Hans van Breukelen: ‘Er zit nog steeds een onderwijzer in me’

Onderwijzer uit overtuiging

‘Ik groeide op in De Bilt. Na de mavo ging ik naar de havo, waar ik mijn jeugdliefde en latere vrouw Karen heb leren kennen. Mijn grootste passie was toen al voetbal, ik trainde twee keer per week op amateurniveau en speelde wedstrijden in het weekend.

Na de havo zijn Karen en ik naar de Pedagogische Academie Sint Joseph in Zeist gegaan en hebben ons diploma gehaald. Ik ging lesgeven op het Lager Tuinbouwonderwijscentrum in Utrecht, vijftien uur in de week, de vakken Nederlands en Wereldoriëntatie. Inmiddels had ik bij FC Utrecht een contract getekend, trainde ik zes keer in de week en mocht ik mij bewijzen als eerste doelman van de FC. Ik ben onderwijzer gebleven totdat ik naar Engeland werd getransfereerd.

Als ik aan de PA denk dan herinner ik me de ruimte die ik kreeg om te ontdekken of ik geschikt zou zijn als onderwijzer. Zo zou ik mijn opleiding willen samenvatten. Het is eigenlijk een zoektocht naar mijzelf geweest. Die groei, die ruimte die ontwikkelingsmogelijkheid, daar kijk ik nog steeds met het grootste plezier op terug.’

Een bevlogen leerkracht

‘Op de PA heb ik helaas niet geleerd hoe belangrijk de relatie tussen denken, gevoel en gedrag is. Denken beïnvloedt ons gevoel en daarmee ons gedrag. Dat heb ik door de jaren heen, en door een cursus, zelf moeten ontdekken. Als ik me goed voel, als ik goed in m’n vel zit, toon ik ander gedrag dan wanneer ik in de put zit. Pas als ik mijn denken weet te veranderen, dan zal ik mij ook anders gaan gedragen. Dat geldt exact hetzelfde bij kinderen. Aanspreken op gedrag is vanzelfsprekend, maar als het denken niet beïnvloed wordt, zal het gedrag over het algemeen hetzelfde blijven. Hoe kan ik gedrag beïnvloeden door zelf voortdurend de relatie te leggen tussen denken, gevoel en gedrag?

Voor mij is een goede leerkracht iemand die bevlogenheid uitstraalt, de kinderen echt kent en natuurlijk bezig is met de ontwikkeling en groei van een leerling. En die een veilige en warme omgeving in zijn klas en op school weet te creëren.’

Jezelf opnieuw uitvinden na tegenslag

‘Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Ik kan daar echt over meepraten. ‘k Ben echt meerdere keren op m’n bek gegaan; maar ik heb geleerd dat juist van dat vallen, juist iets positiefs heb kunnen maken.

Ik vind het mooi om mensen die op een gegeven moment in een moeilijke fase van hun leven zitten, op een methodische wijze voor zichzelf weer perspectief te vinden.

Daarom ben ik blij dat ik met Benno Diederiks twee boeken heb geschreven, voor mensen die bezig zijn met het welzijn van zichzelf en van hun omgeving. Niet voor de beoordelaars van deze wereld, mensen die elkaar voortdurend de maat nemen. Die over alles en iedereen een oordeel hebben op basis van een persoonlijk gevoel en mening. Met een agressieve toon en opstelling, dat er niet meer geluisterd wordt en een fanatieke tegenreactie tot gevolg heeft. Zo komen we steeds verder uit elkaar te staan.

Wel voor de mensen die nadenken; mensen die het lef hebben om te twijfelen; die twijfels durven te delen en hun kwetsbaarheid tonen. Kwetsbaarheid is mi een kracht en de start om te groeien en daarmee zichzelf opnieuw uit te vinden.’

Verkorte weergave van het interview op basisburen.nl/e-zine/

Geef een reactie