• MENTALE INNOVATIE •

30 april 2021
header-nwsbrf

Flexibiliteit

Je maakt je klaar voor het ontbijt en stelt vast dat er geen melk meer is.
Wat doe je? Word je kwaad en ga je naar je werk zonder te eten? Ga je naar een café en eet je daar? Eet je iets anders als ontbijt?
Deze nieuwsbrief staat in het teken van cognitieve flexibiliteit.

Flexible-thinking

In deze nieuwsbrief

  • Flexibiliteit als levens­voorwaarde

  • De flexibele medewerker

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over flexibiliteit

  • Oefening: je flexibiliteit vergroten

Flexibiliteit als levensvoorwaarde

Het is belangrijk dat mensen kunnen mee veranderen met verwachte en onverwachte veranderingen. Hiervoor zijn een aantal eigenschappen nodig, zoals interesse in de wereld om je heen en bereidheid om iets nieuws te proberen.

Wie flexibel is kijkt verder dan zijn/haar comfortzone om te zien wat die comfortzone zomaar oncomfortabel kan maken. Hierdoor kan hij/zij anticiperen op een verandering waardoor de comfortzone leuk blijft en niet opeens heel oncomfortabel en kleiner wordt.

Er zijn altijd ook onvoorspelbare veranderingen. Hoe vaak komt het niet voor dat je buitenplannen maakt en de volgende dag toch op je picknickkleedje aan het ‘genieten’ bent van een plensbui? Hoe vaak hoor je niet dat het goed gaat met de economie en toch gaan bedrijven failliet? Hoe snel en groot onverwachte veranderingen soms zijn, beleven we momenteel allemaal.

De veerkracht die nodig is voor het omgaan met onverwachte verandering is belangrijk voor iedereen, thuis en op het werk. Je moet kunnen bijkomen van een schok, incasseren en een weg vinden om verder te gaan. Ook dat hebben we afgelopen jaar geleerd – de een wat sneller dan de ander.

De flexibele medewerker

Voor organisaties in deze snel veranderende wereld is niets belangrijker dan 'de flexibele medewerker'. De wereld verandert en je moet als organisatie meeveranderen om te overleven. Dit geldt uiteindelijk voor de mensen in een organisatie. Mensen veranderen organisaties, niet andersom.

Om een organisatie wendbaar te houden is dus het belangrijk om die flexibele medewerker te vinden die zijn/haar omgeving in de gaten houdt. Je kunt van bovenaf wel een reorganisatie opleggen, maar uiteindelijk moeten de medewerkers die uitvoeren. De flexibele medewerker is zich ervan bewust dat zijn werksucces en -plezier, zelfs zijn baan, afhankelijk is van het succes van de organisatie.

Meedenken met het bedrijf en een beetje ondernemerschap laten zien is daarom geen overbodige luxe. Ondernemerschap draagt ook bij aan de saamhorigheid in het bedrijf, vooral als medewerkers elkaar aansteken. Sommige bedrijven stimuleren dit door medewerkers een dag te laten meedraaien op een plek die qua werkzaamheden buiten hun normale functieprofiel valt. Zo ziet de medewerker de invloed van zijn werk op verschillende afdelingen, die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben.

Andere methodes:
Open Book management (medewerkers meenemen in de juiste cijfers om hun aandeel in de bedrijfsresultaten te verbeteren).
Scaling Up van Verne Harnish drijft voor een deel op het vergroten van 'intrapreneurship'.
Simon Sinek beschrijft helder hoe je ondernemerschap kunt aanwakkeren door te beginnen met het Waarom.

Laatste nieuws

Seminar: Mentale Innovatie in één dag!

Seminar: Mentale Innovatie in één dag!
Samen met CKC Seminars presenteren wij de eerste editie van het seminar 'Mentale Innovatie in één dag', dat zal plaatsvinden in Utrecht op 12 oktober 2021. We deden al een succesvolle keynote met ze op hun congres 'HRM in de overheid'.Dit seminar is ideaal voor (HR-) managers die kennis willen maken met het gedachtegoed van Mentale Innovatie: • ervaar door …

Verder lezen

Benno's blogs

Benno's blogs
Wist je dat Benno veel blogs schrijft? In dit nieuwsbericht zetten we zijn reeks in de schijnwerpers. De laatste blog gaat over zelfvertrouwen, een fundamenteel onderdeel van mentale innovatie. Je kunt hem lezen op Linkedin. Benno schrijft korte stukken over wat de werking van mentale innovatie concreet betekent. In welke situaties kan het helpen? Wat kun je in die situaties …

Verder lezen

Terugblik congres HRM in de Overheid

Terugblik congres HRM in de Overheid
Donderdag 1 april was de datum van het verplaatste congres HRM in de Overheid, dat zoals altijd georganiseerd werd door CKC Seminars. Het was een bijzondere, succesvolle mix van online en offline aanwezigheid, die ondanks de technische uitdagingen vlekkeloos verliep. Op Linkedin vind je een korte eerste impressie. Binnenkort een uitgebreider verslag op hrmindeoverheid.nl Hans en Benno gaven een keynote …

Verder lezen

Uitspraken over flexibiliteit

Hoe word je 'de baas' over je plannen?



'Ik stel mezelf kleine, haalbare doelen. Af en toe stel ik ze bij zonder daar zelf een negatief oordeel over te hebben of te voelen dat ik tekort ben geschoten.'



Anne-Fleur Peters – leerkracht basisonderwijs

Waar zou je mee moeten stoppen (omdat het beter voor je is)?

'Ik kan heel slecht tegen veranderingen of andere werkwijzen. Ik blijf graag bij het oude en vertrouwde, terwijl veranderingen direct of op termijn vaak beter zijn. Maar ik krijg dan een blokkade in mijn hoofd en ben ook vaak niet te genieten.'


Kees Lankhaar – horecaondernemer

Welke keuzes maak je om je toekomst een kans te geven?



'Vertrouw op jezelf, dat is voor mij de beste manier om iets onlogisch te doen. In mijn hoofd kan ik altijd wel iets bedenken om het niet te doen. Ratio is belangrijk om domme dingen te voorkomen, maar mijn hart heeft meestal gelijk. Ik luister naar mijn hart, check in mijn hoofd, en dan gaat het licht op groen.'


Tim Overdiek therapeutisch coach en schrijver

dice-hd

Oefening: je flexibiliteit vergroten

Om je flexibiliteit te vergroten, hebben we twee opdrachten voor je. Kijk eens in vakbladen of met Google Nieuws naar je vakgebied om te zien welke ontwikkelingen daarin gaande zijn en ga vervolgens per ontwikkeling bij jezelf na hoe jij jezelf kunt veranderen zodat deze ontwikkeling geen bedreiging voor je is. Op welke manier kun je van die ontwikkeling een kans maken?

Ontwikkeling Verandering nodig? Hoe ga je veranderen?

....................... ......................... .......................

De tweede opdracht is aan de eerste verwant. Zoek een vakblad dat buiten jouw eigen expertise ligt (of gebruik Google). Het mag een verwant gebied zijn, maar het mag ook iets totaal anders zijn. Verdiep je eens in die andere wereld. Wat kun je ervan leren? Welke manier van denken, of oplossingen, of technieken zou je voor jouw vakgebied kunnen inzetten?

Vakgebied Boeiende ideeën Hoe kun je die inzetten?

....................... ......................... .......................


Op deze pagina vind je een heldere uitleg over flexibiliteit en je hersenen
Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks