• MENTALE INNOVATIE •

14 mei 2021
header-nwsbrf

Eerlijke communicatie

We leven in een maatschappij waarin dialoog bestaat: polderen zit in ons bloed. Dit betekent dat jouw waarheid niet dé waarheid is, maar een van de vele. Hierbij hoort een vorm van lef: uitspreken wat er echt in je omgaat en wat je voelt. Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn, omdat je mogelijk iemand bent (geweest) die niet snel zijn gevoelens deelt. Of je vraagt je af hoe je woorden overkomen op de ander. Beide impulsen zijn goed maar kunnen doorslaan in een te grote rem op wat je deelt.

brutal_honesty_01

In deze nieuwsbrief

  • Tekst en context

  • Assertief communiceren

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over communicatie

  • Test: Hoe integer ben jij?

Tekst en context

Eerlijke communicatie gaat dus over het vinden van een balans: wél zeggen wat je vindt en voelt, maar niet vanuit de heup geschoten. Wel iets van je binnenleven delen, maar zonder je zorgen te maken om hoe je overkomt op anderen.

Tegelijk wel en niet opmerkzaam zijn om wat anderen van je mening denken.... hoe doe je dat? Het begint ermee dat je eerlijk bent ten aanzien van jezelf. Je moet weten waar je voor staat, wat je sterktes en zwaktes zijn en in welke situaties je wel of niet op je best bent. Dat is de kern waarvan je niet afwijkt.

En wie zit er tegenover je aan de tafel? Is dat iemand die hyperkritisch is, of een dunne huid heeft? Dan ben je misschien terecht wat voorzichtiger. Dit gaat over de vorm van je boodschap, niet over de kern.

Taalgebruik doet wonderen hier. Wij geloven -- met veel standup-comedians bijvoorbeeld -- dat je bijna alles kan zeggen, als je maar de goede context en de goede taal kiest. Ben je kortaf, of omstandig met allerlei mitsen en maren? Ben je een positieve-woorden-gebruiker, ook als er slecht nieuws is, of juist omgekeerd? Laat je wel eens stiltes vallen na je punt te hebben gemaakt of praat je door? Er zijn allerlei manieren om eerlijk te zijn: wees je er bewust van en oefen met verschillende taalvormen.

Assertief communiceren

"Wie assertief is, maakt zijn meningen en gevoelens aan anderen duidelijk. Daar hoort onder meer het praten in de ik-vorm bij. Op die manier ben jij je beter bewust van je emoties en is het voor anderen makkelijker om zich in jou te verplaatsen en hun gedrag aan te passen.

Wie heeft niet eens een uitspraak als ‘Iedereen vindt dat...’ of 'Het is natuuurlijk zo dat...' gebezigd? Dat is niet bepaald een assertieve manier van communiceren. Door je achter anderen of een abstracte waarheid te verschuilen, hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor je uitspraak.

Assertieve personen laten niet over zich heen lopen en zeggen wat ze voelen. Ze geven anderen nergens de schuld van, maar nemen verantwoordelijkheid. Heb je hier moeite mee, dan is er een handige truc: verander je taalgebruik en je zult zien hoe je vanzelf assertiever wordt. Hieronder enkele voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken.

. Nee, sorry. Daar heb ik geen zin in.
. Kun je dat nog eens herhalen? Ik heb je niet goed begrepen.
. Ik denk daar graag even over na.
. Ik geef daar liever geen antwoord op.
. Ik zou willen voorstellen dat we…"

bron: assertief.nl

Laatste nieuws

Seminar: Mentale Innovatie in één dag!

Seminar: Mentale Innovatie in één dag!
Samen met CKC Seminars presenteren wij de eerste editie van het seminar 'Mentale Innovatie in één dag', dat zal plaatsvinden in Utrecht op 12 oktober 2021. We deden al een succesvolle keynote met ze op hun congres 'HRM in de overheid'.Dit seminar is ideaal voor (HR-) managers die kennis willen maken met het gedachtegoed van Mentale Innovatie: • ervaar door …

Verder lezen

Benno's blogs

Benno's blogs
Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

Verder lezen

Terugblik congres HRM in de Overheid

Terugblik congres HRM in de Overheid
Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

Verder lezen

Uitspraken over communicatie

Is er wel eens iemand geweest die jou de waarheid zei?



'Van huis uit zijn we gewend om duidelijk en fair in de communicatie te zijn. Of dat altijd de waarheid was laat ik in het midden. Als het een pijnlijke maar gefundeerde opmerking is die me verder helpt, zou ik het vervelender vinden als iemand die opmerking voor zich houdt.'



Sierd van der Berg – goalkeepercoach Jong Oranje, Inspirator Keepersacademy

Kan je omgaan met kritiek?

'Ik neem feedback vaak erg persoonlijk op, dus het is niet altijd makkelijk om hier goed mee om te gaan, zeker niet als ik het als kritisch ervaar en dat is al snel.
Ik heb de neiging mezelf te verdedigen, maar luister uiteindelijk altijd en kom vaak tot de conclusie: ik moet er iets mee. Ik weet dat ik het nodig heb en het heeft me al heel vaak geholpen.'

Minke Booij – oud-hockeyster, directeur Spieren voor Spieren

Eigen bril



'Iedereen vertelt zijn of haar waarheid door zijn eigen bril. Het is de kunst om altijd te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben: iedereen heeft je wat te leren.


Als je echt kunt luisteren, leer je dus altijd wat.'



Lisanne Spaander – zangeres en ‘wondernemer’

droogkompas

Test: Hoe integer ben jij?

Op de site 123.test kun je een gratis integriteitstest doen. (Naast heel veel andere handige en informatieve tests, overigens.)

Hoewel deze meer gaat over je gedrag op je werk en omgang met anderen, is er een sterke connectie met eerlijk communiceren. Hoe 'harder' je bent in je normen en waarden, des te makkelijker is de communicatie met anderen.

Als je 'grijze gebied' nogal groot is, zul je bij elke situatie weer moeten bepalen wat je eigen waarden en gevoel zijn, en dat maakt eerlijk en helder communiceren niet eenvoudiger. Ook zul je je sneller laten overhalen door de argumenten van anderen.

Doe de test hier

Als je meer wilt lezen over dit onderwerp,
kunnen we je de boeken van William Ury van harte aanbevelen:

Persoonlijk onderhandelen
Onderhandelen met lastige mensen

Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks