeg­ruimte creëren II

Deze maand bekijken we de laatste set van principes rond beweegruimte creëren. Het is een van de belangrijkste aspecten van Mentale innovatie -- samen met doorzetten -- omdat je je hier richt op wat er gebeurt als je écht aan het werk gaat met ale je mooie plannen, ambities en doelen. Welk gedrag of welke gedachten werken goed om je leven meer focus te geven? En waar moet je nu echt mee gaan ophouden?

Nieuw gedrag realiseren en oud gedrag opheffen: zo makkelijk gezegd, zo lastig gedaan. Lukt het je, dan is de winst: ruimte in je hoofd en je leven om nieuwe routes op te zoeken; en de tools om die routes succesvol te bewandelen.

mountain trail

In deze nieuwsbrief

  • Principes voor beweeg­ruimte

  • Hoe Win-Win meer ruimte biedt

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over je eigen ruimte creëren

  • Uit je comfort zone komen

  • Een goede huiseigenaar

Principes voor beweegruimte

Principe 4 | Minimale structuur, maximale autonomie
Om een gezond eigen perspectief en een eigen autonomie te ontwikkelen is een slagvaardige eigen omgeving van belang, met weinig opgelegde stuurregels. Nu zul je met name in je werk vaak werken aan de realisatie van de ambities van anderen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als het er maar voor zorgt dat jij ook je eigen dromen kunt waarmaken.

Kijk daarom altijd of je er een win-winsituatie van kunt maken. Het gaat hier om het (her)ontdekken van je eigen perspectief. Dat gaat soms zelfs makkelijker via een win-winsituatie omdat je dan door de ‘discussie’ van jouw en andere standpunten sneller een weg vooruit kunt zien.

Principe 5 | Las momenten van zelfreflectie in
Allerlei factoren in je leven hebben dagelijks invloed op je zelfreflectie. Vooral wanneer je merkt dat je jezelf in de weg begint te lopen, kan het handig zijn om je zelfbeeld te herwaarderen.

Door op te schrijven hoe je over jezelf denkt maak je vage gevoelens tastbaar. Waarin vind jij jezelf goed genoeg en waarin wil jij jezelf verder ontwikkelen? Vraag eens aan vrienden wat zij je sterke kanten of verbeterpunten vinden. Je zult zien dat het over het algemeen beter met je gaat volgens andere mensen dan volgens jezelf.

Principe 6 | Gebruik metaforen of spreuken
Een metafoor of spreuk bedenken kan je helpen tot nieuwe invalshoeken te komen, zodat je nieuwe wegen in kunt slaan. Hiervoor is een beetje out-of-the-box denken nodig. Houd bijvoorbeeld één keer per week een uurtje apart om na te denken over je toekomst en waar je naartoe wilt. Ook in gesprekken met anderen of door romans te lezen kunnen allerlei metaforen ontstaan om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

w-w

Hoe Win-Win meer ruimte biedt

Als we zeggen dat een win-win kan leiden tot een versterkte (blik op je) autonomie, zou je kunnen antwoorden dat een win-win juist dichter bij een compromis ligt dan bij een werkelijke keuze voor jezelf. Maar dat is niet juist.


Voor Stephen Covey is de focus van het win-win paradigma het instandhouden van de relatie. Daaruit zou je inderdaad kunnen afleiden dat je 'om de lieve vrede' van je eigen autonomie afziet.


Maar wat hij beschrijft is dat er een aantal paradigma's zijn, die elk in bepaalde situaties te prefereren zijn boven de anderen. In sport bijvoorbeeld wil je gewoon winnen terwijl de ander verliest.


Voor Covey is het fundament onder het win-win paradigma: 'Character' (wij zouden zeggen 'persoonlijkheid' of misschien 'stelling nemen'). In zijn definitie bestaat Character uit drie elementen:


1 Integriteit - de toewijding om te doen wat je zegt en je waarden en principes na te leven. Als je niet weet wat je waarden zijn, kun je niet eens vaststellen wat voor jou een overwinning is.

2 Volwassenheid - die vereist dat je de moed om je doelen en verwachtingen uit te spreken combineert met het vermogen om te luisteren naar, en rekening te houden met, het perspectief van de ander.


3 Een overvloedsmentaliteit doet je beseffen dat er genoeg is - succes, geld en geluk - voor iedereen. Je kunt alleen geloven in een win-win als je weet dat het succes van de een niet ten koste gaat van het succes van de ander.

Deze drie elementen van Character helpen je enorm bij het ontwikkelen van je autonomie.

Laatste nieuws

Mentale Innovatie in de top-5

Mentale Innovatie in de top-5
We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen …

Verder lezen

Tweede boekpresentatie

Tweede boekpresentatie
Donderdag 10 juni hebben we in samenwerking met onze uitgever alle medewerkers aan het boek uitgenodigd voor een informele boekpresentatie. Het was leuk om iedereen letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten! Al deze mensen leverden quotes, inspiratie en ervaring die we benut hebben om ons boek zoveel mogelijk te gronden in de realiteit. Er zit een model achter …

Verder lezen

Laatste podcast online

Laatste podcast online
Vandaag is de dertiende aflevering van onze podcast-reeks online gekomen. Dertien weken lang hebben we toegewerkt naar de presentatie van het boek Mentale Innovatie, dat inmiddels is verschenen. In de laatste aflevering gaat Hans van Breukelen in gesprek met Manon van Meel, med-oprichter en eigenaar van Checkmark, dat werving en selectie organiseert voor de specialistische wereld van Chemie & Life …

Verder lezen

Uitspraken over je eigen ruimte creëren

Welke keuzes maak je om je nieuwe toekomst een kans te geven?

