• MENTALE INNOVATIE •

11 juni 2021
header-nwsbrf

Hulp van anderen

Mentale Innovatie is een proces van zelfherkenning, hernieuwde focus en ambitie. Bij uitstek een persoonlijke, naar binnen gerichte actie dus, zou je denken. Dit is waar en niet waar. Wie je werkelijk bent, waar je krachten en verbeterpunten liggen – dat zien buitenstaanders vaak beter dan jij zelf. Het is dus aan te bevelen om op verschillende momenten in het proces de hulp van anderen in te roepen.

We hebben dit zelf in de praktijk gebracht door aan een flink aantal mensen te vragen of ze een bijdrage aan ons boek wilden leveren. Onze theorie is twee keer zoveel waard geworden met hun bevestiging, concretisering en aanscherping uit de praktijk. Afgelopen donderdag hebben we hen in het zonnetje gezet bij de tweede boekpresentatie in de tuin van de uitgeverij.

Coach showing stopwatch to senior man

In deze nieuwsbrief

  • Hulp bij bewust­wording en doelen formuleren

  • Coaching en feedback

  • Laatste nieuws

  • Uitspraken over hulp van anderen

  • Impressie: tweede boek­presentatie

Hulp bij bewust­wording en doelen formuleren

Spiegelen
In de fase van bewustwording kan het zinvol zijn om vrienden en goede collega’s te vragen hoe ze jou zien. Je bent op zoek naar je onvermoede krachten talenten. Zij zien ze vaak beter! Ook kun je bij ze checken of je eigen ideeën op het goede spoor liggen.

Inspiratie opdoen
Herken je dit? Je komt iemand tegen die een bepaalde mening op zaken heeft die heel fris en heel verrassend is en die jou tot nadenken stemt. Je laten inspireren betekent vooral dat je je openstelt voor nieuwe zienswijzen, meningen en standpunten. Maar je kunt ook geïnspireerd raken door iemands aanwezigheid, uitstraling of iemands lichaamstaal. Het is telkens weer boeiend om te ervaren hoe en op welke manier mensen elkaar kunnen inspireren, waardoor er een synergie ontstaat. Dit is vooral prettig in de tweede fase, als je doelen formuleert en plannen maakt.

stopwatch-drawing-3

Coaching en feedback

Zorg dat er iemand langs de kant staat
Hoe kun je datgene wat je hebt geleerd en wat nieuw voor je is het best toepassen in de praktijk? Uiteindelijk moet je in deze derde fase gewoon het water in en gaan zwemmen. Dit is de fase waarin je op zoek gaat naar de nieuwe status-quo van jouw brein. De kernvraag is: Wie ga ik worden? Wat zijn jouw werkende opvattingen, waardoor raak je nu nog uit balans maar straks niet meer? Maar ook: Hoe zie ik mezelf als speler?

Misschien is dit wel de eerste keer in je leven dat je op deze manier met jezelf wordt geconfronteerd: weten wat er beter kan (of hoe je het wilt) is iets anders dan er in de praktijk naartoe werken. Dit laatste kan heftig zijn. Dan is het aan te bevelen om dit met een coach te doen die dit proces zorgvuldig begeleidt.

Sta open voor feedback
Als je je groeivermogen gaat vergroten moet je openstaan voor feedback. Dit gebeurt vooral in de vierde fase. We maken een onderscheid tussen opbouwende en ondersteunde feedback. Bij de eerste variant wordt benoemd wat de andere partij goed doet, wat positief is. De tweede variant bestaat eruit dat pijnpunten worden benoemd waar de andere partij aan zou kunnen gaan werken.

Maar ook in de laatste fases, als je je droom hebt waargemaakt, zul je altijd met feedback en kritiek om moeten gaan. Mede daarom is het zo belangrijk dat je ervaart hoe het is om feedback te krijgen en wat dat met je doet.

Laatste nieuws

Laatste podcast online

Laatste podcast online
Vandaag is de dertiende aflevering van onze podcast-reeks online gekomen. Dertien weken lang hebben we toegewerkt naar de presentatie van het boek Mentale Innovatie, dat inmiddels is verschenen. In de laatste aflevering gaat Hans van Breukelen in gesprek met Manon van Meel, med-oprichter en eigenaar van Checkmark, dat werving en selectie organiseert voor de specialistische wereld van Chemie & Life …

Verder lezen

Hans in het AD

Hans in het AD
Op 29 mei stond er een interview met Hans van Breukelen in het AD. Over zijn carrière, het vallen en opstaan, en hoe hij wat hijzelf leerde en ervoer weet om te zetten in levenslessen voor anderen. Een citaat: Mentale innovatie kan leiden tot grote veranderingen, ingrijpende keuzes in werk, relaties, leefstijl of toekomstplanning, maar dat hoeft helemaal niet. 'Voor …

Verder lezen

Gratis online training bij eerste 100 boeken!

Gratis online training bij eerste 100 boeken!
Het is bijna zover, het boek MENTALE INNOVATIE verschijnt op 27 mei. We hadden een lange adem nodig, maar er waren onderweg een aantal mooie ontwikkelingen die we hebben meegenomen in het boektraject. MANAGEMENTBOEK.NL heeft een mooie actie voor je: de eerste 100 bestellers van MENTALE INNOVATIE krijgen een gratis online training van Hans en Benno cadeau. Deze training is …

Verder lezen

Uitspraken over hulp van anderen

Is er ooit iemand geweest die jou de waarheid zei? Kon je daarnaar luisteren?

Bij een opdracht in België werkte ik met een vrouw die mij op een onverwacht moment een spiegel voorhield. Haar woorden maar vooral de scherpte waarmee zij mij geobserveerd had waren zeer confronterend. Kon ik ernaar luisteren? Jazeker, want ik besefte dat zij me vanuit liefde deze waarheid liet zien.

Joop de Graaff – interimmanager en coach
Heb je weleens het gevoel gehad dat je er helemaal alleen voor stond?

Hulp vragen vind ik nog steeds lastig. Al van jongs af aan leef ik in de overtuiging dat ik het in mijn eentje moet doen. Daarmee maak ik het soms zo moeilijk voor mezelf. Dan ga ik piekeren, lig ik wakker en maak de eenzaamheid alleen maar groter. Het lucht enorm op om een goeie vriend te bellen en te delen wat me parten speelt. Meer is vaak niet nodig.

Tim Overdiek – therapeutisch coach en schrijver
Is er ooit iemand geweest die jou de waarheid zei?


Mijn vader zei mij de waarheid. En ik kon er niet naar luisteren, want het was zijn waarheid, niet de mijne.Herma Kluin – privédetective
joop

Impressie: tweede boekpresentatie

Op donderdag 10 juni hebben we ons boek Mentale Innovatie uitgedeeld aan, en gevierd met alle mensen die eraan meewerkten. We vroegen een groot aantal professionals uit allerlei sectoren naar hun ervaringen met aspecten van Mentale Innovatie. Hun antwoorden vind je in het boek, in deze nieuwsbrieven en op Linkedin. Ze hebben ons veel inspiratie en nieuwe inzichten opgeleverd. We zijn hen allen zeer erkentelijk voor hun oprechtheid en vertrouwen.

De bijgaande foto's zijn gebruikt van de Linkedin-feeds van Herma Kluin en Joop de Graaff. Dank je wel! Het was een zonnige, warme dag, zowel letterlijk als figuurlijk.
herma
Herma Kluin, oprichter en eigenaar van recherchebureau Incognito: "Dit boek geef ik aan mensen uit mijn omgeving waarvan ik denk dat ze een mentaal steuntje kunnen gebruiken na een lastige coronaperiode."
joop2
Joop de Graaff, operation manager a.i. bij Project Covid-19 en projectleider a.i. bij Vaccinatie-informatielijn SOS International: "Indrukwekkend nawoord geschreven door Bibian Mentel met de quote 'Stop nooit met dromen en volg je passie'. ”

Alles over het boek vind je op deze pagina. Bestellen kan op managementboek en Bol, en verder bij alle online en offline boekwinkels. Steun vooral je lokale boekhandel als dat kan!


Met
Met dank voor je aandacht,
Hans van Breukelen & Benno Diederiks