• MENTALE INNOVATIE •

26 juni 2021
header-nwsbrf

Beweeg­ruimte creëren I

Een aspect van Mentale innovatie is ontdekken welk gedrag of welke gedachten goed werken om je leven meer focus te geven. Tegelijk hoort daarbij de constatering van zaken die níet werken. Je moet dan bestaande paden in je gedrag of denken gaan doorbreken. Daarmee creëer je bewust nieuwe beweegruimte. Ruimte in je hoofd en je leven om nieuwe wegen te gaan bewandelen.

Het is aan te raden om zes principes in acht te nemen bij de creatie van vrije beweegruimte. Deze week bespreken we de eerste drie.

snoeischaar

In deze nieuwsbrief

  • Drie principes voor beweeg­ruimte

  • Bewegen is aanpassen

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over ruimte creëren

  • Gedrag en gewoontes veranderen

  • 'Lose something every day'

Drie principes voor beweegruimte

Principe 1 | Ontleren of aanpassen
Stel dat je vaak boos bent op het nieuws, de maatschappij, het verkeer of het weer. Ga dan eens voor jezelf na welke invloed je kunt nemen op het onderwerp van je negatieve gedachten. Baal je bijvoorbeeld van nutteloze tijd in de file, maak die dan nuttiger door een luisterboek op te zetten. Door invloed uit te oefenen word je al vrolijker en als het niet mogelijk is, dan is het belangrijk om los te laten.

Principe 2 | De rotzooi eerlijk verdelen
Bij rotzooi denken we aan wanorde – dingen niet kunnen terugvinden – maar ook aan slechte communicatie, ruzie, onaffe of slecht uitgevoerde projecten... al die dingen die maken dat je negatieve gedachten krijgt over de invloed op jouw leven. Het kan aan jezelf liggen, maar ook aan anderen.

Ga bij pech eens precies na wie er verantwoordelijk was voor het gebeuren. Het is heel fijn als je iemand anders de schuld kunt geven, maar dat is vaak niet helemaal eerlijk. Omgekeerd hoef je ook niet altijd alle schuld op je eigen schouders te trekken.

Door de verantwoordelijkheden duidelijk te zien en je eigen verantwoordelijkheid ook te nemen als het écht iets was waar jij invloed op had, creëer je meer motivatie om dit in de toekomst te voorkomen.

Principe 3 | Accepteer of gebruik je fouten
Je kunt ontzettend balen van eigen fouten, maar dat is vaak niet productief. Door naar het heden te kijken krijg je sneller een positieve mindset. Focus je vooral op de weg vóór je, zodat je niet de hele tijd terugdenkt aan wat er mis is gegaan.

Een geluk bij een ongeluk: wat was nu eigenlijk het voordeel van je pech? Die vertraging van de trein gaf je wel extra tijd om je mails af te ronden. Door je losse veter kon je letterlijk een pas op de plaats maken om je gedachten te organiseren. Als je het voordeel van fouten of pech kunt zien, krijg je veel minder het gevoel dat je ‘verliest’ als je pech hebt.

fork knife plate

Bewegen is aanpassen

Een specifieke, concrete uitwerking van alle drie de principes lees je terug in dit stuk van horeca-ondernemer Kees Lankhaar. Hij neemt ons mee in zijn pogingen om door de Corona-crisis heen zijn restaurant draaiende te houden.


Wat ik altijd probeer is in het zicht van mijn gasten te blijven. Daar heb ik alles voor over: hoe ik kan ik mezelf onderscheiden van collega’s. Zo ben ik in de tweede lockdown ons eten door het hele land zelf gaan bezorgen. Dit heb ik drie zaterdagen gedaan, vanaf zes uur 's morgens tot ’s avonds elf uur. Mensen vonden het fantastisch, overal: Groningen, Blaricum, Amsterdam, Alkmaar, Gent en nog veel meer. Dat geeft mij zoveel voldoening en energie. (Het voordeel van pech)


Ik ben ook met mijn personeel om de tafel gegaan, want wat de overheid ook doet of zegt – je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen onderneming. Ik heb gezegd dat ik ze nu niet kan betalen maar dat ik het in betere tijden wel weer recht trek. Mijn vaste medewerkers hebben aangeboden tot eind dit jaar 45 in plaats van 38 uur te werken zodat ik minder oproepkrachten nodig zou hebben. Ik zei tegen mijn personeel: ‘Ze zullen jullie misschien dom vinden dat je dit doet, maar als jullie straks nog wel werk hebben lach je ze maar een keer uit.’ In goede tijden was ik ook van het delen; zo zijn we in New York, Londen en Barcelona geweest de afgelopen jaren. Die credits krijg ik nu terug. (De rotzooi eerlijk verdelen)


Ik kan zelf ook stapjes terug zetten. Zo kocht in september 2019 een derde auto waar ik al jaren voor gespaard had. Hoe jammer het ook was, die ruimde ik in 2020 weer op, zonder er lang over na te denken. (Ontleren of aanpassen)


Maar het is wel bijzonder in deze gekke tijd: mijn personeel krijgt gewoon vol salaris en komt met de duurste jassen en truien op het werk omdat ze geld overhouden, en ikzelf heb al 8 maanden geen loon gepakt en leef van mijn spaarcenten. Ze denken goed met me mee hoor, ik kan hun niks verwijten. Ik ben er ook trots op dat ze dat kunnen doen, al gaat er bij mij alleen maar geld af. Maar ik haal kracht en voldoening uit de complimenten van onze gasten – die houden me op de been!

Met dank aan Kees Lankhaar – horeca-ondernemer

Laatste nieuws

Mentale Innovatie in de top-5

Mentale Innovatie in de top-5
We zijn heel blij met de top-5 notering van ons boek bij Managementboek.nl. De eerste recensies zijn enthousiast, en we hopen dat er nog meer lezersrecensies komen, daar en op bol.com Het boek is overigens ook als ebook én als luisterboek verkrijgbaar! Als je liever luistert naar boeken en podcast, in de auto of als je aan het wandelen, hardlopen …

Verder lezen

Tweede boekpresentatie

Tweede boekpresentatie
Donderdag 10 juni hebben we in samenwerking met onze uitgever alle medewerkers aan het boek uitgenodigd voor een informele boekpresentatie. Het was leuk om iedereen letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten! Al deze mensen leverden quotes, inspiratie en ervaring die we benut hebben om ons boek zoveel mogelijk te gronden in de realiteit. Er zit een model achter …

Verder lezen

Laatste podcast online

Laatste podcast online
Vandaag is de dertiende aflevering van onze podcast-reeks online gekomen. Dertien weken lang hebben we toegewerkt naar de presentatie van het boek Mentale Innovatie, dat inmiddels is verschenen. In de laatste aflevering gaat Hans van Breukelen in gesprek met Manon van Meel, med-oprichter en eigenaar van Checkmark, dat werving en selectie organiseert voor de specialistische wereld van Chemie & Life …

Verder lezen

Uitspraken over ruimte creëren

Waar zou je mee moeten stoppen omdat je weet dat dat beter voor je is?

Ik kan heel slecht tegen veranderingen of andere werkwijzen. Ik blijf graag bij het oude en vertrouwde, terwijl veranderingen direct of op termijn vaak beter zijn. Maar ik krijg dan een blokkade in mijn hoofd en ben ook vaak niet te genieten.

Kees Lankhaar – horeca-ondernemer
Wat vind je moeilijk om los te laten?

In mijn leven ben ik veel gekwetst of teleurgesteld geraakt vanuit mijn vaak te goede vertrouwen in andere mensen. Ik vind het moeilijk om dat gevoel van teleurstelling los te laten en erop te blijven vertrouwen dat een ander, vanuit goede intenties, het beste met mij voor heeft.

Willem-Jan Bosch – directeur Canon Business Center Nederland
Hoe word je de baas over je plannen?


Door niet te twijfelen en te blijven hangen in de negatieve gedachten in mijn hoofd. Ik focus op de lichtpuntjes en pak het leven met beide handen aan.