Vertrouw op jezelf, dat is voor mij de beste manier om iets onlogisch te doen. In mijn hoofd kan ik altijd wel iets bedenken om het niet te doen. Ratio is belangrijk om domme dingen te voorkomen, maar mijn hart heeft meestal gelijk. Ik luister naar mijn hart, check in mijn hoofd, en dan gaat het licht op groen.

Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver
Heb je wel eens het gevoel gehad dat je er helemaal alleen voor stond?

Ik kreeg thuis geen enkele support, maar dat komt mij in mijn huidige werk elke dag nog van pas. Ik sta mijn mannetje! Ga voor niemand aan de kant, zelfs niet voor de zwaarste crimineel. Ik ben uiteraard altijd wel voorzichtig, maar nooit bang en fiks het altijd wel in mijn eentje.

Herma Kluin – privédetective
Wat vind je moeilijk of eng om los te laten?


Bijna veertig jaar lang werd ik geleefd door de actualiteit. Het was doodeng om ervan te worden verlost. Het gold ook voor de liefde. In veel gevallen deed ik de deur niet open als het geluk aanklopte. Het is noodzakelijk om voortdurend aan zelfonderzoek te doen, weet ik nu. Met mensen van wie je ontdekt dat ze je uit liefde of genegenheid tegen spreken.

Fons de Poel – televisiejournalist
Comfort zone

Uit je comfort zone komen

Nog zo'n term die je zo vaak leest dat je bijna niet meer weet wat hij betekent: comfort zone, 'uit je comfort zone komen'. Maar al te vaak betekent het 'ondernemender worden, risico's aangaan, doen wat je nog nooit gedaan hebt'. Dat klopt op zich wel, maar er zit iets meer nuance aan de vier zones zoals ze oorspronkelijk geformuleerd werden.

Waar het om gaat is dat je in je comfort zone vaak verveeld raakt, omdat je weliswaar alle techniek en kennis beheerst maar geen uitdaging meer voelt. jij zelf bent dus degene die bepaalt of je comfort zone een 'probleem' is.

Vervolgens moet je je beseffen dat er altijd een element van onzekerheid ontstaat als je uit je comfortzone treedt, maar die mag niet te groot worden -- want dan klap je dicht. Breid de grenzen van je comfort zone dus rustig uit, en kijk steeds of je gebruik kunt maken van 'positieve stress'.

Drie tips hierbij:

1 - Doe elke dag ‘iets’ anders
Je standaard gedrag doorbreken kan al door elke dag kleine aanpassingen te maken. Zet eens één avond je telefoon en tv uit. Neem eens een lange pauze en maak een wandeling. Zulke kleine veranderingen brengen al ‘lucht’ en het idee dat er meer mogelijk is.

2 - Breid je (professionele) skill set uit
Iets nieuws leren, voor je hobby of als onderdeel van je werk, doet een beroep op je creativiteit en vergroot je zelfvertrouwen. Denk niet meteen aan grote uitdagingen zoals skydiven of spreken in het openbaar: het gaat veel makkelijker als het iets is waar je wezenlijk interesse in hebt of wat in het verlengde van je werk ligt. Als het je maar wel uitdaagt.

3 - Ga tegen je vooroordelen in
Dit kan allerlei vormen aannemen. Lees eens een science fiction-boek, of een Russische roman. Maak eens een praatje met iemand in de snackbar, ga eens naar een ‘bijzonder’ land op vakantie. Heel veel overtuigingen zijn eigenlijk op te weinig informatie gebaseerd (of nog erger, op de meningen van ouders of anderen uit je jeugd) en maken je wereld kleiner.

Bron: positivepsychology.com

Een goede huiseigenaar

Zorgen voor je geest is als zorgen voor een huis. Sommige mensen zijn goede investeerders en verhuurders, terwijl anderen dat niet zijn.

Goede investeerders bezitten huizen met goede huurders, en de waarde van hun beleggingen stijgt. Een van de manieren om goede huurders te vinden is je selectieproces. Als je niet goed voorselecteert, haal je slechte huurders in huis.

Dan nog zijn er momenten waarop je mensen moet uitzetten. Hoe langer je wacht om ze eruit te te werken, des te meer opruim- en reparatiekosten je je op de hals haalt. Het uitzetten van slechte huurders geeft je zorgen en problemen die kostbare tijd en middelen verspillen.

Als je huurders zorgvuldig kiest en snel de slechte eruitzet die door de selectie zijn geglipt, zult je een succesvolle huiseigenaar zijn.


uit Don't Let Others Rent Space in Your Head van Gary Coxe

Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht,
en excuses voor de notificatiemail die 3x kwam,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks