Nieuw boek van Benno

Benno heeft een nieuw coachingboek geschreven, dat in het voorjaar zal uitkomen bij uitgeverij Kloosterhof. De titel is Mentaal winnen: Zelfleiderschap op de werkvloer. Het boek gaat over talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid, en is geschreven voor medewerkers die met hun P&O- of HRM-managers willen werken aan persoonlijke ontwikkeling, in samenhang met de organisatiedoelen.

Wil je meer weten over het boek, ga dan naar bennodiederiks.nl

Hieronder vast een voorproefje uit het boek Mentaal winnen:


ELK MENS BESCHIKT OVER mentale energie en is van nature tot actie geneigd. Op primair niveau ligt dat voor de hand; als je dorst hebt pak je een glas water, bij honger is een boterham een oplossing.

Gaat het om het leveren van mentale prestaties, zeker als die binnen teamverband vorm krijgen in een bedrijf, dan kunnen diverse mechanismen ervoor zorgen dat jouw mentale energie niet wordt omgezet in daden. Op de een of andere manier kom je niet tot handelen. Of je doet alsof. Welke mechanismen bedoelen we dan? Het blijkt dat gevoelens van angst en onvermogen, spijt en schuld maar ook strategieën als rationalisering en vluchtgedrag veel voorkomende fenomenen zijn die mensen weghouden bij de vervulling van werk en leven.

Laten we een paar karakter- en gedragstypes bekijken waarbij (soms subtiele) drogredenen een rol spelen in hun doen en laten. Ik noem dat voor het gemak maar even ‘mentale schwalbes’, al blijft natuurlijk staan dat vluchtgedrag vaak geen bewuste keuze is maar eerder een geheel van reflexen, ontstaan in reactie op eerdere ervaringen.

De perfectionist

De perfectionist is iemand met een scherp oog voor details, iemand die het bijna niet over de lippen krijgt om te zeggen dat een karwei geklaard is, omdat hij of zij moeilijk de neiging kan onderdrukken naar verdere verbetering te blijven zoeken. Je voelt wel waar dit heen gaat: een perfectionist hanteert zodanig hoge standaarden dat het ontzettend moeilijk wordt om die te halen. Je doet het perfect of niet.

Perfectionisten willen absoluut geen fouten maken en hun zelfbeeld staat in direct verband met persoonlijke competenties. Het gevoel van eigenwaarde wordt bepaald door vaardigheden, kwaliteiten en prestaties. Altijd zijn er wel redenen om een proces of product te vervolmaken, altijd zijn er wel motieven te bedenken waarom het oordeel wordt uitgesteld.

Onderzoekers Linda Sapadin en Jack Maguire noemen dit een vorm van self-handicapping; door steeds grenzen op te schuiven en de mentale energie niet te richten op een uiteindelijke oplossing, komt er niets uit de handen van de perfectionist, die zichzelf op deze manier beschermt tegen de negatieve consequenties van fouten maken.

Geef een reactie