Lisanne Spaander – zangeres en ‘wondernemer’
toy train track

Gedrag en gewoontes veranderen

Een lijst met 12 tips om remmend gedrag of remmende gewoontes te veranderen:

1 • Beschrijf wat je wilt veranderen; soms betekent dat onbewuste patronen bewust maken (anderen kunnen je hierbij helpen). Let ook op het woord 'moeten': 'Ik moet nu een kop koffie'. Het is een gewoonte (Charles Duhigg, The Power of Habit), geen vereiste.

2 • Maak expliciet wat je wint of krijgt van je oude gedrag: waarom blijf je erin volharden? Er zijn vaak diepere redenen om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Schrijf dit soort zaken op: alleen maar in je hoofd formuleren is niet genoeg.

3 • 'Je weet het meestal wel': als je slecht gedrag wilt veranderen, weet je meestal wel waarom het slecht is, en dat het je meer oplevert als je ermee ophoudt. Maak dat inzicht expliciet door het op te schrijven.

4 • Zoek iets 'gezonds' om het 'ongezonde' gedrag mee te vervangen. Als je wilt stoppen met te veel tv kijken, moet je 's avonds iets anders gaan inplannen. Als je te veel over de schouders van je medewerkers meekijkt, moet je een andere taak voor jezelf zoeken die jouw aandacht vraagt.

5 • Verwijder de triggers. Wat maakt dat je in ongewenst gedrag schiet? Haal de batterijen uit de remote, ga verder weg zitten van je medewerkers of sla bepaalde vergaderingen over... Zorg dat je niet makkelijk aan het ongewenste gedrag kunt toegeven.

6 • Probeer te visualiseren hoe je nieuwe gedrag eruit gaat zien. Naarmate je dit vaker doet, ga je sneller naar dit wensbeeld toeleven.

7 • Let op hoe je tegen jezelf praat. Als je negatief praat over je eigen gedrag of je vermogen om los te breken, is het moeilijker om nieuw gedrag te ontwikkelen. Zoek positieve, op groei en ontwikkeling gerichte beelden en taal.

8 • Kleine stappen zijn ook stappen. Lukt het niet om bijvoorbeeld een uur per dag minder tv te kijken, koers dan op een kwartier of een halfuur. Straf jezelf niet af als je het niet in één keer redt.

9 • Het helpt als je met een coach werkt, of iemand die je af en toe steunt of spiegelt.

10 • Accepteer dat je af en toe zult terugvallen. Gedrag zit diep, en als je moe bent of niet lekker in je vel zit, zul je zeker terugvallen op oude gewoontes. Geen probleem, morgen probeer je het weer.

11 • Gun jezelf de tijd. Dit soort processen kan makkelijk een paar maanden duren. Verwacht geen wonderen in twee of drie weken.

12 • De boven genoemde Charles Duhigg beschrijft het opheffen van slechte gewoontes als het doorbreken van een keten van impulsen: trigger (cue), gedrag (routine), winst (reward). Heb je deze duidelijk in kaart gebracht, dan kun je de triggers wegnemen, het gedrag veranderen en/of de winst op andere manieren bereiken. Het makkelijkst gaat dat via een nieuw plan:

"Als (omstandigheid, trigger) dan zal ik (gedrag), omdat het me (winst)"

Voorbeeld 1: "Als ik moe thuiskom, zal ik een avondwandeling maken omdat dat me fitter maakt en nieuwe ideeën geeft"
Voorbeeld 2: "Als ik in een vergadering met medewerkers ben, zal ik vooral luisteren omdat ik dan beter weet welke issues er spelen en ik nieuwe impulsen krijg voor het verbeteren van de team spirit"


bronnen: Inc, Psychcentral, Psychology Today

'Lose something every day'


The art of losing isn’t hard to master;
so many things seem filled with the intent
to be lost that their loss is no disaster.

Lose something every day. Accept the fluster
of lost door keys, the hour badly spent.
The art of losing isn’t hard to master.

Then practice losing farther, losing faster:
places, and names, and where it was you meant
to travel. None of these will bring disaster.



uit het gedicht One Art van Elizabeth Bishop

Alles over het boek Mentale Innovatie vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!

Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks